Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Training zonder acteur, simulatieoefening en rollenspel

De vraag die ons vaak gesteld wordt: werken jullie met trainingsacteurs, rollenspel of simulatieoefeningen? Het antwoord is: nee, dat doen wij niet! Onze acteurs vindt u in de praktijk.

Het nadeel van de trainingsacteur

Hoewel we best een aantal voordelen bij de inzet van een trainingsacteur kunnen benoemen, is het wellicht goed om ook de nadelen eens voor het voetlicht te brengen:

 • Er komen steeds meer trainingsacteurs op de markt die amper een opleiding als trainingsacteur hebben gevolgd of slechts een verkorte versie van 2 maanden. Dus wie er ook voor kiest om wel met trainingsacteurs te werken: zorg dan voor een professionele trainingsacteur.
 • Zeker bij de wat grotere groepen zijn er een aantal deelnemers die een simulatieoefening of een rollenspel kunnen doen: de rest van de groep kijkt toe.
 • Steeds meer trainers gaan zelf een rollenspel spelen maar zijn geen acteur.
 • Veel deelnemers vinden rollenspel en simulatieoefening afschuwelijk. Sommigen hebben er slapeloze nachten van. Ze zien er tegenop. •
 • Penalty’s nemen op de voetbaltraining lukt iedere speler van het Nederlands elftal: de vraag is of het ook lukt in de finale terwijl miljoenen kijken. Dat geldt ook voor de trainingen die wij verzorgen. Tijdens de simulatieoefening lukt het wel: maar hoe gaat het in de praktijk?
 • Veel trainingen noemen we vaardigheidstraining terwijl het in de praktijk heel vaak niet om vaardigheid gaat, waardoor de leerbehoefte onjuist is geïnventariseerd.
 • Veel trainingen zijn gericht op vaardigheid terwijl vaardigheden slechts een beperkt deel is

  Het gebeurt wellicht zelfs wekelijks dat bedrijven en organisaties vragen om vaardigheidstraining of vaardighedentraining. Bij nadere analyse blijkt doorgaans dat het niet om vaardigheid gaat. We zullen wat voorbeelden noemen:

  • De training assertiviteit gericht op het vergroten van assertiviteitsvaardigheden blijkt veelal geen vaardigheid te zijn. Nee leren zeggen is geen vaardigheid maar een keuze tussen de oren, het ervaren, toestaan en voelen van eigen grenzen en vooral JA leren zeggen tegen de eigen behoeften. Zelfvertrouwen opbouwen is al helemaal geen vaardigheid, daar zijn veel dieperliggende oorzaken waarom vindt dat hij/zij op bepaalde punten onvoldoende zelfvertrouwen heeft.
  • De training gericht op het verbeteren van communicatieve vaardigheden gaat vaak over: ik ben te direct of te primair in mijn reacties, ik kom onvoldoende tot de kern, ik durf niet door te vragen, ik geef snel de regie uit handen tijdens een gesprek etc.
  • Voor leidinggevenden geldt hetzelfde: veel trainingen die gaan over leidinggevende vaardigheden hebben niets met vaardigheden te maken. Een voorbeeld is de vaardigheid om te delegeren. Vaak zit daar de vraag niet. De leidinggevende vindt het moeilijk om los te laten doorgaans en de vraag is hoe dat komt. Wil hij/zij alles oplossen door het zelf te doen? Heeft hij/zij het beeld dat als ik het zelf doe dan komt het goed? Heeft de leidinggevende competente medewerkers om zich heen waar hij de taken aan kan delegeren? En als dat niet het geval is: wat kan de leidinggevende eraan bijdragen om de medewerker wel op dat niveau te krijgen?
 • Onze trainingsmethodiek: DOEN!

  De trainingsmethodiek van De Steven is gericht op: DOEN! Praktijkervaring opdoen. Opdrachten meenemen en toepassen in de praktijk. Daar zijn de beste acteurs. Theoretische modellen gebruiken wij om uit te beelden wat er in de praktijk gebeurt. Zo gaven we de mevrouw die dichtklapte tijdens gesprekken met een zeer dominante baas de opdracht mee om deze baas als trainingsacteur te zien en te kiezen voor ander eigen gedrag op deze vorm van dominantie. Het resultaat was verrassend. Bij de evaluatie zei ze: het is net alsof mijn baas veranderd is.

Wie is De Steven?

Lees meer over De Steven!

Wie is De Steven?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens