Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Assertiviteitstraining voor HSP-ers

Hoogsensitieve personen vinden het nog weleens lastig om assertief te zijn. Dat komt omdat zij bij uitstek ‘voelers’ zijn. Een assertiviteitstraining voor HSP-ers heeft vaak andere aandachtspunten en accenten dan voor niet-HSP-ers.

Waarom vinden HSP-ers assertiviteit lastig?

Een sensor is een apparaat en verzamelt informatie: stralingsinformatie, lichtinformatie (bij een fototoestel), temperatuur, licht, geluid of druk. In feite heeft iedere HSP-er zo’n soort ingebouwde sensor. In welke gradatie het ook is: hooggevoelige mensen vangen veel signalen en prikkels op (geluid, smaak, geur, kleur, licht, energie etc.). Dat heeft gevolgen voor een assertieve houding.

Sensor op eigen erf

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HSP-ers

Doe de HSP-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogsensitief persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogsensitief, label of labiel.  Benut je kracht als hoogsensitief persoon. Meer info via de webshop.

Meer informatie

Behoeften, gevoelens en energie van de ander

HSP-ers vangen met hun sensor sterk de behoeften van de ander op. Ze voelen exact de werkelijke behoefte van de ander aan. Soms nog sterker dan de persoon in kwestie zelf door heeft. Ook de gevoelens, stemmingen en energieën (positieve of negatieve energie) van de ander pikken zij snel op. Dat gaat vanzelf en hiervoor hoeven zij geen moeite te doen. Zich afsluiten voor deze signalen is vaak moeilijker dan het opvangen van al deze signalen.

Focus op jezelf

Een eerste punt voor een assertiviteitstraining is dat de HSP-er moet afleren om zijn sensor op het erf van de buurman/buurvrouw te zetten. De mate van gerichtheid op de ander is zo groot dat de HSP-er soms meer aandacht voor de ander heeft dan voor zichzelf.

Loslaten

Loslaten is een tweede woord wat met het eerste te maken heeft. De energie van de ander is niet van jou. De ander is eigenaar van zijn eigen energie, stemming, gevoelens en verantwoordelijk voor de invulling van zijn/haar eigen behoeften. Focus op eigen behoeften betekent loslaten van de behoeften van de ander.

Grenzen

Uiteraard heb ik het nu over grenzen. Wie de sensor bij de buurman op het erf heeft staan en bezig is met het behoeften- of gevoelenspatroon van de ander overschrijdt de eigen grens, maar ook de grenzen van de ander. Je hoeft daar niet mee bezig, dat moet de ander zelf doen! Je mag bezig met jouw eigen behoeften en de invulling daarvan.

Intuïtieve waarneming

De sterk ontwikkelde intuïtieve waarneming zorgt er vaak voor dat de HSP-er zich ondergeschikt opstelt en aanpassingsdrang vertoont dat zich uit in tal van vormen (bijvoorbeeld pleasegedrag). Gevolg is dat de eigen behoeften verwaarloosd worden of dat hier geen plaats (meer) voor is.

Accenten voor de training

Samengevat: een assertiviteitstraining voor hooggevoelige personen heeft andere accenten. De overmatige gerichtheid op de ander is een vicieuze cirkel of patroon wat doorbroken moet worden, wil men inderdaad progressie boeken. Maatwerk is geboden. Voor ons reden om deze training uitsluitend individueel aan te bieden zodat je op maat de juiste accenten kunt leggen.

Coaching en training: voor HSP-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogsensitieve personen.

Coaching voor HSP-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.