Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Managen van de relatie

Als leidinggevende is het belangrijk om tijd en aandacht aan de medewerker te geven: teamontwikkeling, samenwerken, persoonlijke ontwikkeling van de medewerker en een positief werkklimaat.

Tijd en aandacht voor de medewerker

Het managen van de relatie is de wijze waarop u met uw teamleden omgaat. Uw medewerkers zijn immers het instrument om vorm te geven aan processen, prestaties en uiteindelijk de richting. In hoeverre heeft u tijd en aandacht voor uw medewerkers, de kwaliteiten van uw medewerkers, de ontwikkeling die zij zouden kunnen doormaken? In hoeverre bevordert u een positieve werksfeer?

Training teamontwikkeling voor leidinggevenden

Welke kwaliteiten hebt u nodig om de relatie te managen?

Balans in organisatiesOm de relatie te managen moet u beschikken over de volgende kwaliteiten:

 • Aandacht

  Aandacht geeft de mate aan waarin u tijd neemt voor uw teamleden en voor het opbouwen van een goede relatie met uw teamleden. In wat voor mate deelt u zaken uw teamleden en in wat voor mate bent u voor hen een luisterend oor? In wat voor mate bent u zorgzaam en invoelend ingesteld? Maar ook: in hoeverre besteedt u aandacht aan de teamleden om samen met hen knelpunten die zij ervaren op te lossen.

 • Individuele ontwikkeling

  Hoewel een medewerker in hoge mate zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen ontwikkeling kunt u als leidinggevende een cruciale rol hierin vervullen. Typerend voor u is uw geduld, ook met zwakkere collega’s. U spreekt uw waardering uit wanneer taken goed worden uitgevoerd. U vindt het leuk om uw medewerkers erbij te betrekken maar ook om ze nieuwe dingen te leren. Taken die zij net zo goed kunnen als uzelf, draagt u snel over. U geniet wanneer u ziet dat anderen zaken oppakken en wanneer hun zelfvertrouwen stijgt.

 • Teamontwikkeling

  U benadrukt dat WIJ samen de klus klaren en dat u als team opereert. U communiceert open met uw teamleden. U vraagt actieve inbreng bij het veranderingsproces. Maar u kent uw teamleden ook voldoende om in te schatten wat zij goed kunnen en wat ze niet zo goed kunnen en u weet dit uitstekend te benutten.

 • Positief werkklimaat

  De factor positief werkklimaat geeft weer in hoeverre u de zaken positief benadert. U draagt een positieve levensinstelling over op uw teamleden. De relatie met uw teamleden is voor u van groot belang.  U geeft mensen ook vrijheid om hun werkzaamheden te doen. Vertrouwen in elkaar is voor u een belangrijk woord. Een goede sfeer op de afdeling vindt u belangrijk. Soms vindt men u wellicht te weinig zakelijk of hebt u de neiging om zaken rooskleuriger voor te stellen dan het in feite is.

Balans in uw managementteam

Dit artikel is geschreven in de serie: balans in uw organisatie en managementteam.

Balans organisatie en management

Management Development

Bekijk de mogelijkheden voor Management Development!

Management Development

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.