Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel jij je vaak onhandig?

Voel jij je vaak onhandig? Ben je soms onpraktisch? Weet je niet hoe jij handig met bepaalde situaties moet omgaan? Weet je al hoe dat komt? Of nog niet? Misschien tijd om het voor jezelf eens goed uit te zoeken.

Het begon al jong!

Weet je nog toen je op school zat? Je was een jaar of vijf misschien zes. Je zag van alles, je was nieuwsgierig en je doorzag veel verbanden. De opdrachten die de meester of juf gaven begreep je heel erg goed. In je hoofd wist je precies hoe je zo’n opdracht moest maken. Maar toen je aan de slag ging met de opdracht lukte het niet. Jouw handen konden niet maken wat je in gedachten had. Je werd er verdrietig van. Jouw geest begreep precies die dingen die jouw handen niet konden maken. En je was te precies om je er zomaar vanaf te maken. Ja en toen! je bekeek de opdracht nog een keer en je probeerde het opnieuw.

Onhandig

De andere kinderen van de klas waren al lang klaar met de opdracht maar jij was nog niet klaar.
Opeens kwam de juf langs. Juf wou je graag helpen. Ze zag wel dat het niet zo goed ging en daarom wilde ze je troosten: ‘Je kunt het’, zegt juf ‘het komt wel goed’.  Je werd nog verdrietiger want eigenlijk wou je de juf niet teleurstellen. Juf hielp je immers altijd. Maar één ding vergat de juf: ze wist niet dat je gelijk hebt. Ze zag wel dat je een bijzonder pienter kind was maar ze begreep niet dat jouw handen niet konden voldoen aan de opdracht die je moest maken.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Apart of raar

Juf zei tegen jouw vader en moeder: ‘op zich gaat het wel goed op school maar hij is zo onhandig. En ook nog perfectionistisch dus dat is de reden ook waarom er waarschijnlijk faalangst ontstaat’. Jouw ouders begrepen het niet zo heel goed. Want thuis was je helemaal niet zo. Vader en moeder wisten ook niet goed wat ze ermee moesten.
Je merkte wel dat anderen het een beetje vreemd vonden dat je zo onhandig was. Misschien moesten ze ook wel eens om jou lachen. Vonden ze je een ‘aparte of een rare’? Lees ook: Ben je ook zo'n aparte of rare?

Gymlessen

Je kreeg gym op school. Juf deed het even voor hoe het precies moest. Je ging bij voorbaat achter in de rij staan want dan kon je even zien hoe al die andere kinderen de oefening uitvoerden. Je begreep precies hoe ’t moest. Wanneer jij aan de beurt was, voelde je wat spanning. Je werd onzeker. En hoe goed je de oefening ook begreep: het ging mis. Juf probeerde te helpen en legde het nog een keer uit. Maar hoe je ’t ook probeerde: de oefening lukte niet. Juf maakte opnieuw een notitie in haar schrift en keek een beetje bezorgd.

Geschiedenis

Je had geschiedenis. Andere kinderen vonden dat geen leuk vak. Maar als juf begint te vertellen dan droomde je helemaal weg. Je kon je helemaal verplaatsen in de verhalen die juf vertelde. Je zag het gewoon gebeuren. En je dacht en droomde verder. Juf dacht soms wel: ‘hoort hij wel wat ik vertel want hij kijkt steeds uit het raam’. Maar juf wist niet dat je elk woord wat ze vertelde als het ware indronk en beleefde.

Je onhandig voelen

Iemand schreef me: "Dat beeld van de geschiedenisles herken ik heel erg. Had ik ook altijd: als er verhalen verteld werden, dan staarde ik naar buiten. Waarom? Omdat ik het dan voor me kon zien, me kon laten meevoeren. Ik keek naar buiten en hoorde ieder woord. Soms werd ik tot de orde geroepen, maar als ik keek naar de meester dan stoorde mij zijn pratende mond, zijn ogen die van het boek naar de klas heen en weer schoten, en het onrustige geschuifel van mijn klasgenoten. Buiten had je dat alles niet. Ik keek naar de bomen, of naar de lucht. Dat was een neutrale ruimte die ik gebruikte als projectiescherm voor alle beelden die het verhaal in me opriep". 

