Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jezelf presenteren: bij een sollicitatiegesprek

Presenteren van jezelf tijdens de sollicitatie

Zo gauw een sollicitatiebrief de deur uit gaat, hoopt u iedere dag op een bericht dat u voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Uw kans om te laten zien, hoe u bent, wat u bent en waar u voor staat. Helaas wordt vaak vergeten dat het niet alleen om het gesprek gaat, maar om de totale presentatie van uzelf. Maak dus serieus werk van hoe u overkomt op het sollicitatiegesprek. U hebt de eerste horde immers op een goede manier genomen. Nu de volgende.

De voorbereiding voor het gesprek

Iedere potentiele werkgever zal begrijpen dat u voor een sollicitatiegesprek enige spanning voelt. Echter u moet zorgen dat deze spanning niet de overhand krijgt en dat u vanwege spanning niet goed uit de verf komt. Zorg in ieder geval voor een goede nachtrust en vermijd alcohol de avond voorafgaand aan het gesprek. Neem ruim de tijd om op een ontspannen manier naar het gesprek toe te gaan. Voorkom dat u zich moet haasten en dat u met een gejaagd gevoel aan het gesprek begint. Maak liever een ontspannen wandeling van tevoren of doe eventueel een ademhalingsoefening.

De binnenkomst bij uw potentiele werkgever

En dan is het zo ver. U gaat naar binnen voor het belangrijke gesprek. U begint uiteraard met een hand geven aan de sollicitatiecommissie. Stel uzelf duidelijk voor door een ferme hand te geven en de commissie aan te kijken. En hierbij hoeft u echt niet te kijken alsof u naar een begrafenis gaat. Loop rechtop en zelfverzekerd de naar de gesprekstafel.

Mimiek

Er zijn niet veel mensen die zich bewust zijn van hun mimiek. Echter mimiek is erg belangrijk om uw uitdrukkingen en emoties te ondersteunen. Hoe belangrijk mimiek is blijkt wel vanaf de oertijd. We leefden toen in tribes(stammen). Er was toen nog geen spreektaal. Puur de mimiek werd ingezet om de emoties duidelijk te maken. Dus alleen de uitdrukking” blij” kon aan de ander duidelijk maken dat deze blij was. Tegenwoordig gebruiken we voornamelijk taal om onze gevoelens en emoties duidelijk te maken, maar als u blij bent en uw mimiek ondersteunt dit, dan zult u veel meer indruk maken op uw gesprekspartner. Als u enthousiast bent, mag dat ook best uit uw uitdrukking blijken. Doet u dit niet dan komt uw reactie niet authentiek over, maar vlak en emotieloos.

Tijdens het gesprek

Behalve met woorden en mimiek kan ook uw houding boekdelen spreken. Zorg voor een actieve houding tijdens het gesprek. Actief wil zeggen: rechtop zitten en vooral niet met uw armen over elkaar. Dit wordt als zeer verdedigend en afwerend gezien. Spreek uw gesprekspartner(s) aan met u, tenzij ze zelf aangeven dit niet noodzakelijk te vinden. Zoek regelmatig oogcontact met uw gesprekspartner, zonder dat deze zich onder uw blik ongemakkelijk gaat voelen. Zet uw voeten het liefst naast elkaar op de grond en leg uw armen losjes op de leuning. Ga zeker niet achteroverleunen of op een amicale manier het gesprek in. Blijf u bewust dat u de sollicitant bent.

Geef rustig en met duidelijke stem antwoorden op de vragen. Dwaal niet te ver af met uw antwoorden, maar blijf bij het onderwerp. Zorg dat u goed verstaanbaar bent en dat u zegt wat u wilt zeggen. Lukt het even niet om een vraag niet te beantwoorden, raak niet meteen in paniek. En geef vooral niet zomaar lukraak een antwoord om er maar vanaf te zijn. Vraag of u er later in het gesprek op terug mag komen. Dat geeft u tijd er nog even over na te denken.

Afronding van het gesprek

Net als een goede start van een gesprek is ook een goede afronding nodig om een goede indruk achter te laten. Blijf tijdens het gesprek zo open en actief mogelijk. Stel vragen over het verder verloop van de sollicitatieprocedure en of u nog ergens toelichting op moet geven. Als de commissie aangeeft dat het gesprek ten einde is, sta dan op en geef ieder lid van de commissie nogmaals een ferme hand. Bedank voor het gesprek, of dit nu een prettig gesprek is geweest of niet. En kijk iedereen even recht in de ogen. Liefst vergezeld met een glimlach. Verlaat ook nu weer met een zelfverzekerde en rechte houding de gespreksruimte.

Houding

Een goede houding zegt veel over hoe u overkomt bij een gesprekspartner en hoe u zichzelf presenteert. Een gebogen houding kan, en misschien geheel ten onrechte, overkomen alsof u onzeker bent. Het kost in een gesprek altijd moeite om die eerste indruk bij te stellen. Goed nadenken over hoe u overkomt is essentieel bij een gesprek. Vraag eens aan mensen die dicht bij u staan hoe u op hun overkomt. En als u ervoor openstaat zou u zelfs aan vreemden kunnen vragen wat hun eerste indruk van u is. Dat wat zij zien, ziet een sollicitatiecommissie ook. Op die manier krijgt u inzicht in uw verbeterpunten.

Meer weten over uzelf presenteren in een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.