Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde is liefde zonder dat je daar een voorwaarde aan stelt. Bestaat dat dan? Liefde waaraan geen voorwaarden verbonden zijn? Liefde waar geen afhankelijkheid wordt gecreëerd? In dit artikel ga ik in op wat onvoorwaardelijke liefde is. En daarna mag jij beoordelen of het bestaat.

Liefde met een voorwaarde

Voorwaardelijke liefde is: ‘Je bent lief als je goed je best doet op school’. Of: ‘Je bent lief als je doet wat papa en mama zeggen’. Je stelt dus voorwaarden aan de liefde. Onlangs vertelde Anja me dat ze van haar partner hield omdat hij zoveel voor haar deed. Je voelt al wat erachter aankomt: als haar partner daarmee zou stoppen, bekoelt de liefde waarschijnlijk. En zo is er veel liefde met een voorwaarde. Ook in vriendschappen komt dat voor. Ik denk aan Agnes, Tom, Chantal en Peter. Jarenlang gingen ze één keer in de maand kaarten en dan ging de wijnfles open. Dat vonden ze allemaal erg gezellig. Tot Agnes besloot om te stoppen met drinken. Toen vond men het niet meer gezellig. Uiteindelijk stopte de vriendschap.

Onvoorwaardelijke liefde

Dit artikel schreef ik in de serie over behoeften.

Behoeften

Voor waar houden wat voor mij ook waar is

Voorwaardelijke liefde is ook dat jij voor waar houdt, wat voor mij waar is. Ik moet denken aan Angelique. Al op haar 15e werd Angelique depressief. Opname in de GGZ dreigde zelfs. En op enige dag vertelde ze het verhaal aan papa en mama. Ze vertelde dat ze seksuele gevoelens had voor meisjes, en niet voor jongens.
Alsof de wereld van vader en moeder instortte. Dit kon voor hen toch niet waar zijn. Papa en mama zeiden dat je met iemand van hetzelfde geslacht geen seksuele omgang mag hebben. ‘Het is een gruwel in Gods ogen.’ Opa en oma wensten geen omgang meer met Angelique. Op verjaardagsfeestjes werd ze gemeden. Angelique werd geëxcommuniceerd. Papa en mama wisten het gesprek niet meer te voeren en keken weg. Wat een pijn hè, als je dit leest?

Liefde zonder voorwaarden

Onvoorwaardelijke liefde is liefde zonder voorwaarden. Je mag zijn zoals jij bent. Jij mag in jouw leven die keuzes maken die jij nodig hebt. Jij mag jouw weg gaan. Jij mag andere waarden hebben dan ik maar ik hou van jou. Onvoorwaardelijk. Ik heb je lief zonder voorwaarden:

 • als je de dingen anders aanvoelt dan ik.
 • als je andere waarden hebt dan ik.
 • als je een andere weg wilt inslaan dan ik.

Vind je dan alles goed?

Is onvoorwaardelijke liefde dat je dan alles maar accepteert van die ander? Dat je alles maar goed vindt? Ik leg het anders uit. Want hier zit een waarde achter, en dat is wat anders dan een voorwaarde. Het gaat er niet om dat jij iets goed of fout moet vinden inzake het leven van de ander. Het gaat erom dat je begrijpt dat je de ander geen goedkeuring hoeft te geven. Het gaat erom dat jij niet door jouw ogen naar de ander kijkt maar dat je door de ogen van de ander leert kijken.

Het gesprek over waarden

Wanneer waarden uit elkaar lopen, is communicatie van doorslaggevend belang. Juist dan! Niet weglopen, niet vermijden, niet zwijgen, niet wegkijken, niet doodzwijgen of wegfrommelen. Het gesprek aangaan. Vertellen wat het met je doet. En het daarbij laten. In communicatie gaat het niet om gelijk hebben of gelijk krijgen. Dat wordt vaak gezegd. Gelijk hebben is heel wat anders dan gelijk krijgen. En dus wordt de training invloedvaardigheden gevolgd om te leren alsnog gelijk te krijgen. Wat mij betreft gaat het om gelijk zijn, om gelijkwaardig te zijn, om gelijke waarde te hebben. Onvoorwaardelijk. Ongeacht hoe de ander denkt, de dingen ervaart en wat zijn/haar afkomst is.

Gelijkwaardigheid als kernwaarde

Gelijkwaardig

Daar ligt de sleutel. Als er gelijkwaardigheid is, ontstaat er vertrouwen, leren we luisteren naar elkaar. Wanneer we leren luisteren naar elkaar en we leren elkaar verstaan dan ontstaan er nieuwe woorden en ontstaat er nieuwe taal. Er komen nieuwe zinnen en het geeft ons bestaan zin.

Respect

Vaak wordt me te snel gezegd: ‘Je moet de ander ook respecteren.’ We moeten vaak veel te veel en respecteren is wat anders dan ‘nou ja, zelf weten, ik vind het allemaal wel prima wat de ander doet.’ Respecteren is een werkwoord. Het is iemand met respect eren! Respecteren is soms ook de ander loslaten, zijn/haar eigen weg laten vinden, begrijpen dat hij/zij andere behoeften heeft dan ik. En ja, dat kan jou ook raken. Omdat jij ook jouw gevoelens hebt.

Het gesprek leren voeren

Jij bent anders dan ik. Ik ben anders dan jij. Je voelt de dingen anders aan dan ik. Je beleeft en ervaart het leven anders. Je hebt andere normen en waarden. Jouw overtuigingen zijn anders.
Maar als jij anders bent dan ik, ontstaat er vaak moeite. We weten dan niet hoe we met elkaar moeten omgaan. Het gesprek leren aangaan vanuit verschillende waarden, is heel boeiend. Iemand schreef: dat kost wel veel zelfopoffering. En dat woord vind ik ongepast. Het is de ander leren loslaten en leren begrijpen dat je geen eigenaar bent van de ander.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.