Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel jij je anders dan anderen?

Heb jij vaak het gevoel dat je anders bent dan andere mensen in jouw omgeving? Had je dat altijd al? Beleefde jij het leven anders dan andere mensen? In dit artikel ga ik in op ‘anders zijn dan de rest’. Wat is dat? Hoe kan dat?

Wat is het precies?

Wanneer je je anders voelt dan anderen dan:

 • Sta je anders in het leven dan andere mensen
 • Heb je misschien andere normen en waarden dan anderen
 • Denk je anders
 • Kijk je anders
 • Voel je de dingen anders aan
 • Zoek je andere diepgang
 • Beleef je de dingen anders

Zie je het rijtje met kenmerken die erbij kunnen horen? Staat die van jou er ook tussen? Het gaat er in ieder geval over dat je anders bent dan de rest. En dat je je ook zo voelt.

Anders dan anderen

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Als kind

Als kind was jij al anders dan de rest. Soms was je niet bij de les of in ieder geval leek het zo dat je afwezig was. Terwijl je de stem van de meester hoorde, keek jij naar buiten. De meester vertelde en je luisterde. Maar het kon je niet snel genoeg gaan. Bovendien riep het verhaal andere verhalen bij jou op. Het ene beeld na het andere kwam bij je op. Soms zo erg dat je er een beetje druk van werd in je hoofd. De vraag die meester je stelde hoorde je daarom ook niet zo goed.
Ik kan me nog zo goed herinneren wat mij overkwam. De meester vertelde over de belegering van het vestingstadje Naarden. En terwijl de meester vertelde, bedacht ik allerlei strategieën hoe je zo’n stadje kon verdedigen. Of hoe je zo’n stad moest innemen. En dan was ik weg in gedachten bij de les. Ik maakte mijn eigen lessen op die manier. Tot meester vroeg: ‘wanneer was de belegering van Naarden?’. Dan schrok ik. Dan wist ik het niet zo goed.

Dromer

Misschien is jou dat ook overkomen. Meester zei dat jij soms een dromer was. Je viel uit de toon in de klas. En inderdaad zat je vaak in jouw eigen fantasiewereld. Je kon ongelooflijk goed fantaseren en wegpeinzen. In de verte zag je de plaatjes al voor je en stelde jij je van alles voor in jouw hoofd.

Muurbloempje

Iemand schreef me: 'Tijdens het lezen kan ik dat weer helemaal voelen. Ik zie mezelf als kind op de lagere school, ik stond zo vaak aan de zijlijn. Vroeger heette dat een muurbloempje. Sommigen vonden me maar raar en lieten me links liggen. Maar ik vond het niet erg om met rust gelaten te worden. Anderen vonden me een beetje zielig, en dat was lastiger om mee om te gaan. Want met alle goede bedoelingen probeerden ze me erbij te betrekken, en dat was nou juist wat ik niet wou. Ik hield niet van wilde spelletjes. Ik hield niet van oppervlakkige prietpraat. Ik hield niet van alles samen doen en samen delen. Dus dat werkte niet. En dan had ik het gedaan. Dan werd ik gezien als ondankbaar of arrogant. En dan was ik alsnog een rare'.

Interesses

Je had andere interesses dan andere kinderen bij jou in de klas. Diep in jouw hart vond je geschiedenis leuk of aardrijkskunde maar je wou het liever niet tegen anderen zeggen. Bang dat ze jou ‘raar’ of ‘apart’ zouden vinden. Want de meesten in de klas vonden dat stilzitten niet zo leuk als jij.
Ook luisterde je graag naar ‘grote mensen’. Soms vond je dat nog interessanter dan het omgaan met kinderen uit jouw klas.

Onbegrip

Onbegrip kan je treffen wanneer je ‘anders bent dan anderen’. De omgeving begrijpt jou niet. Mensen in jouw omgeving voelen niet aan wat jou beweegt. Je mist de aansluiting bij de ander en de ander mist de aansluiting bij jou. Onbegrip zorgt voor ‘ruis’ op de lijn en voor je het weet heb je een etiketje op als ‘aparte’ of ‘rare’. Of misschien vindt men jou een einzelgänger. Onbegrip kan ervoor zorgen dat jij je:

 • Eenzaam voelt en alleen
 • Verlaten voelt
 • Onbegrepen voelt
 • Buitengesloten voelt

Het kan er ook voor zorgen dat je twijfelt aan jezelf. Wat maakt het dat jij anders bent?

Je anders voelen dan anderen

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Kenmerken van ‘anders zijn’

Ik noem wat kenmerken van mensen die anders zijn dan anderen:

 • Ze zonderen zich graag af en trekken zich terug uit de groep
 • Ze hebben diepergaande interesses in levenszaken
 • Ze zoeken diepergaande vriendschappen en hebben een hekel aan oppervlakkigheid
 • Ze beschouwen en filosoferen graag over de zin van het leven
 • Ze zijn onderzoekend en nieuwsgierig
 • Ze hebben een diepergaande zintuiglijke waarneming
 • Ze doorzien de zaken sneller en vervelen zich wanneer ze niet uitgedaagd worden
 • Ze missen de aansluiting bij leeftijdgenoten en zijn vaak vroegrijp
 • Ze hebben een ontwikkelingsvoorsprong
 • Ze denken in beelden
 • Ze zijn soms onpraktisch en onhandig
 • Ze hebben veel ruimte nodig voor zichzelf
 • Ze zijn onorthodox of onconventioneel

Wat is er aan de hand?

Herken jij je in dit artikel? Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Ik weet het niet omdat ik jou niet ken. Er kunnen tal van redenen zijn overigens waarom jij je anders voelt dan anderen. Dat kan ook omdat jij een ander geloof aanhangt dan mensen in jouw omgeving of omdat je andere overtuigingen hebt dan de rest. Je kunt je anders voelen omdat je anders geaard bent dan andere mensen in jouw omgeving.

Maar in dit artikel doel ik op hoogbegaafde en/of hoogsensitieve personen. Ook zij hebben vaak het gevoel dan ze anders zijn. Overigens is dat niet alleen een gevoel. Ze zijn anders, denken anders, ervaren de wereld anders en nemen andere zaken waar.

Heb jij voor jezelf al onderzocht of je hoogsensitief bent? Of misschien zelfs hoogbegaafd? Dat lijkt me zeker de moeite waard. Begrepen worden begint immers bij jezelf begrijpen. Gehoord worden begint bij jezelf horen.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.