Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Aansluiting missen geeft eenzaamheid

Op deze website tref je een artikel over hoogbegaafd en de aansluiting missen bij leeftijdgenoten. Dit artikel gaat over de pijn die je voelt wanneer je de aansluiting mist of wanneer je de aansluiting hebt gemist. Dat kan bij leeftijdgenoten zijn maar je kunt ook de aansluiting missen bij je vader, moeder, broer of zus. Of je mist de aansluiting in je relatie. Je kunt je daar ook eenzaam door voelen, teleurgesteld of onzeker.

Aansluiting?

Eerst ga ik in op de vraag: wat is aansluiting? Wanneer je aansluiting mist bij de ander:

  • Mis je verbinding
  • Heb je geen aanknopingspunt of connectie bij elkaar
  • Kun je moeilijk met elkaar van gedachten wisselen
  • Begrijp je elkaar niet of nog dieper: versta je elkaar niet in wie je bent in de meest diepe zin
  • Kun je niet schakelen met de ander
  • Sluiten referentiekaders niet op elkaar aan
  • Zijn de normen en waarden bijzonder tegenstrijdig

De aansluiting missen

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Hoogbegaafdheid en de aansluiting missen

Ik schrijf dit artikel heel specifiek voor hoogbegaafde personen die de aansluiting hebben gemist. Maar ik realiseer me dat ieder mens de aansluiting kan missen. Daar hoef je (gelukkig zou ik zeggen) niet hoogbegaafd voor te zijn. Het gaat me nu om die hoogbegaafde die de aansluiting mist en soms zegt: ‘Was ik maar normaal’.

Ik denk even aan Lieke. Ze kon lezen voor ze naar de kleuterschool ging. En toen ze in groep 4 zat, deed ze opdrachten uit groep 8. Lieke ging snel, was snel, dacht snel. En iedereen die het hoort zou zeggen: wat mooi en wat fijn en wat knap. Maar zo heeft Lieke het niet ervaren. Zij werd geplaagd, gepest, buitengesloten omdat ze anders dacht, andere woorden gebruikte, andere interesses had. En vaak dacht Lieke: ‘Was ik maar normaal’.
Dan gaan we naar Hans. Hij is inmiddels directeur van een bedrijf met 300 medewerkers. Het is zijn eigen bedrijf. Hij bouwde het op met een nihil aan middelen. Zijn ouders begrijpen niet wat Hans allemaal doet. Eigenlijk vinden ze het wel mooi. Maar ze weten het ook niet te plaatsen.

Nuance is belangrijk

Ik schrijf over hoogbegaafden die de aansluiting missen. Maar probeer je eens in te leven hoe dat voor ouders is van een hoogbegaafd kind. En dan doel ik op die ouders die zelf niet hoogbegaafd zijn. Stel je eens voor dat je zo’n kind hebt dat hoogbegaafd is. Hoe moet je daar in vredesnaam mee omgaan? En je hebt jouw kind zo lief. Je zoekt het beste voor jouw kind. Ik sprak pas met Sabine. Ze heeft een hoogbegaafd kind van 16 jaar. Sabine zelf heeft LHNO. In die zin matcht het niet met haar dochter die op het gymnasium zit. Op verstandelijk en rationeel niveau missen ze aansluiting. Soms geeft dat kortsluiting. Maar Sabine zei: ‘Ik word er ook onzeker van, ze is verbaal sterk, ze wint elke discussie, ze strooit met argumenten en ik voel me daardoor onzeker, ik voel me dom, ik voel dat ik faal’.
Zie je dat elke medaille twee kanten heeft? Je kunt hele boeken schrijven over hoogbegaafden die de aansluiting missen. En ja, je hebt zeker een punt. Maar ik kan ook een boek schrijven over ouders die de aansluiting missen bij hun kind dat hoogbegaafd is.

Eenzaamheid en hoogbegaafd

Ik ga nu weer schrijven voor jou als jij hoogbegaafdheid herkent. Als je jouw ideeën vertelde was je een dromer. Toen je je liet gaan in jouw hoofd, zei de meester dat je snel afgeleid was. Toen je een vraag kreeg waarvan jij dacht ‘wat een onzinnige vraag’, klapte je dicht en zei men dat je onzeker was. Toen je examen moest doen en multiple choice vragen kreeg zakte jij omdat je de vragen niet kon rijmen met de voorgestelde antwoorden.
Je paste niet in het systeem omdat jouw geest vaak anders werkte.

Waar ligt nu de oplossing?

Vooropgesteld: er is in de wereld meer dan IQ en slimheid. Ik ben vader van 4 kinderen en ik heb kleinkinderen. Mijn liefde voor mijn kinderen en kleinkinderen hangt niet af van hun IQ, slimheid of hoogbegaafdheid. Ik denk dat liefde zich niet laat resoneren door wat ze kunnen maar door wie ze zijn, wie ze voor jou zijn. Doe geen poging om net zo goed te zijn, net zo snel te zijn, net zo verbaal te zijn, want dat ga je niet redden.
Maar nu spreek ik de hoogbegaafde aan. Voor jou geldt hetzelfde. Verwacht niet van je vader en moeder, die niet hoogbegaafd zijn, dat zij jou die aansluiting bieden die jij zoekt. Voor jou onmogelijk maar voor hen ook. Het begint bij aanvaarding. En dat voorkomt onnodige aanvaringen.
Ik zeg: ga de wereld in, ga op zoek naar mensen bij wie je die aansluiting wel hebt. Blijf niet passief afwachten op de stoel. En hou van je vader, moeder, zus of broer zoals zij zijn.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.