Geesteskind

Je was een kind van de geest. Je leefde het liefst in de geest. Thuis gaf dat niet. Het taalgebruik vloog omhoog.  Het liefste wat je deed was: nadenken, lezen of schrijven. Liever geen wilde spelletjes, geen boompje klimmen of crossfietsen. Nee, niets van dat al. Ondertussen ben je wat ouder geworden. Kinderen in de klas zeggen dat je een beetje saai bent of sloom. Maar je weet wel beter. Je geniet van heel veel dingen. Andere dingen. Allemaal dingen die andere kinderen minder leuk vonden. Waardoor je de aansluiting vaak miste bij leeftijdsgenoten.

Voelde jij je vaak anders dan anderen?

  • Thuis: lezen en schrijven

    Het liefste wat je deed: lezen, schrijven of naar muziek luisteren. Je trok je een beetje terug. Je droomde weg in de boeken. Je schreef er stiekem een mooi opstel over.  En een gedicht. Het schrift verstopte je in de la. Mamma hoefde het niet te zien.

  • Het tien minuten gesprek

    Vader en moeder moesten naar het 10-minuten gesprek op school. Juf zei: ‘ik maak me een beetje zorgen, hij kan niet zo goed meekomen op school. De cijfers zijn niet denderend’. Juf vond dat je je een beetje onttrok aan de groep. Ze vond ook dat je een beetje een zonderling bestaan had. Juf wist niet zo goed wat ze met je moest. Jouw ouders ook al niet.

  • HSP en anders

    Veel hooggevoelige en/of hoogbegaafde mensen hebben het gevoel dat ze anders zijn dan andere mensen. Vaak heeft men zich niet begrepen gevoeld en dat kon eigenlijk ook niet. Want ze wisten niet dat ze hooggevoelig of hoogbegaafd waren. Als je het zelf niet begrijpt, hoe kun je het dan uitleggen aan een ander? De gevolgen kunnen heel vervelend zijn: je neemt een soort identiteit aan die eigenlijk niet bij je past en waar jij je niet gelukkig bij voelt. Negatieve gevoelens kunnen ontstaan zoals onzekerheid, twijfel aan eigen kunnen. Terwijl je zo'n mooi talent in huis hebt maar tot op heden hebt je het nog niet écht laten zien. Wordt het niet eens tijd om er wat mee te doen?

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Bekijk alle e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijike ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

 

Bekijk de 2e podcast: 'Gast is Martin Dirks'

De tweede podcast in de serie 'Reis of Bestemming' wordt gepubliceerd op donderdag 3 oktober. Gast is Martin Dirks. Hij was directeur bij Informatica Drenthe in Assen en nam me op mijn 22e in dienst als trainer. Hij gaf me daarmee een enorme kans die bepalend is geweest voor mijn carrière. Onder leiding van Corney Niemeijer blikken we daar na 35 jaar op terug. Onderwerpen zoals: kansen geven is één kant van de medaille; je moet de kansen ook pakken. Centraal in deze podcast staat opnieuw het thema persoonlijke ontwikkeling, dat onderweg nodig is. We stonden ook stil bij het onderwerp middelmatigheid. 

Martin Dirks

Wil je deze podcast luisteren?
 

Schrijf je in voor de podcastserie "Reis of bestemming"

Podcast de Steven

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'. De volgende afleveringen kun je volgen:

  • 26 september: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin
  • 3 oktober: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • 10 oktober: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!
  • 24 oktober: Groeien met de riemen die je hebt
  • 7 november: podcast met Alfred Echten: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • 21 november: podcast met Marco Akkermans: Ondernemen in weer en wind
  • 28 november: podcast met Kirstin Greaves-Lord: Slim en gevoelig
  • 12 december: podcast met Remko Gaijkema over persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling

Bekijk de hele podcastserie!

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.