Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Valkuilen onderhandelen: kent u ze?

Valkuilen onderhandelen: Het probleem bij onderhandelingen is dat mensen de behoefte hebben aan grootheid (Freud) Mensen willen daarom graag de onderhandeling, of het gesprek winnen. De keerzijde van winnen is dat er iemand verliest.

Wat voor onderhandelingsstijl hebt u?

Uw onderhandelingsstijl heeft te maken met uw karaktereigenschappen en persoonkenmerken. Kent u uw onderhandelingsstijl ook?

Onderhandelingsstijlen

Mogelijke situaties

Andere veel gehoorde problemen bij onderhandelingen zijn:

 • Onvoldoende zakelijk

  De onderhandelingen worden persoonlijk gemaakt, ipv zakelijk gehouden. Voorbeeld: de medewerker die van zijn leidinggevende geen vakantie kan opnemen vanwege een extreem drukke periode wordt verweten dat hij geen hart voor de zaak heeft.

 • Teveel bijzaken

  De onderhandeling verzandt in een wirwar van bijzaken. Voorbeeld: de leidinggevende vraagt van u over te werken en gaat daarbij in discussie over het diner dat vergoed moet worden, het tarief dat daarvoor gehanteerd wordt en de afschrijving van uw leaseauto.

 • Teveel rekening houden met de ander

  Een onderhandelaar houdt te veel rekening met de ander. Voorbeeld: u gunt uw partner de vakantie die ze graag wil maar weet dat u op die bestemming geen rust gaat vinden.

 • Slechte voorbereiding

  De onderhandeling is slecht voorbereid. Voorbeeld: u kent de mogelijkheden van uw loonschalen en secundaire voorwaarden niet. Tevens kunt u niet onderbouwen waarom u meer geld zou moeten krijgen voor de arbeid die u verzet, maar vindt wel dat uw beloning omhoog moet.

 • Starheid

  Starheid zonder duidelijke uitleg. Voorbeeld: een werknemer pint zich vast op de vakantieplanning waar hij (volgens hem) recht op heeft en wenst niet te luisteren naar andere voorstellen, waarbij hij niet duidelijk is waarom deze vakantieperiode zo belangrijk is voor hem.

 • Verschil in verbaliteit

  (Groot) verschil in bespraaktheid.  Voorbeeld: uw partner bepaalt de keuze van een nieuwe auto, vertaalt de pluspunten naar de praktijk en hakt de knoop door. U weet de sterke punten van het andere model heel goed, alleen een dag later helaas.

Leerdoelen onderhandelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training onderhandelen.

Leerdoelen onderhandelen

Training onderhandelen

Bekijk de training onderhandelen.

Training onderhandelen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

             


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.