Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogsensitiviteit op de werkvloer

Hooggevoelig op de werkvloer

Bent u hooggevoelig of hoogsensitief? In dit artikel gaan we in op de gevolgen die dat kan hebben op uw werk, carrière of op uw functioneren. We staan stil bij een aantal onderwerpen:

 • HSP en werk
 • Tips voor de leidinggevende
 • Eigenwaarde
 • Moet je de werkgever vertellen dat je HSP-er bent?
 • De werkplek en werkomgeving
 • Aangeboren eigenschap
 • Disfunctioneren en functioneren
 • Training en coaching

HSP en werk

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de eigenschap hoogsensitiviteit. Bij hoogsensitieve personen (HSP) worden zintuiglijke prikkels als horen, zien, ruiken, voelen en proeven dieper en anders verwerkt als bij niet-hoogsensitieve personen. HSP-ers worden meer geprikkeld door bijvoorbeeld geuren, smaken, kleuren, muziek, kunst, licht etc. Bij een te veel aan prikkels kan een HSP-er overprikkeld raken en dat zou invloed kunnen hebben op zijn/haar functioneren.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. En dat zijn evenveel mannen als vrouwen. Hoogsensitiviteit is een positieve eigenschap, mits er op een juiste manier met deze eigenschap wordt omgegaan. Dat geldt voor alle eigenschappen overigens.  Ook als werkgever en HR-professional krijgt u te maken met hoogsensitiviteit zelfs wanneer u hier nog nooit over gehoord hebt. Tenslotte is 20 procent van de bevolking hoogsensitief, dus dit kan betekenen dat 20 procent van uw personeelsbestand over deze eigenschap beschikt.

Tips voor de leidinggevende

Vooroordelen over hoogsensitief en hooggevoelig

Over het algemeen geldt dat leidinggevenden weinig oog hebben voor HSP. Vaak komt dat omdat ze er weinig van af weten en in hun gebrek aan kennis snel een vooroordeel hebben.   Zo wordt HSP nogal eens in de spirituele, zweverige of paranormale hoek geposteerd. wat niet bijdraagt aan het serieus nemen van deze eigenschap.  Kortom: gebrek aan kennis kan zorgen dat er tal van misverstanden over HSP kunnen ontstaan.  Dat is jammer, omdat HSP een aanwinst kunnen zijn voor uw bedrijf. Als er rekening wordt gehouden met deze eigenschap zullen deze mensen opbloeien en van grote waarde zijn.

Hier treft u een aantal tips:

 • Hoogsensitieve personen die positief worden ontvangen en benaderd door de leidinggevende functioneren beter, krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich zekerder! U zegt: dat geldt toch voor ieder mens en daar hebt u gelijk aan. Maar voor HSP-ers geeft dit nog een extra dimensie!
 • Belangrijk is dat leidinggevenden oog hebben voor het talent van de HSP-er. Vaak zien HSP-ers sneller patronen, zijn ze creatiever, pikken ze non-verbale signalen sneller op, denken ze out of de box. Zet een HSP-er in op zijn/haar talent en in een omgeving waar de valkuilen vermeden kunnen worden. Want de valkuil van een HSP-er kan zijn dat ze kritiek sneller op zichzelf betrekken en dat ze overprikkeld raken.
 • HSP-ers worden heel vaak onvoldoende serieus genomen door rationeel ingestelde mensen. Zeker in een tijd van ‘meten is weten’ waarbij we alles SMART maken, blijkt dat de meest ingenieuze ideeën die HSP-ers hebben soms niet worden gehoord. Daardoor kan de organisatie gouden kansen laten liggen.  Een leerpunt voor HSP in deze is effectief communiceren om toch vol vuur en zelfvertrouwen de eigen ideeën verkocht te krijgen. Leidinggevenden zouden moeten weten hoe het werkt bij HSP-ers. Juist wanneer de creatieve ideeën worden genegeerd of van tafel geveegd, komt dit binnen als een knetterharde afwijzing die drie keer zo hard binnen komt bij de HSP-er dan bij een ander mens.

Misverstanden over HSP

Moet je de leidinggevende vertellen dat je HSP-er bent?

Een vraag waar menig HSP-medewerker mee kan worstelen is of je de organisatie op de hoogte moet stellen van het feit dat je hoogsensitief bent. De afweging is voor de hand liggend: als de organisatie er vanaf weet zou dat tot begrip kunnen leiden. Anderzijds: als de organisatie er niet voor open staat of het negatief uit gaat leggen, is het wellicht beter om het niet te vertellen.

Wij hebben hier niet een antwoord op dat in alle situaties toepasbaar is. Eigenlijk zou het wel zo moeten zijn dat de HSP-medewerker zou kunnen vertellen dat hij/zij hoogsensitief is. Het zou mooi zijn als bespreekbaar wordt wat voor goede gevolgen dit heeft voor het werk (zet de kwaliteiten in), wat de optimale werkomstandigheden zijn (werkplek, inrichting, aansturing) en welke voorwaarden er moeten zijn voor goed functioneren (vermijd de valkuilen).  Het zou niet alleen mooi zijn. Het zou gewoon zo moeten zijn dat dit onderwerp bespreekbaar is. Toch is dat ook vaak niet het geval en wordt HSP uitgelegd als labiel, onstabiel, onevenwichtig etc. In dat geval werkt het dus tegen u!

