Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hartstocht is een waarde: wat is de norm?

Hartstocht is een waarde. Het is een soort van innerlijke begeerte, aandrang en gemoedsuiting. Zo kun je het hartstochtelijk ergens mee eens zijn. Of je hebt iemand hartstochtelijk lief. In dit artikel ga ik in op hartstocht als waarde.

Wat betekent het?

Hartstocht is een gemoedstoestand. Het is een gemoedsgesteldheid of gemoedsdrift. Je proeft de gloed erin van het vuur, van de liefde, van de passie of overgave. Maar ook van het verlangen. Het is de koorts van de aandrift en de aandrang. Het is begeren en verlangen.
De drift komt uit jouw binnenste. We hebben het hartstocht genoemd. Maar het had ook zielstocht kunnen heten.

Hartstocht

Waar speelt het een rol?

Ik noem wat voorbeelden waar hartstocht een rol speelt.

 • Uiteraard in het spel van de liefde met jouw partner. Waar je de vurigheid ervaart en de liefdedrift voelt. Waar de minnedrift door je lijf trekt en jij je hoofd verliest. Waar jij je kunt overgeven aan de ander en waar je je kunt overgeven aan jouw zinnedriften.
 • In de verliefdheid waar je een groot verlangen voelt naar iemand.
 • In de muziek: je kunt met hart en ziel spelen op een fluit of een piano.
 • In jouw bewogenheid voor de medemens: je wordt blij met de verblijden en je bent bedroefd met de bedroefden.
 • In jouw visie op de wereld: die je geëmotioneerd over de bühne brengt.

Willen

Hartstocht heeft ook alles te maken met willen. Ik gebruik voortdurend het beeld van kunnen, zijn en willen. Maar dit is wat je wil. Waar jouw verlangen naar uitgaat. Het is niet wat je moet! Het is wat je wilt.

Wat wil jij?

Communicerend vat

Jouw hart is een communicerend vat. Waarom? Hartstocht is ook communicatie. Allereerst met je zelf. Wanneer jouw hart spreekt, opengaat. Maar ook in gesprek met de ander:

 • Als je een hartig woord met de ander spreekt
 • Als je van hart tot hart spreekt
 • Als je de ander een hart onder de riem steekt

Waar ligt de grens?

Is er een grens voor hartstocht? Ik meen van wel. Als het te heftig wordt, als het onbesuisd is, als het onstuimig wordt, als het woest wordt of woelig. Wanneer de rem eraf is, wanneer je bezeten raakt of verslaafd. Wanneer je meent niet meer iets te kunnen zonder dat ene. Wanneer je geen maat meer kunt houden.

Wat is het mooie van hartstocht?

Het mooie van hartstocht is dat je het hart laat spreken. Is dat verstandig? Gelukkig niet! Een mens hoeft niet altijd verstandig te zijn toch? Is het verstandig om van jouw partner te houden? Was het zo verstandig om een gezin te stichten? Vond je het verstandig om een hond aan te schaffen? Toch deed je het. Jouw hart sprak. Het is de tocht van jouw hart (en ziel) die sprak. En als er dat te weinig is dan leef je in je hoofd. Dan praat je als een audio-bestand (MP3). Dan mis je vuur en verve in je communicatie omdat alles beredeneerd is. Liefhebben doe je met je hart. Of het nu over jouw moeder gaat, jouw liefde voor jazzmuziek, oldtimers, fotografie of literatuur. Het zit van binnen.

De norm

Is er een normering voor hartstocht? Wel als je een hartfilmpje laat maken. Maar ook in andere zin. Ik zei het al: zodra je bezeten wordt, niet meer te stoppen bent, dan sla je door. Maar er zijn meer normen. Ook om je hartstocht te doven:

 • Gebruik eens je verstand (en doof het gevoel)
 • Blijf nuchter in alle situaties
 • Laat je hoofd niet op hol jagen
 • Je kunt niet alleen maar leuke dingen doen, er moet ook gewerkt worden

Balans

Hartstocht hoort bij hart en ziel. Maar het beeld van verbinding met hoofd en handen vind ik mooi. Je bent niet alleen maar ‘hart’. Integendeel: luister naar je hart en gebruik je verstand. En soms is het goed dat je de handjes laat wapperen.

Als de hartstocht weg is!

Als de hartstocht verdwijnt, raakt het leven ingedut. De ziel ademt niet (meer) en het wordt dor en mat. De vreugde verdwijnt. Het hart zorgt immers voor levenslust.
En geloof me: de gezondheidsindustrie gericht op gezond eten, drinken, bewegen is groot. Maar als het hart verheugd is, is er zin, zingeving. En dat draagt enorm bij aan een gezond leven.

Een opmerkzaam hart is belangrijk!

Weet je wat belangrijk is? Een opmerkzaam hart. Lees ook mijn artikel over opmerkzaamheid.

Het hart is namelijk het oog der wijzen en het oog is het hart der dwazen. Ook dat heeft alles te maken met hartstocht. De tocht van het hart!

 

Opmerkzaam

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.