Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Invloed buitenwereld op hoogbegaafden

De invloed van de buitenwereld op hoogbegaafden kan groot zijn. Dat geldt trouwens ook voor hoogsensitieve personen. Vaak wordt gezegd dat dit voortkomt uit sociale druk of uit willen voldoen aan wat de omgeving of buitenwereld van hoogbegaafden vraagt. De vraag is of die stelling terecht is en in dit artikel leggen we uit hoe e.e.a. ontstaat.

Willen of moeten voldoen?

Het is een misverstand dat hoogbegaafde personen per se willen voldoen aan verwachtingen of eisen die de buitenwacht stelt. Dat kan wel zo zijn maar daar ligt bij veel mensen niet de oorsprong. De oorsprong begint al op jonge leeftijd. Waar andere kinderen niet kunnen voldoen aan wat de school van ze vraagt (bijvoorbeeld qua tempo of niveau van de lesstof) daar voldoet de school in sommige gevallen niet aan wat het hoogbegaafde kind nodig heeft. Anders gezegd: het hoogbegaafde kind wordt in een systeem gedrukt wat geënt is op ‘gemiddeld niveau’ en blijkt daarin te moeten passen. Als dat niet lukt wordt het systeem niet bijgesteld maar wordt er net zo lang gesleuteld tot het kind er alsnog in past. Kortom: er wordt iets opgelegd van buitenaf waar het kind aan moet voldoen.

HB faciliteren

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Arjan kon al lezen voor hij naar school ging

Een mooi voorbeeld is Arjan. Hij kon al lezen toen hij naar school ging. Op de eerste schooldag vroeg hij aan de juf of hij al een stukje mocht voorlezen. Arjan was er supertrots op dat hij het al een beetje kon. Echter juffrouw wou niet dat Arjan ging voorlezen. Sterker nog: ze waarschuwde hem dat hij niet op eigen houtje dingen moest gaan doen omdat hij het dan ook op de verkeerde manier kon leren. En daar is de basis gelegd bij Arjan voor onderpresteren op school.

Aanpassen

Wat veel hoogbegaafde personen doen is zich aanpassen. Ze passen zich aan op het tempo en level van andere personen. En daar gebeurt iets wat invloed heeft op het latere leven. Vaak luisteren ze naar verhalen van anderen, doen ze moeite om anderen te begrijpen. Echter hun eigen gedachten kunnen ze heel vaak niet kwijt. Waarom niet? Omdat ze te weinig ontwikkelingsgelijken hebben in hun omgeving. Ze worden niet begrepen, verkeerd begrepen, hebben andere interesses, zijn diepgaander geïnteresseerd dan anderen. Gevolg? Geven en ontvangen komt in onbalans en in veel gevallen leidt het tot onzekerheid wat zich op tal van fronten uit.

Vragen naar de bekende weg

Angelique is ondernemer. Als expert op facebook heeft ze het goed voor elkaar. Ze heeft een eigen visie en concept ontwikkeld en boekt als geen ander resultaten wanneer ze wordt ingezet voor facebook advertising. Toch huurt ze te pas en te onpas adviseurs of coaches in voor vraagstukken waar ze zelf het antwoord ook wel op weet. Totdat ik vroeg: ‘waarom doe je dat eigenlijk?’. Het antwoord was: omdat ik voortdurend bevestiging zoek. Bij nadere analyse bleek dat de adviseurs en coaches Angelique met moeite konden volgen en daar werd zij onzeker van (in plaats van andersom).

Groter denken of behoudend denken

Een ander voorbeeld is je behoudend of terughoudend gaan opstellen omdat de buitenwacht dat ook doet. Terwijl je grotere, grootser en creatievere zienswijzen hebt. Een punt wat vaak voorkomt is dus dat de HB-er zich laat afremmen door zijn/haar omgeving.

Hoge mate van zelfregie

Om verder te komen zullen hoogbegaafden zelf een groot beroep moeten doen op hun eigen autonomie en persoonlijke ontwikkeling (de buitenwacht doet het namelijk niet). Dat zit o.a. ander in:

 • Naar jezelf leren luisteren en op eigen intuïtie leren vertrouwen (in plaats van op adviezen van de buitenwacht)
 • De juiste adviseurs durven zoeken die daadwerkelijk iets toevoegen
 • Jezelf in hogere mate uitdagen (omdat de omgeving dit onvoldoende doet)
 • Stoppen om je voortdurend aan te passen aan wat anderen van je vragen

Stop met valse bescheidenheid

Een les voor veel HB-ers is om te stoppen met valse bescheidenheid. Nee, je mag best bescheiden zijn. Dat zie ik als een kernkwaliteit zelfs. Maar valse bescheidenheid werkt niet. Wanneer je weet dat je hoogbegaafd bent, heb je mogelijkheden in je die andere mensen niet hebben. Ontdek jouw talent, jouw kracht en weet het te benutten.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.