Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogbegaafd en je komt terecht in de psychiatrie

Stel je bent hoogbegaafd en je komt terecht in de molen van de psychiatrie, de GGZ of je komt bij de psycholoog, psychiater die geen enkel besef van hoogbegaafdheid heeft. Het kan ertoe leiden dat je de aansluiting mist, verkeerd wordt gediagnosticeerd en precies die behandeling krijgt die niet helpt.

Hoogbegaafdheid wordt niet begrepen

Ik zeg altijd: de wereld is niet ingericht voor hoogbegaafden. Kom jij in aanraking met een hulpverlener, psycholoog, psychiater, maatschappelijk werker, praktijkondersteuner die niet begrijpt wat hoogbegaafdheid is, dan is het oppassen geblazen.
Ik moet daarbij denken aan een mevrouw die ik ken en die jarenlang in de hulpverlening bij de GGZ heeft gezeten. Ze volgde groepstherapie en individuele therapie. Maar de psychiater stelde dat ze nooit beter zou worden en dat ze zich erop in moest stellen dat ze altijd psychische hulp nodig zou hebben. Later in haar leven bleek dat ze hoogbegaafd is. Onderweg is er al van alles gediagnosticeerd, waarbij je grote twijfels kunt zetten achteraf.
Als je niet opgemerkt wordt door de hulpverlener in wie je echt bent, dan zie je hoe kwalijk dat is. Je wordt namelijk niet geholpen maar je kunt zelfs finaal van het pad afraken.

Hoogbegaafd en de GGZ

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Verkeerd gediagnosticeerd

Ik denk even aan het verhaal van Henk. Henk raakte in een diepe depressie, was suïcidaal en liet zich opnemen bij een GGZ. Ook daar werden onderzoeken gedaan wat er met Henk aan de hand was. Op basis van oppervlakkige waarneming werd vastgesteld dat Henk narcistisch zou zijn. Deze analyse heeft Henk finaal ontregeld. Hij zei tegen me: ‘ik had het gevoel dat ik de afgrond in stortte, een gapend gat, ik schaamde me, ik wou maar één ding meer, namelijk niet meer ZIJN’.
Later kwam er een gedegen onderzoek. Wat blijkt? Henk is buitengewoon intelligent. En weer later wordt er hoogbegaafdheid vastgesteld. De psychiater die hij toen ontmoette zei: ‘ik begrijp werkelijk niet wat jij hier doet, je hoort hier niet’. Achteraf, zegt Henk, heeft de opname bij GGZ eerder tegengewerkt dan dat het bijgedragen heeft aan herstel. Lees ook: hoogbegaafd en opgeplakte stoornissen.

Voorzichtig met diagnoses

Ik hoor te veel verhalen van mensen die onjuist zijn gediagnosticeerd. Professor Elke van Hoof zegt ergens: ‘Zo worden hoogsensitieve kinderen of jongvolwassenen foutief als autistisch gediagnosticeerd, terwijl er een duidelijk verschil is tussen de twee’.

Hoogbegaafden zijn scherp en alert. Ze doorzien anderen vaak snel. Wanneer ze aanvoelen dat de ander niet met mond en hart dezelfde taal spreekt, kunnen ze terughoudend worden. Ze laten dan het achterste van de tong niet zien. Of de alarmbellen gaan af en de beschermingsjassen worden aangetrokken in de vorm van VVVA (vechten, vluchten, verstijven of aanpassen). Daarbij kan er ook een misdiagnose gesteld worden (bijvoorbeeld dyslexie, dyspraxie, ADD, ADHD etc.) als er sprake is van hoogbegaafdheid en/of een leerstoornis of ontwikkelingstsoornis.

Ik vind dat ernstig, goedkoop en beschadigend. Juist wanneer je zo kwetsbaar doet en je hart en ziel op tafel legt, verlangend naar herstel! Hoe erg is het als je dan verkeerd wordt behandeld, gediagnosticeerd en dat je dus niet de hulp krijgt die je zo nodig hebt.

Tips voor de geestelijke gezondheidszorg

Als ik een tip mag geven aan de hulpverlener dan kom ik op het volgende:

  • Als je geen verstand van hoogbegaafdheid hebt, verwijs dan door naar iemand die dat wel heeft.
  • Wanneer je opmerkt dat jouw cliënt bijzonder intelligent is, vastloopt en zich vaak niet gehoord of gezien voelt, wees dan alert! Als je het niet zelf kunt, schakel dan andere hulpverleners in.

Herken jij dit?

Loop jij vast in de reguliere zorg, voel je je niet gehoord? Neem eens contact met ons op. Wellicht kunnen wij je van dienst zijn.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.