Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Training assertief en vol zelfvertrouwen solliciteren

Je wordt opgeroepen voor een sollicitatiegesprek. Gelukkig! Weer een kans. Eerst ben je superblij, maar naarmate de datum van het gesprek nadert, voel je de spanning al aankomen. Je wordt zenuwachtig! Er hangt veel vanaf. Je wil zo graag aan het werk. Je bouwt teveel spanning op voor het gesprek. Assertief solliciteren is belangrijk. Je kunt zelfvertrouwen opbouwen tijdens sollicitatiegesprekken. Effectieve training kan jou daarbij helpen.

Dichtklappen tijdens het gesprek

En ja hoor, het gebeurt weer! Toen je aan tafel zat bij de mogelijk nieuwe werkgever begon je te hakkelen en te blozen. Je had het gevoel dat je met de mond vol tanden stond en dat je dichtklapte tijdens het gesprek. Vragen die je normaliter vlot kunt beantwoorden, wist je nu niet te pareren. Het gevoel bekroop je al snel: dit wordt ‘m (alweer) niet! En je kreeg gelijk: je werd afgewezen.

Vicieuze cirkel

Het gevaar is dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt die jouw zelfvertrouwen ondermijnt. Negatieve ervaringen zorgen ervoor dat je in jouw zelfbeeld bevestigd wordt. Het belemmert je bij de zoektocht naar een baan op de arbeidsmarkt.


Overtuigend leren solliciteren

Oorzaken gebrek zelfvertrouwen

We kennen je niet en dus is het moeilijk aan te geven wat de oorzaken zouden kunnen zijn voor dit vervelende euvel. We noemen een aantal mogelijke oorzaken:

 • Wellicht bouw je in jouw hoofd zoveel prestatiedrang op (bang om te falen tijdens het gesprek) dat het juist averechts werkt. Bedenk dat een baan zeer belangrijk is, maar dat jouw leven er niet van afhangt (relativeren).
 • Misschien bereidt je het gesprek te goed voor. Je hebt je ingeleefd in welke vragen men jou kan stellen en daarop heb je voor jezelf geoefend. Maar nu blijkt dat het een heel ander gesprek is dan je had gedacht waardoor je niet meer weet hoe je er mee aan moet.
 • Wellicht zijn er situaties in jouw leven of bij jouw vorige werkgever die moeilijk zijn voor jou. Een nare ervaring bij de vorige werkgever. Een vervelende ontslagzaak die grote impact op jou heeft gehad. En je weet niet goed hoe je deze ervaring moet verkopen tijdens het sollicitatiegesprek.
 • Naarmate het langer duurt om een baan te vinden is het gaan knagen tussen jouw oren en is de sollicitatiemoeheid toegeslagen.

Oefening baart kunst

Een meneer zat in de laatste ronde van een sollicitatieprocedure. Er waren nog twee kandidaten over. Hij had het gevoel: nu is het erop of eronder. Er hing veel vanaf want hij was ook nog de kostwinner thuis. Hij belde ons of het mogelijk was om een sollicitatiegesprek te oefenen.

 • Hoe kom je overtuigend over tijdens een sollicitatiegesprek?

  Meneer werd uitgenodigd bij één van onze HRM-adviseurs. Professionals die vanuit hun vak dagelijks aan tafel zitten om kandidaten te werven voor bepaalde functies binnen bedrijven en dus de juiste vragen kunnen stellen. De adviseurs hadden zich goed verdiept in de vacature waar meneer op solliciteerde. En toen ging het gesprek los! Een uur lang. Meneer werd bevraagd alsof hij in een écht sollicitatiegesprek zat.

 • Feedback

  Na afloop van het gesprek kreeg meneer feedback op een aantal punten. Zo bleek dat hij het moeilijk vond om uit te leggen waarom hij bij de vorige werkgever was vertrokken. Hij had daar nare ervaringen opgedaan en probeerde dit te omzeilen. Of hij werd juist emotioneel of boos als ernaar gevraagd werd. De HRM-adviseurs legden uit hoe hij hier beter mee zou kunnen omgaan.

 • Resultaat

  Een dag later kregen wij ’s avonds om 22.00 uur een SMS: ‘Joepie, ik ben aangenomen!’.

 • Soms vraagt men te laat hulp

  Onze ervaring is dat werkzoekenden of sollicitanten soms te laat hulp vragen. Terwijl het precies dat duwtje in de rug kan zijn wat nodig is voor het vinden van de baan. Hulp vragen is geen schande. Wildvreemde mensen kijken anders tegen je aan dan jouw familie of vrienden.

 • Training en coaching: solliciteren vol zelfvertrouwen

  Wanneer je individueel een gesprek wilt oefenen, is dat mogelijk. Kosten? Daar worden we ’t vast wel over eens. Solliciteren is op zich al lastig genoeg, maar wij merken dat veel mensen het moeilijker maken dan het in de praktijk al is.

Jezelf blijven tijdens het sollicitatiegesprek

Het wordt zo gemakkelijk gezegd soms: je moet wel jezelf blijven tijdens het sollicitatiegesprek. Maar ja hoe werkt het wanneer je op gesprek moet en er hangt zoveel vanaf? Hoe kun je onder die druk jezelf blijven?

 • Verkeerd uitgangspunt

  Veel sollicitanten gaan het gesprek in vanuit een verkeerd uitgangspunt. Dat is ons zo geleerd in het verleden. Ergens is een functie beschikbaar. En wanneer je op gesprek moet, moet je je in alle bochten wringen om aan de functie-eisen en wensen te voldoen. En zolang je maar de antwoorden geeft die het bedrijf of de organisatie wil horen, dan maak je kans!

 • Jezelf druk opleggen

  Natuurlijk! Je wil graag die baan. Maar hopelijk toch niet ten koste van jezelf en alles wat er maar mee samenhangt? Hoeveel succes zou je tijdens in jouw werkkring krijgen wanneer je op die manier aan een baan komt? Verkeerde druk is dat  je jezelf in alle bochten wringt om koste wat het kost aan die baan te komen. Dan ben je zeker niet jezelf.

 • Relativeren en ontspannen

  Relativeren en ontspannen helpt om jezelf te blijven. Ook door enigszins kritisch naar de baan zelf te kijken of dit wel is wat je wilt. Het bedrijf kijkt of je binnen de organisatie past, maar het is ook  goed om te kijken of jij wel binnen het bedrijf past.

 • Tips

  We hebben een paar tips tenslotte:

  • Jezelf goed willen presenteren is prima, maar meer hoeft het niet te zijn.
  • Ga gewoon en rustig de gesprekken in: er hangt veel vanaf (zeker weten!), maar hoe meer druk je jezelf oplegt, hoe erger het wordt.
  • Juist door jzelf te zijn en rustig te blijven, kom je het beste over!
  • Bereid je goed voor op gesprekken, maar krampachtigheid is uit de boze.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.