Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Star, starheid of rigide is een valkuil

Star, starheid of rigide. Wordt u soms verweten dat u star of rigide bent? Zet u de snel de hakken in 't zand? Houdt u soms te strak vast aan bepaalde regels, afspraken of procedures? Bent u onbuigzaam en onverbiddelijk wanneer het om het nakomen van afspraken gaat?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Kenmerken starheid of rigiditeit

Star en rigde is een valkuilWe noemen wat gedragskenmerken:

  • U bent iemand van afspraak is afspraak. U werkt ordelijk, systematisch, planmatig.   Maar soms bent u te gericht op structuur, te weinig flexibel of in 't ergste geval zullen mensen u verwijten dat u star bent. Wanneer men uw behoefte aan structuur doorbreekt hebt u de neiging de hakken in 't zand te zetten.
  • U hebt graag een zekere controle. U wilt graag vooraf weten hoe de zaken zullen verlopen. Op het moment dat het even anders gaat dan u zelf had bedacht voelt u zich bedreigd in hun behoefte aan structuur. Structuur geeft u zekerheid.
  • Het moet precies zo en zo gaan anders........
  • Wanneer u signalen uit de omgeving onvoldoende oppikt of wanneer u niet voorziet in de behoeften van de omgeving dan bent u in feite te weinig flexibel. U voorziet wel in uw eigen behoefte maar u gaat voorbij aan de behoeften van de ander.
  • U voelt zich onzeker wanneer de structuur doorbroken word door externe factoren. En vanuit deze onzekerheid gaat u reageren hetgeen door de omgeving als 'bot' of 'star' wordt omschreven.
  • Hebt u last van perfectionisme?

Gevolgen voor de communicatie

Wanneer u star of rigide bent kunt u soms te strak of te streng vasthouden aan bepaalde afspraken, standpunten maar ook aan overtuigingen. Wordt dat doorbroken dan kan dat gevolgen hebben voor uw communicatie. We noemen een paar voorbeelden:

Uw kracht

Starheid of rigiditeit is een valkuil. Dat is de doorgeslagen variant van een kernkwaliteit. Weet u welke kernkwaliteiten dat zijn:

Uw leerdoel

Het leerproces is dat u veiligheid en zekerheid niet hoeft te ontlenen aan zelf opgebouwde structuren, werkwijzen of programma's.

U komt meer in uw kracht door een balans te vinden tussen 'Structuur' en 'Flexibel zijn'. Uw gestructureerdheid krijgt dan meer effect. U komt meer in uw kracht door een balans te vinden tussen 'uw eigen behoeften' en 'de behoeften van uw omgeving'. Training of coaching kan u helpen te ontdekken wanneer u in de valkuil stapt. U zult immers niet altijd en overal te star zijn of te gericht op structuur maar steeds in bepaalde situaties? In woorden uitgedrukt:

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens