Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Salaris en arbeidsvoorwaarden tijdens het sollicitatiegesprek

Als sollicitant is het soms lastig om te bepalen wanneer je het salaris en eventuele arbeidsvoorwaarden nu precies bespreekbaar moet maken tijdens een sollicitatiegesprek. Soms ervaart men dit als brutaal of niet gepast immers? Dat geldt ook voor andere zaken natuurlijk.

Wanneer?

In veel grotere organisaties is het geheel vanzelfsprekend en transparant hoe een salarisgebouw is opgezet binnen de organisatie. Bij veel kleinere bedrijven is dit niet het geval. Daar wordt het salaris meer vastgesteld middels onderhandeling.

Het zou vreemd overkomen om meteen over salaris en arbeidsvoorwaarden alsof dat voor jou de belangrijkste motivatie is. Als het goed is, is het salaris niet doorslaggevend. Tegelijkertijd: het zou raar zijn als je dat onbelangrijk vindt. Daarom is het van belang om met tact het moment vast te stellen waarop je het toch bespreekbaar maakt.

Het volste recht

Als werknemer heb je het volste recht te vragen naar salaris, arbeidsvoorwaarden als reiskostenvergoeding, pensioen, studiekostenregeling, doorgroeimogelijkheden in salaris etc. Het is toch de basis waarvoor een werknemer arbeid verricht.
Onderhandelen over salaris tijdens sollicitatie

Heldere afspraken voorkomen misverstanden

Heldere afspraken over salaris en secundaire voorwaarden kunnen veel misverstanden voorkomen (en teleurstelling) in een later stadium. Te vaak hebben we meegemaakt dat de werkgever zegt: begin hier maar eens mee en op termijn krijg je er wat bij zonder dat is afgesproken wanneer er wat bij komt en hoeveel er dan bij komt. Je hoeft daar als werknemer geen genoegen mee te nemen. Vraag duidelijkheid en de kans op slagen in de werkkring is groter.

Proforma

Om echt duidelijkheid te krijgen, is een proforma salarisberekening het beste middel. Je weet dan immers precies waar je op rekenen kunt en wat je netto over kunt houden bij een bepaalde afspraak.

Tips om het bespreekbaar te maken

Misschien lastig voor jou om ernaar te vragen, maar hier een aantal tips:

 • Wanneer blijkt dat er aan het eind van het eerste gesprek een basis is voor een vervolggesprek, dan kun je altijd vragen naar meer informatie over het bedrijf, zoals: is er een personeelshandboek, kun je mij iets laten zien over de mogelijkheden van salaris, pensioenregelingen etc. Het bedrijf heeft het recht om jou vragen te stellen, maar dat is omgekeerd net zo.
 • Wanneer blijkt dat jouw salariswensen dusdanig veraf liggen van wat de werkgever te bieden heeft, is het nog steeds een keuze maar tevens de grote vraag of het zinvol is om nog verder te praten.

Check de arbeidsovereenkomst!

Ook al word je de arbeidsovereenkomst voorgelegd om te ondertekenen in jouw nieuwe baan of functie: neem altijd even bedenktijd. Teken niet in impulsiviteit, overenthousiasme of onder druk. Je hebt het volste recht om even te (laten) onderzoeken of er nu precies staat wat je hebt afgesproken. Vaak voorkomt dit achteraf teleurstelling.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.