Salaris en arbeidsvoorwaarden tijdens het sollicitatiegesprek
Als sollicitant is het soms lastig om te bepalen wanneer je het salaris en eventuele arbeidsvoorwaarden nu precies bespreekbaar moet maken tijdens een sollicitatiegesprek. Soms ervaart men dit als brutaal of niet gepast immers? Dat geldt ook voor andere zaken natuurlijk.
Wanneer?
In veel grotere organisaties is het geheel vanzelfsprekend en transparant hoe een salarisgebouw is opgezet binnen de organisatie. Bij veel kleinere bedrijven is dit niet het geval. Daar wordt het salaris meer vastgesteld middels onderhandeling.
Het zou vreemd overkomen om meteen over salaris en arbeidsvoorwaarden alsof dat voor jou de belangrijkste motivatie is. Als het goed is, is het salaris niet doorslaggevend. Tegelijkertijd: het zou raar zijn als je dat onbelangrijk vindt. Daarom is het van belang om met tact het moment vast te stellen waarop je het toch bespreekbaar maakt.
Het volste recht
Als werknemer heb je het volste recht te vragen naar salaris, arbeidsvoorwaarden als reiskostenvergoeding, pensioen, studiekostenregeling, doorgroeimogelijkheden in salaris etc. Het is toch de basis waarvoor een werknemer arbeid verricht.
Heldere afspraken voorkomen misverstanden
Heldere afspraken over salaris en secundaire voorwaarden kunnen veel misverstanden voorkomen (en teleurstelling) in een later stadium. Te vaak hebben we meegemaakt dat de werkgever zegt: begin hier maar eens mee en op termijn krijg je er wat bij zonder dat is afgesproken wanneer er wat bij komt en hoeveel er dan bij komt. Je hoeft daar als werknemer geen genoegen mee te nemen. Vraag duidelijkheid en de kans op slagen in de werkkring is groter.
Proforma
Om echt duidelijkheid te krijgen, is een proforma salarisberekening het beste middel. Je weet dan immers precies waar je op rekenen kunt en wat je netto over kunt houden bij een bepaalde afspraak.
Tips om het bespreekbaar te maken
Misschien lastig voor jou om ernaar te vragen, maar hier een aantal tips:
- Wanneer blijkt dat er aan het eind van het eerste gesprek een basis is voor een vervolggesprek, dan kun je altijd vragen naar meer informatie over het bedrijf, zoals: is er een personeelshandboek, kun je mij iets laten zien over de mogelijkheden van salaris, pensioenregelingen etc. Het bedrijf heeft het recht om jou vragen te stellen, maar dat is omgekeerd net zo.
- Wanneer blijkt dat jouw salariswensen dusdanig veraf liggen van wat de werkgever te bieden heeft, is het nog steeds een keuze maar tevens de grote vraag of het zinvol is om nog verder te praten.
Check de arbeidsovereenkomst!
Ook al word je de arbeidsovereenkomst voorgelegd om te ondertekenen in jouw nieuwe baan of functie: neem altijd even bedenktijd. Teken niet in impulsiviteit, overenthousiasme of onder druk. Je hebt het volste recht om even te (laten) onderzoeken of er nu precies staat wat je hebt afgesproken. Vaak voorkomt dit achteraf teleurstelling.