Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Training assertief en vol zelfvertrouwen solliciteren

U wordt opgeroepen voor een sollicitatiegesprek. Gelukkig! Weer een kans. Eerst bent u superblij. Maar naarmate de datum van het gesprek nadert, voelt u de spanning al aankomen. U wordt zenuwachtig! Er hangt veel vanaf. U wilt zo graag aan het werk. U bouwt teveel spanning op voor het gesprek. Assertief solliciteren is belangrijk. U kunt zelfvertrouwen opbouwen tijdens sollicitatiegesprekken. Effectieve training kan u daarbij helpen.

Dichtklappen tijdens het gesprek

Overtuigend leren solliciterenEn ja hoor, het gebeurt weer! Toen u aan tafel zat bij de mogelijk nieuwe werkgever begon u te hakkelen en te blozen. U had het gevoel dat u met de mond vol tanden stond en dat u dichtklapte tijdens het gesprek. Vragen die u normaliter vlot kunt beantwoorden, wist u nu niet te pareren. Het gevoel bekroop u al snel: dit wordt ‘m (alweer) niet! En u kreeg gelijk: u werd afgewezen.

Vicieuze cirkel

Het gevaar is dat u in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt die uw zelfvertrouwen ondermijnt. Negatieve ervaringen zorgen ervoor dat u in uw zelfbeeld bevestigd wordt. Het belemmert u bij de zoektocht naar een baan op de arbeidsmarkt.

Oorzaken gebrek zelfvertrouwen

We kennen u niet en dus is het moeilijk aan te geven wat de oorzaken zouden kunnen zijn voor dit vervelende euvel. We noemen een aantal mogelijke oorzaken:

 • Wellicht bouwt u in uw hoofd zoveel prestatiedrang op (bang om te falen tijdens het gesprek) dat het juist averechts werkt. Bedenk dat een baan zeer belangrijk is, maar dat uw leven er niet van afhangt (relativeren).
 • Misschien bereidt u het gesprek te goed voor. U hebt zich ingeleefd in welke vragen men u kan stellen en daarop hebt u voor uzelf geoefend. Maar nu blijkt dat het een heel ander gesprek is dan u had gedacht waardoor u niet meer weet hoe u er mee aan moet.
 • Wellicht zijn er situaties in uw leven of bij uw vorige werkgever die moeilijk zijn voor u. Een nare ervaring bij de vorige werkgever. Een vervelende ontslagzaak die grote impact op u heeft gehad. En u weet niet goed hoe u deze ervaring moet verkopen tijdens het sollicitatiegesprek.
 • Naarmate het langer duurt om een baan te vinden is het gaan knagen tussen uw oren en is de sollicitatiemoeheid toegeslagen.

Oefening baart kunst

Een meneer zat in de laatste ronde van een sollicitatieprocedure. Er waren nog twee kandidaten over. Hij had het gevoel: nu is het erop of eronder. Er hing veel vanaf want hij was ook nog de kostwinner thuis. Hij belde ons of het mogelijk was om een sollicitatiegesprek te oefenen.

 • Hoe kom je overtuigend over tijdens een sollicitatiegesprek?

  Meneer werd uitgenodigd bij één van onze HRM-adviseurs. Professionals die vanuit hun vak dagelijks aan tafel zitten om kandidaten te werven voor bepaalde functies binnen bedrijven en dus de juiste vragen kunnen stellen. De adviseurs hadden zich goed verdiept in de vacature waar meneer op solliciteerde. En toen ging het gesprek los! Een uur lang. Meneer werd bevraagd alsof hij in een écht sollicitatiegesprek zat.

 • Feedback

  Na afloop van het gesprek kreeg meneer feedback op een aantal punten. Zo bleek dat hij het moeilijk vond om uit te leggen waarom hij bij de vorige werkgever was vertrokken. Hij had daar nare ervaringen opgedaan en probeerde dit te omzeilen. Of hij werd juist emotioneel of boos als ernaar gevraagd werd. De HRM-adviseurs legden uit hoe hij hier beter mee zou kunnen omgaan.

 • Resultaat

  Een dag later kregen wij ’s avonds om 22.00 uur een SMS: ‘Joepie, ik ben aangenomen!’.

 • Soms vraagt men te laat hulp

  Onze ervaring is dat werkzoekenden of sollicitanten soms te laat hulp vragen. Terwijl het precies dat duwtje in de rug kan zijn wat nodig is voor het vinden van de baan. Hulp vragen is geen schande. Wildvreemde mensen kijken anders tegen u aan dan uw familie of vrienden. En bovendien: uw mogelijk nieuwe werkgever kijkt met dezelfde blik naar u wellicht.

 • Training en coaching: solliciteren vol zelfvertrouwen

  Wanneer u individueel een gesprek wilt oefenen, is dat mogelijk. Kosten? Daar worden we ’t vast wel over eens. Solliciteren is op zich al lastig genoeg soms maar heel veel mensen merken wij in de dagelijkse praktijk maken het nog moeilijker dan het al is.

Jezelf blijven tijdens het sollicitatiegesprek

Het wordt zo gemakkelijk gezegd soms: je moet wel jezelf blijven tijdens het sollicitatiegesprek. Maar ja hoe werkt het wanneer u op gesprek moet en er hangt zoveel vanaf? Hoe kun je onder die druk jezelf blijven?

 • Verkeerd uitgangspunt

  Veel sollicitanten gaan het gesprek in vanuit een verkeerd uitgangspunt. Dat is ons ook zo geleerd in het verleden overigens. Ergens is een functie beschikbaar. En wanneer u op gesprek moet, moet u zich in alle bochten wringen om aan de functie-eisen en wensen te voldoen. En zolang u maar de antwoorden geeft die het bedrijf of de organisatie wil horen, dan maakt u kans!

 • Uzelf druk opleggen

  Natuurlijk! U wilt graag die baan. Maar hopelijk toch niet ten koste van uzelf en alles wat er maar mee samenhangt? Hoeveel succes zou u tijdens in uw werkkring krijgen wanneer u op die manier aan een baan komt? Verkeerde druk is dat u uzelf in alle bochten wringt om koste wat het kost aan die baan te komen. Dan bent u zeker niet uzelf.

 • Relativeren en ontspannen

  Relativeren en ontspannen helpt om uzelf te blijven. Ook door enigszins kritisch naar de baan zelf te kijken of dit wel is wat u wilt. Het bedrijf kijkt of u binnen de organisatie past maar het is ook heel goed om te kijken of u wel binnen het bedrijf past.

 • Tips

  We hebben een paar tips tenslotte:

  • Uzelf goed willen presenteren is prima maar meer hoeft het niet te zijn
  • Ga gewoon en rustig de gesprekken in: er hangt veel vanaf (zeker weten!) maar hoe meer druk u uzelf oplegt hoe erger het wordt
  • Juist door uzelf te zijn en rustig te blijven, komt u het beste over!
  • Bereidt u goed voor op gesprekken maar krampachtigheid is uit de boze

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.