Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uit de toon vallen

Uit de toon vallen betekent dat je anders bent dan anderen. Iemand vroeg pas aan mij: ‘wat deed ik verkeerd?’. Ik nam hem haar mee in de gedachtegang van de toon, hoe je eruit valt (out of place) en wat dit met je kan doen.

De basisschool

Ik zie het beeld voor me van een schoolklas van achtjarigen. Ze zaten in een kring en meester vroeg aan hun ‘wat hebben jullie dit weekend gedaan?’. Diverse kinderen staken van wal. Ze hadden gevoetbald of ze zijn erop uit geweest met papa en mama. De grootste verhalen kwamen los. Betsy zat ook in deze klas. Ze was een beetje teruggetrokken, stil en beschroomd. Ze voelde zich ongemakkelijk. Haar ouders hadden namelijk weinig geld te besteden, maar ook weinig tijd omdat ze een eigen bedrijf hadden en hun hoofd met hard werken boven water moesten houden. Betsy was bang dat zij een beurt zou krijgen en ja hoor waar ze bang voor was gebeurde. Meester vroeg: ‘en jij Betsy, wat heb jij gedaan?’. Betsy stotterde en hakkelde. Ze kwam er niet uit. In de klas begonnen een paar jongens zachtjes te giechelen. Betsy klapte dicht. Ze schaamde zich. Het giechelen kwam binnen als een mokerslag in haar binnenste. Ze voelde zich dom, achtergesteld en haar zelfvertrouwen kreeg een enorme dreun.

Uit de toon vallen

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Voortgezet onderwijs

De tijd ging verder en Betsy kwam op het vwo. Want als je haar nu sommen gaf, literatuur, vreemde talen of wiskunde: Betsy lustte er wel soep van en dronk die kennis naar binnen. Ze ontwikkelde zich enorm. Haar taalniveau ging met sprongen omhoog. Maar ze merkte wel dat haar interesses op een heel ander vlak lagen dan bij haar klasgenoten. En die klasgenoten vonden haar een beetje vreemd. Ze was saai, weinig levendig, niet dynamisch. Wanneer Betsy een vraag kreeg leek het wel alsof ze enorm schrok. En dat leek niet alleen zo. Ze kromp in elkaar als ze een vraag kreeg.

Schoolprestaties goed maar toch......

Betsy’s schoolprestaties waren goed. Maar ze voelde zich vaak zo ongelukkig omdat er voor haar geen thuis was op deze aarde. Voor Betsy was er geen thuis waar zij haar boeken mochten lezen, waar ze haar gedachten mocht denken en haar gevoelens mocht voelen. Want altijd was wat zij dacht anders dan de rest. Altijd was zij anders dan de rest, hoe zij naar het leven keek, de zaken aanvoelde, waar zij belangstelling voor had en hoe zij dacht.
Betsy trok zich terug. Ze kroop naar binnen. Ze sloot zich af. En haar kwaliteiten deed ze in de vriezer.

Assessment

Toen ze een baan vond kwam er uit een assessment dat ze koud en afstandelijk over kwam, dat ze niet verbindend was, dat ze enigszins koel en berekend was. Betsy moest een coachingstraject doen. Ze kwam bij mij aan tafel. Het rapport had ze me toegestuurd. Ze ging zitten en keek me aan. In haar ogen lag een vraag. Zo van: ‘zeg het maar!’. Alsof ik het laatste oordeel moest uitspreken over haar. Alsof ze bij de slager op bezoek was, die haar zou fileren. Ik voelde haar onrust, haar ongemakkelijkheid. Ik voelde haar ongelukkigheid.
Ik keek haar aan en zei: ‘ik geloof hier helemaal niets van’ en ik begon tegen haar te praten. Ondertussen merkte ik dat ze eens ging verzitten. En ze pinkte een traan weg.

Bevroren tranen

Toen zei ik: ‘kijk daar zit het’. Jouw tranen zijn bevroren en daar heb je nu last van. Je lijkt daardoor onderkoeld maar je bent een warme persoonlijkheid. Je lijkt koel en afstandelijk over te komen maar je bent een sympathieke jonge vrouw die inlevend en invoelend is, die veel begrijpt en aanvoelt.
Toen hield ze zich niet meer in. De tranen kwamen los. Het verdriet kwam eruit. En Betsy deed de vriezer open en haalde haar kwaliteiten weer tevoorschijn. Ik noem er even een paar: zorgzaam, betrokken, inlevend, invoelend, begripvol, intuïtief ingesteld.
Betsy ontdooide. En als je ontdooit kan dat pijn doen. Heb je weleens bevroren vingers gehad die ontdooien? Dat voel je. Dat gebeurt ook als jouw kwaliteiten uit de vriezer worden gehaald.

Onderkoeld overkomen

Confronterende coaching

Tegenwoordig praten we over confronteren in de coaching. Maar weet je dat een warme blik, een positieve benadering en een hartverwarmende benadering confronterend kan zijn. En weet je dat dit soms alle scrupules doet smelten. Ontdooien doe je vooral wanneer er een warme veilige benadering is.

Herkenning?

Herken jij je in dit verhaal? Merk je dat de traanbuis al begint te klateren? Dan is het proces in gang gezet.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.