Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Organisatie is ingedut? Loop je daarom vast?

Is jouw organisatie ingedut? Schiet het allemaal maar niet op binnen het bedrijf waar je werkt? Terwijl je juist creatief bent, vernieuwend, innovatief? Merk je dat de leiding jouw ideeën terzijde legt en er niets mee doet? Dan is het tijd om alert te zijn! Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

Kenmerken

We noemen een aantal kenmerken van de ingedutte organisatie:

  • Je wordt door jouw leidinggevende weinig uitgedaagd: er worden geen doelen gesteld en eigenlijk wordt er weinig van je verwacht.
  • Men is snel tevreden: ook al gaat er wat fout, niemand die zich er echt druk om maakt.
  • Er is geen oog voor verbetering en hoewel er waarschijnlijk veel efficiënter gewerkt zou kunnen worden is die behoefte nauwelijks aanwezig.
  • Voorstellen die je doet worden amper serieus genomen: je hebt niet het gevoel dat er iets mee gedaan wordt.
  • Men is niet vooruit te branden op sommige punten.
  • Als jij een idee voor verbetering hebt, duurt het weken voor je antwoord krijgt.
  • Er is een sfeer van gezapigheid, open eindjes, onduidelijkheden.


Ingedutte zooi op jouw werk?

Da’s gemakkelijk geld verdienen!

Misschien heb je het wel eens gedacht en misschien reageert jouw omgeving zo: ‘da’s gemakkelijk verdiend’. En dat klopt in die zin: je hoeft je amper in te spannen voor jouw werk. Er wordt nauwelijks iets van je gevraagd. Je hoort ook niet dat je het verkeerd doet of dat men ontevreden over jou is. Dus als je het mooi rustig aan doet tot de aow-gerechtigde leeftijd, dan is jouw kostje gekocht. Tenminste dat lijkt zo. Want schijn bedriegt!

Schijn bedriegt!

Je weet wel beter. Dit is helemaal geen gemakkelijke manier van geld verdienen. Jouw gedrevenheid, jouw creativiteit, jouw ideeën worden niet gewaardeerd en er wordt niets mee gedaan. Jouw drang om een mooie prestatie neer te zetten, kun je niet kwijt en op deze manier weet je heel goed dat je nooit voldoening uit jouw werk zult halen. Blijkbaar kent jouw werkgever de handleiding van het machinepark beter dan dat ze jouw kwaliteiten kennen.

Het zegt ook iets over jezelf!

Misschien ben je wel eens boos op jouw werkgever. Waarom doen ze zo? Waarom zit er niet meer drive in? Waarom wordt zelfs de leiding niet warm van jouw gedrevenheid? Maar daar kun je niet in blijven hangen.

Weet je dat het ook iets over jou zegt? Blijkbaar ben je gedreven, innovatief, creatief, prestatiegericht, resultaatgericht of dynamisch en zit je in een organisatie waar dit geen rol speelt. Wat zegt het dan over jou? Dat je over een aantal prachtige kwaliteiten beschikt die je niet op die plek kwijt kunt. IJscoboer worden in de Sahara is nu eenmaal geen optie! Dat kun je wel willen, maar het is niet haalbaar.

Gevolgen!

Indien je je herkent in dit verhaal is het gevaar niet denkbeeldig dat je er ziek van wordt. Je kunt verschijnselen krijgen als futloosheid, lusteloosheid, demotivatie omdat je nooit een keer thuis komt met het gevoel van: ‘dat heb ik vandaag weer mooi voor elkaar gebokst’.

Wanneer je niet oppast dreigt de bore-out.

Wellicht moet je toch overwegen om stappen te ondernemen. Want één ding is zeker: beter is het om jouw baan te verliezen dan om jezelf te verliezen!

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.