Hoe ontwikkel je stevigheid in een nieuwe leiderschapsrol?
Ben jij net gestart in een leidinggevende functie en merk je dat je nog niet altijd stevig staat? Je weet wat je in huis hebt, je hebt hart voor je mensen, maar in overleg met collega-managers voel je je soms klein worden. Herkenbaar? Dan is dit artikel voor jou.
Het lijkt goed te gaan, en toch…
Je zit op je plek. Je team accepteert je. Sterker nog: ze hebben vertrouwen in jou als manager. En toch… in het overleg met je collega’s of tactisch leidinggevenden voel je dat je meebeweegt, terwijl je eigenlijk iets anders vindt. Je voelt een mening, maar je spreekt ‘m niet uit. Je hebt ideeën, maar je houdt ze nog voor je. En naderhand baal je. Waarom zei ik niks? Waarom deed ik mezelf tekort?
Wat is er aan de hand?
Wat ik vaak zie in deze situaties:
- Je voelt je nog ‘nieuw’ tussen ervaren collega’s.
- Je kijkt op tegen mensen die al jaren meelopen.
- Je bent geneigd te veel nuance aan te brengen, waardoor je kracht verliest.
- Je voelt aan wat medewerkers nodig hebben, maar je durft dat geluid niet altijd in te brengen.
En eerlijk is eerlijk: dit is niet raar. Dit hoort bij ontwikkeling in leiderschap.
Doe de leiderschapstest
Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?
Training assertief leidinggeven
Bekijk de training assertief leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.
Waarom stevigheid nodig is
Als leidinggevende sta je in het spanningsveld tussen boven en onder. Jij vertegenwoordigt het beleid van boven, maar je hebt ook de verantwoordelijkheid naar je team. Wanneer je jezelf daarin verliest, verlies je regie. En dan:
- Word je vermalen tussen belangen.
- Word je onzichtbaar in het overleg.
- Ervaar je zelf twijfel en frustratie.
- Ontwikkel je geen zelfvertrouwen.
Praktijkvoorbeeld: Egbert-Jan
Egbert-Jan werkt al 10 jaar bij een ambtelijke organisatie en zit sinds een half jaar in een managementrol. Zijn team accepteert hem volledig. Maar in overleggen met collega-managers en de tactisch leidinggevende voelt hij zich onzeker. Hij heeft veel ervaring, ziet processen vanuit meerdere invalshoeken en brengt nuance. Maar in plaats van zijn plek in te nemen, zwijgt hij vaak. Of hij sluit zich te snel aan bij wat de rest vindt. Hij zegt zelf: “Ik denk dat ik echt iets te brengen heb, maar ik maak me kleiner dan nodig is.”
Dat is zo’n belangrijk inzicht. Want als je jezelf klein maakt, gaan anderen je ook minder snel zien.
Hoe leer je steviger te staan?
Wees gerust: dit kun je leren. In coachtrajecten werken we bijvoorbeeld aan deze thema’s:
- Jezelf uitspreken zonder jezelf te verliezen.
- Inzicht in jouw leiderschapsstijl en natuurlijke voorkeuren.
- Grenzen aangeven en toch in verbinding blijven.
- Regie nemen in gesprekken, ook met senior collega’s.
In het geval van Egbert-Jan: we werken met 7 sessies. De eerste twee kort op elkaar, daarna om de vijf weken. Zodat hij kan oefenen in de praktijk. Want leiderschap leer je niet uit een boekje – dat leer je door het te doen.
Ontwikkel jouw stijl van leiderschap
In trajecten met leidinggevenden werk ik in 6 tot 8 sessies aan deze thema’s. We starten met een grondige inventarisatie. Wat zijn jouw patronen? Wat helpt jou vooruit? Wat houdt jou klein?
Daarna gaan we aan de slag. Niet alleen praten, maar doen. Oefenen, toepassen, reflecteren. Steeds weer opnieuw. Want leiderschap leer je niet in één keer. Dat groeit, sessie voor sessie, ervaring na ervaring.
Veelgestelde vragen over leiderschapsgroei
Wat bedoel je met ‘stevigheid’ in leiderschap?
Stevigheid betekent: weten wie je bent, waar je voor staat en dat ook durven inbrengen – ook als het schuurt.
Is dit traject geschikt voor nieuwe leidinggevenden?
Ja, juist voor mensen die net gestart zijn en hun plek willen innemen zonder zichzelf te verliezen.
Wat als ik te gevoelig ben voor spanning of conflict?
Dan is het des te belangrijker om manieren te leren om in verbinding toch duidelijk te blijven. Gevoeligheid is een kracht, geen zwakte.
Kan ik dit combineren met mijn werk?
Ja, de sessies worden gepland rondom jouw beschikbaarheid, live of online. Het traject is praktisch toepasbaar.
Persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden
Bekijk de training persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden zoals assertief leidinggeven, persoonlijke effectiviteit, timemanagement en communicatie etc.
Leerdoelen
We hebben nog veel meer leerdoelen persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden voor je uitgewerkt. Je kunt ook het overzicht bekijken met alle leerdoelen voor leidinggevenden.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Jan Stevens is eigenaar en oprichter van De Steven training & coaching (www.desteven.nl). Op deze website tref je meer dan 2000 blogs over persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, leiderschap, teamontwikkeling, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.