Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jezelf presenteren: bij een sollicitatiegesprek

Zo gauw een sollicitatiebrief de deur uit gaat, hoop je iedere dag op een bericht dat je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Jouw kans om te laten zien hoe je bent, wat je bent en waar je voor staat. Helaas wordt vaak vergeten dat het niet alleen om het gesprek gaat, maar om de totale presentatie van jouzelf. Maak dus serieus werk van hoe je overkomt op het sollicitatiegesprek. Je hebt de eerste horde immers op een goede manier genomen. Nu de volgende.

De voorbereiding voor het gesprek

Iedere potentiele werkgever zal begrijpen dat je voor een sollicitatiegesprek enige spanning voelt. Echter moet je ervoor zorgen dat deze spanning niet de overhand krijgt en dat je vanwege spanning niet goed uit de verf komt. Zorg in ieder geval voor een goede nachtrust en vermijd alcohol de avond voorafgaand aan het gesprek.

Neem ruim de tijd om op een ontspannen manier naar het gesprek toe te gaan. Voorkom dat je je moet haasten en dat je met een gejaagd gevoel aan het gesprek begint. Maak liever een ontspannen wandeling van tevoren of doe eventueel een ademhalingsoefening.

Presenteren van jezelf tijdens de sollicitatie

De binnenkomst bij jouw potentiele werkgever

En dan is het zo ver. Je gaat naar binnen voor het belangrijke gesprek. Je begint uiteraard met een hand geven aan de sollicitatiecommissie. Stel jezelf duidelijk voor door een ferme hand te geven en de commissie aan te kijken. En hierbij hoeft  je echt niet te kijken alsof je naar een begrafenis gaat. Loop rechtop en zelfverzekerd naar de gesprekstafel.

Mimiek

Er zijn niet veel mensen die zich bewust zijn van hun mimiek. Mimiek is erg belangrijk om uw uitdrukkingen en emoties te ondersteunen. Hoe belangrijk mimiek is blijkt wel vanaf de oertijd. We leefden toen in tribes(stammen). Er was toen geen spreektaal. Puur de mimiek werd ingezet om de emoties duidelijk te maken. Dus alleen de uitdrukking” blij” kon aan de ander duidelijk maken dat deze blij was.

Tegenwoordig gebruiken we voornamelijk taal om onze gevoelens en emoties duidelijk te maken, maar als je blij bent en jouw mimiek ondersteunt dit, dan zul je veel meer indruk maken op jouw gesprekspartner. Als je enthousiast bent, mag dat ook best uit jouw uitdrukking blijken. Doe je dit niet, dan komt jouw reactie niet authentiek over, maar vlak en emotieloos.

Tijdens het gesprek

Behalve met woorden en mimiek kan ook jouw houding boekdelen spreken. Zorg voor een actieve houding tijdens het gesprek. Actief wil zeggen: rechtop zitten en vooral niet met jouw armen over elkaar. Dit wordt als zeer verdedigend en afwerend gezien. Spreek jouw gesprekspartner(s) aan met u, tenzij ze zelf aangeven dit niet noodzakelijk te vinden.

Zoek regelmatig oogcontact met jouw gesprekspartner, zonder dat deze zich onder jouw blik ongemakkelijk gaat voelen. Zet jouw voeten het liefst naast elkaar op de grond en leg jouw armen losjes op de leuning. Ga niet achteroverleunen of op een amicale manier het gesprek in. Blijf je bewust dat jij de sollicitant bent.

Geef rustig en met duidelijke stem antwoorden op de vragen. Dwaal niet te ver af met jouw antwoorden, maar blijf bij het onderwerp. Zorg dat je goed verstaanbaar bent en dat je zegt wat je wil zeggen. Lukt het niet om een vraag te beantwoorden, raak niet meteen in paniek. En geef vooral niet lukraak een antwoord om er vanaf te zijn. Vraag of je er later in het gesprek op terug mag komen. Dat geeft jou tijd er nog even over na te denken.

Afronding van het gesprek

Net als een goede start van een gesprek is ook een goede afronding nodig om een goede indruk achter te laten. Blijf tijdens het gesprek zo open en actief mogelijk. Stel vragen over het verdere verloop van de sollicitatieprocedure en of je nog ergens toelichting op moet geven.

Als de commissie aangeeft dat het gesprek ten einde is, sta dan op en geef ieder lid van de commissie nogmaals een ferme hand. Bedank voor het gesprek, of dit nu een prettig gesprek is geweest of niet. En kijk iedereen even recht in de ogen. Liefst vergezeld met een glimlach. Verlaat ook nu weer met een zelfverzekerde en rechte houding de gespreksruimte.

Houding

Een goede houding zegt veel over hoe je overkomt bij een gesprekspartner en hoe je jezelf presenteert. Een gebogen houding kan, en misschien geheel ten onrechte, overkomen alsof je onzeker bent. Het kost in een gesprek altijd moeite om die eerste indruk bij te stellen.

Goed nadenken over hoe je overkomt is essentieel bij een gesprek. Vraag eens aan mensen die dicht bij jou staan hoe je op hun overkomt. En als je ervoor openstaat zou je je zelfs aan vreemden kunnen vragen wat hun eerste indruk van jou is. Dat wat zij zien, ziet een sollicitatiecommissie ook. Op die manier krijg je inzicht in jouw verbeterpunten.

Meer weten over jezelf presenteren in een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.