Bent u HSP-er en loopt u met deze vraag? Wij hebben het volgende advies. Ga bij uzelf te rade: hoe denkt u dat uw leidinggevende reageert op uw verhaal wanneer u te kennen geeft dat u hoogsensitief bent? Want eigenlijk is het ook heel eenvoudig. Wanneer uw leidinggevende een goed verstaander is, heeft hij/zij aan zes woorden genoeg en is dat niet het geval dan helpt het zelfs niet wanneer u de hele encyclopedie toestuurt.

De werkplek in de kantoortuin

Hoogsensitief en de juiste werkplek

Onlangs maakten we de situatie mee dat een hoogsensitief persoon disfunctioneerde. Hij zou zich slecht kunnen concentreren, was snel afgeleid door tal van prikkels, werkte niet doelgericht etc. Er moest een verbetertraject gestart worden anders zou de ontslagaanvraag worden ingediend. Bij nader onderzoek bleek dat deze medewerker in een kantoortuin met 40 collega’s werkte. Overal prikkels, afleiding, telefoons etc. Gevolgen: snel overprikkeld, afgeleid en oververmoeid. Toen we de leiding vroegen of een afgezonderde werkplek tot de mogelijkheden behoorde kwam er veel weerstand. We kregen de opmerking dat ze wilden voorkomen dat er precedentwerking zou ontstaan en ieder de voorkeur van zijn eigen werkplek zou willen invullen. Ziet u hoe groot het misverstand is over HSP? Ontstaat er precedentwerking wanneer je een blinde vrij stelt van het beoordelen van kleurspecificaties? Ontstaat er precedentwerking wanneer je iemand met dyslexie vrij stelt van het maken van notulen? Dat zijn vergelijkbare vragen!

In ieder geval werd het verzoek na lang beraad ingewilligd en wat is de precedentwerking? De medewerker functioneerde! Werknemer blij, werkgever opgelucht en wij net zo blij!

Functioneren en disfunctioneren

Veel  mensen weten zelf niet dat ze hoogsensitief zijn. Ze lopen daarom steeds vast, zonder de achterliggende oorzaak te weten. Een van de gevolgen van het niet goed omgaan met hoogsensitiviteit is een burn-out. Maar zo lang bij mensen zelf niet bekend is dat ze hoogsensitief zijn, zullen ze blijven uitvallen. Ook na die burn-out. En dat kost uw organisatie jaarlijks veel geld. Jammer genoeg wordt er nog te weinig aan voorlichting gedaan. Zelfs bedrijfsartsen zijn niet altijd goed geïnformeerd.

Aangeboren eigenschap

HSP is wetenschappelijk aangetoond en dat is nog maar sinds kort. Duidelijk is wel dat dit geen modeverschijnsel is. Het blijkt een aangeboren eigenschap te zijn. Er is inmiddels al veel en gedegen onderzoek naar gedaan. Elaine Aron, Amerikaans psycholoog, werd er zeer bekend mee en professor Elke Van Hoof (VUB) leverde wetenschappelijk bewijs dat HSP-ers onder de fMRI scan anders reageerden dan niet HSP-ers.  Hoogsensitiviteit wordt vaak gezien als een negatieve eigenschap maar het is een kernkwaliteit. Wilt u enkele kenmerken van een HSP-er?

 • Ze houden van harmonie. Zij zorgen er vaak voor dat de onderlinge contacten tussen collega’s goed blijft. Ze hebben een hekel aan ruzie.
 • Ze hebben een sterk empathisch vermogen. Ze kunnen zich goed inleven in een ander. Voor bijvoorbeeld Sales komt dit heel goed van pas.
 • Een goed inlevingsvermogen zorgt ervoor dat de sfeer ook goed blijft. Voor een HSP van groot belang. Een goede sfeer is ook van groot belang voor een goede samenwerking en dus voor het resultaat.
 • Ze kunnen out of the box denken. Ze overzien snel verbanden en houden het resultaat steeds voor ogen. Ook hebben ze een goed oog voor details.
 • Ze zijn perfectionistisch ingesteld, dus zullen ze altijd het maximale uit hun taak willen halen.
 • HSP zijn creatief. Ze denken in oplossingen.
 • HSP beschikken over een sterke intuïtie. Ze zien snel kansen en bedreigingen

HSP is een kernkwaliteit

Eigenwaarde

Veel hoogsensitieve personen hebben een leerdoel wanneer het gaat om zelfvertrouwen en eigenwaarde. Door hun gerichtheid op de ander van jongs af, hebben ze geleerd zichzelf te verloochenen, weg te cijferen, zich kleiner te maken dan de ander met als gevolg dat ze terechtkomen in een burnout, in werk dat niet past, in stress en spanning, in arbeidsconflicten en zelfs in pesterijen.

Training en coaching

Moeten HSP-ers dan andere trainingen hebben dan andere mensen. Nee, dat is niet het geval. Een breed scala aan trainingen past prima bij de HSP-er. Maar er zijn invalshoeken die voor een HSP-er anders zijn dan voor anderen. Daarom bieden wij opmaat de training timemanagement, communicatie, presenteren, conflicthantering, persoonlijk leiderschap, assertiviteit etc.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.