Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Verwijten maken: stop er mee in de communicatie!

Verwijten maken, geeft verwijdering in de relatie. Het is een ineffectieve vorm van communicatie die nergens toe leidt.  Wat is een verwijt precies?  Een verwijt is iemand iets kwalijk nemen. U vindt dat de ander iets heeft verzuimd, nagelaten wat hij/zij wel had moeten doen of u  vindt dat de ander iets gedaan of gezegd heeft, wat niet had mogen gebeuren.

Communicatie in de verwijtende sfeer: voorbeelden

Verwijten maken: ineffectieve communicatieWe noemen wat voorbeelden van communicatie in de verwijtende sfeer. We noemen wat voorbeelden:

  • U bent teleurgesteld. Toen u ging verhuizen was er niemand die spontaan kwam helpen. U zegt: ‘Altijd heb ik voor je klaar gestaan, maar nu ik ga verhuizen laat je je in geen velden of wegen zien’.
  • U had andere verwachtingen. Toen u ziek was en 4 maand op bed lag, hoorde u niks van uw collega’s. U zegt: ‘jullie hebben ook nooit wat van je laten horen toen ik ziek was’.

Een verwijt is een bevroren verlangen

Achter ieder verwijt schuilt een verlangen oftewel een behoefte die altijd gepaard gaat met negatieve gevoelens die u ervaart.  We noemen wat voorbeelden:

  • U vindt dat uw partner te weinig aandacht voor u heeft. U zegt: ‘Ok, je hebt wel tijd om 3x in de week te sporten maar mij zie je niet staan’.  U bedoelt: ‘ik zou zo graag jouw aandacht en tijd willen’.
  • Voor de zoveelste keer draait u op voor de huishouding. U zegt: ‘ja, jij hebt overal tijd voor maar moet je kijken wat voor rommel het overal is’. U bedoelt: ‘zou jij mij willen helpen om het huis op te ruimen’.

Ineffectieve communicatie

Verwijten maken is ineffectief. U zegt niet wat u bedoelt. U wilt aandacht maar de manier waarop u dat uit zal de ander niet uitnodigen om u die aandacht te geven. Verwijten maken is een vorm van aanvallend communiceren waarop de ander hooguit nog in de verdediging kan schieten.

Uw leerdoel: behoefte gericht communiceren.

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens