Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Insinuatie

Insinuatie is een slinkse vorm van beschuldigen. Het is een hele subtiele manier om iemand iets in de schoenen te schuiven of aan te wrijven wat onterecht is. Het woord komt uit het Latijn van  insinuationem en dat duidt op retoriek waarbij de spreker de harten van zijn/haar toehoorders tracht te winnen. Het is dus een poging tot inboezeming.

Betekenis

Een insinuatie is een aantijging maar wel een bedekte aantijging. Ik duid het als volgt:

  • Je spreekt je niet openlijk uit maar indirect duid je toch ergens op.
  • Je doet een onterechte suggestie.
  • Je maakt ergens een toespeling op.
  • Je maakt iemand verdacht.
  • Je zinspeelt ergens op.
  • Je waarschuwt andere mensen voor die ene persoon waardoor het vertrouwen bij anderen in die persoon geschaad kan worden.
  • Je probeert in de gunst te komen door de ander subtiel en indirect zwart te maken.

Zie je wat de essentie is? Je beschuldigt iemand van iets op een gemene slinkse wijze maar het is zo subtiel dat het bijna niet opvalt. En het tweede is: je zet iemand in een kwaad daglicht, meestal om zelf in een positief daglicht te komen.

Insinuatie

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

  • individuele communicatietraining
  • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Voorbeelden

Het is best lastig om een paar voorbeelden te geven, omdat het vaak niet alleen gaat om wat er gezegd wordt, maar ook om de toon, de blik, de houding, kortom de non-verbale signalen.

  • Tijdens het werkoverleg zei Klaas over Carla (die erbij zat): ‘Ja, hoe jij met integriteit omgaat daar heb ik wel een beeld van’.
  • Angela had een bila met de directeur van het bedrijf waar zij werkt. Ze zei lachend over Carla: ‘Die zou haar moreel kompas nog eens op orde moeten maken’.
  • Bij een projectbespreking zei één van de teamleden: ‘Laten we de planning dit keer anders doen, hè Leo?’.
  • De teamchef loopt het gezamenlijke kantoor binnen en zegt: ‘We hebben de afgelopen maand slechte resultaten behaald’, waarbij hij één van de medewerkers nadrukkelijk aankijkt.
  • Bij de verdeling van taken wordt met een grijns gezegd: ‘Laat de controle maar aan Boris over, die neemt het niet zo nauw met de voorschriften’.

Insinuaties: ben jij er weerbaar tegen?

Tot nog toe gaat dit artikel over ‘dat jij insinueert’. Maar nu andersom: ‘iemand insinueert iets over jou’. Je voelt het diep van binnen dat de ander kwaadspreekt over jou, maar wel zodanig dat het niet echt opvalt. Het is te weinig om naar de vertrouwenspersoon te gaan van de organisatie waar je werkt. Maar het is te veel om er aan voorbij te gaan. En dan sta je voor een dilemma. Wat moet je doen?

Je voelt ook de pijn. Het is oneerlijk en onrechtvaardig. Er wordt gesleuteld aan jouw imago in negatieve zin. Er wordt geknaagd aan het vertrouwen dat anderen in jou hebben. En dat voel je.

Ben je er ook weerbaar tegen? Vraag je wel eens: ‘Wat bedoel je daarmee?’. Wat voor reactie krijg je dan? Ooit zat ik in een netelige situatie van de insinuaties en intriges. Iemand die me heel erg steunde zei; ‘Weet je wat je moet doen als ze met modder gooien?’. Hij zei: ‘Dan moet je bukken, anders zit je eronder’. Die les ben ik nooit vergeten.

Je wapent je niet tegen subtiel onrecht met openlijk de aanval in te gaan of door je heel hard te verdedigen. Want morgen heb je weer een nieuwe subtiele aantijging voor je kiezen. Soms is bukken beter.

Artikel over oordelen

Dit artikel schreef ik in de serie over oordelen en veroordelen.

Oordelen en veroordelen

E-book

ebook communicatie

Bekijk e-book

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.