Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Personeelstekort en personeelskrapte

Personeelstekort is een actueel probleem in deze tijd. Overigens een probleem dat net zo oud is als de economie. Soms is er weinig werk en veel werkloosheid. Op andere momenten is er veel werk en personeelskrapte.

Oorzaken personeelskrapte

Ik heb een aantal weken de vraag gesteld aan tal van mensen die in onze coachingspraktijk komen: ‘hoe verklaar jij de personeelskrapte?’. De antwoorden die ik krijg zijn zeer divers. Van wat algemeenheden zoals: ‘er is vergrijzing, dit is allang uitgerekend’ of ‘door corona zijn mensen andere beroepen gaan kiezen’.
Maar er komen ook specifiekere antwoorden. Een eigenaar van een aannemersbedrijf signaleerde dat de meeste medewerkers onder de 30 jaar niet meer een volledige werkweek willen werken. Hij zei: ‘de ellende begon met een 38-urige werkweek, toen werd het 36 uur. Tegenwoordig is het vaak 32 uur of zelfs 28 uur’. Hij zei: ‘als 5 medewerkers 4 dagen werken ben je al 1 FTE kwijt’.

Personeelstekort of personeelskrapte: oorzaken

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Fulltime werken en arbeidsethos

Een HR-manager bij de overheid deelt dit beeld. Zij zegt dat veel jonge mensen liever minder werken dan fulltime. En dat heeft effect op personeelskrapte.

Een eigenaar van een metselbedrijf zegt: ‘het heeft ook te maken met arbeidsethos, vroeger metselde de metselaar wel 200/300 stenen meer dan tegenwoordig’. Wat hij bedoelt is: vroeger werd er harder gewerkt dan tegenwoordig.

Een directeur van een middelbare school noemt ook het ouderschapsverlof als oorzaak. Hier wordt dusdanig veel gebruik van gemaakt dat het invloed heeft op vacatures die daardoor nog moeilijker vervuld worden.

Iemand zei: ‘ik ga een dag in de week minder werken, dan ga ik lekker genieten’. Ik vroeg: ‘geniet jij dan alleen als je vrij bent?’. De vraag is: zou je daar niet wat aan moeten doen?

ZZP-ers

Een andere invalshoek kreeg ik van een aanbieder van interim-diensten. Hij zei: ‘tegenwoordig zijn er veel meer ZZP-ers die zich verhuren voor een hoger tarief, waardoor ze inderdaad 3 dagen werken en geen vijf. Gevolg daarvan is dat we een vicieuze cirkel aan het creëren zijn. Omdat er tekort is, zijn bedrijven eerder genegen om ZZP-ers in te huren voor een hogere prijs, waardoor we dit gedrag ook stimuleren’. Werk wordt daardoor duurder en er wordt minder geleverd.

Zorg om essentiële beroepen

Daarnaast uiten veel mensen zorg om essentiële beroepen die niet meer vervuld kunnen worden. Dat kan bij de politie zijn maar meerdere malen werd ook het onderwijs genoemd. Gebrek aan docenten is funest voor de samenleving.

Gevolgen

Meer werk dan werknemers, dat is het issue van deze tijd. Een gevolg is dat bedrijven anders naar werk kijken. Wanneer je je huis wilt laten schilderen zul je proactiever moeten zijn en het wellicht moeten inplannen voor volgend jaar. Ik ken een bedrijf waar ze wekelijks om de tafel zitten om samen te kijken ‘waar ze wel iets kunnen doen’ in plaats van dat ze ‘iets niet kunnen doen’.

Binden en boeien

Duidelijk werd me na al deze gesprekken dat binden en boeien het thema van deze tijd is. Er moeten andere waarden komen als het gaat over binden en boeien van medewerkers. En geloof me: ‘je kunt de bonuszak wel openen, maar medewerkers zijn niet te koop’. De vraag is of er misschien alternatieven bedacht moeten worden.

Knelpunten in organisaties

Dit artikel is geschreven in de serie knelpunten in bedrijven en organisaties.

Knelpunten in organisaties

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.