Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Salaris en arbeidsvoorwaarden tijdens het sollicitatiegesprek

Als sollicitant is het soms lastig om te bepalen wanneer je het salaris en eventuele arbeidsvoorwaarden nu precies bespreekbaar moet maken tijdens een sollicitatiegesprek. Soms ervaart men dit als brutaal of niet gepast immers? Dat geldt ook voor andere zaken natuurlijk.

Wanneer?

Onderhandelen over salaris tijdens sollicitatieIn veel grotere organisaties is het geheel vanzelfsprekend en transparant hoe een salarisgebouw is opgezet binnen de organisatie. Bij veel kleinere bedrijven is dit niet het geval. Daar wordt het salaris meer vastgesteld middels onderhandeling.

Het zou vreemd overkomen om meteen over salaris en arbeidsvoorwaarden alsof dat voor u de belangrijkste motivatie is. Als het goed is, is het salaris niet doorslaggevend. Tegelijkertijd: het zou raar zijn als u dat onbelangrijk vindt. Daarom is het van belang om met tact het moment vast te stellen waarop u het toch bespreekbaar maakt.

Het volste recht

Als werknemer hebt u het volste recht te vragen naar salaris, arbeidsvoorwaarden als reiskostenvergoeding, pensioen, studiekostenregeling, doorgroeimogelijkheden in salaris etc. Het is toch de basis waarvoor een werknemer arbeid verricht.

Heldere afspraken voorkomen misverstanden

Heldere afspraken over salaris en secundaire voorwaarden kunnen veel misverstanden voorkomen (en teleurstelling) in een later stadium. Te vaak hebben we meegemaakt dat de werkgever zegt: begin hier maar eens mee en op termijn krijg je er wat bij zonder dat is afgesproken wanneer er wat bij komt en hoeveel er dan bij komt. U hoeft daar als werknemer geen genoegen mee te nemen. Vraag duidelijkheid en de kans op slagen in de werkkring is groter.

Proforma

Om echt duidelijkheid te krijgen, is een proforma salarisberekening het beste middel. U weet dan immers precies waar u op rekenen kunt en wat u netto over kunt houden bij een bepaalde afspraak.

Tips om het bespreekbaar te maken

Misschien lastig voor u om ernaar te vragen maar een aantal tips:

  • wanneer blijkt dat er aan het eind van het eerste gesprek een basis is voor een vervolggesprek kunt u altijd vragen naar meer informatie over het bedrijf zoals: is er een personeelshandboek, kunt u mij iets laten zien over de mogelijkheden van salaris, pensioenregelingen etc. Het bedrijf heeft het recht om u vragen te stellen maar dat is omgekeerd net zo.
  • wanneer blijkt dat uw salariswensen dusdanig veraf liggen van wat de werkgever te bieden heeft, is het nog steeds een keuze maar tevens de grote vraag of het zinvol is om nog verder te praten.

Check de arbeidsovereenkomst!

Ook al wordt u de arbeidsovereenkomst voorgelegd om te ondertekenen in uw nieuwe baan of functie: neem altijd even bedenktijd. Teken niet in impulsiviteit, overenthousiasme of onder druk. U hebt het volste recht om even te (laten) onderzoeken of er nu precies staat wat u hebt afgesproken. Vaak voorkomt dit achteraf teleurstelling.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.