Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Ja maar in een groepstraining leer je toch veel meer?

Soms horen we de opmerking van deelnemers die voor een kennismakingsgesprek komen: 'ja maar je leert toch veel meer in een groepstraining?'. Immers zo redeneert men: dan leer je ook van elkaar, je krijgt onderling feedback, je kunt ook eens horen hoe een ander bepaalde zaken ervaart of aanpakt.

Wanneer is een groepstraining zinvol?

Een groepstraining is zinvol in bepaalde situaties zoals:

  • een team dat de onderlinge communicatie wil verbeteren
  • bij trajecten gericht op organisatieontwikkeling
  • MD trajecten voor leidinggevenden

Bij dergelijke vraagstukken is groepstraining een must.

Nadelen

Na meer dan 25 jaar ervaring in het vak van trainer/coach heb ik er andere ervaringen mee.

  • in een groep kun je leren van anderen dat klopt zeker maar het is bijzonder afhankelijk van de samenstelling van de groep. De ene groep is de andere niet. Bij de ene groep ontstaan levendige discussies en ontstaat er een proces van onderlinge feedback. Bij andere groepen nauwelijks of niet.
  • in een groep is het resultaat altijd een gemiddelde. De ene deelnemer is verder in het proces dan de andere. Maar diegene die het minst ver is in het proces bepaalt het tempo.
  • in een groep worden persoonlijke zaken minder snel of minder uitgebreid gedeeld en vaak ligt daar nu precies de kern van het vraagstuk
  • verandering op bepaalde vlakken realiseer je niet in 1 dag en ook niet in twee of drie dagen. Daarom bieden wij individuele maatwerktrajecten waarbij deelnemers een aantal weken en veelal maanden de tijd krijgen om aan hun leerdoelen te werken.

Veel vaardigheidstrainingen hebben niks met vaardigheden te maken

Doorslaggevend is dat er in Nederland BV veel vaardigheidstrainingen zijn die niks met vaardigheden te maken hebben terwijl ze wel zo verkocht worden. Trainingen als communicatieve vaardigheden of assertiviteitsvaardigheden en zelfs leidinggevende vaardigheden, laten in de praktijk zien dat de leerdoelen van de deelnemers meestal niet op vaardigheden gericht is. Het is veelal een proces dat zich tussen de eigen oren afspeelt of waar de deelnemers blokkades ervaart. Ook vaak is het een doorbreken van ingesleten patronen en vicieuze cirkels.

Hoge score met individuele maatwerktrainingen

Onze resultaten met individuele trainingen zijn verbluffend. Ik blijf me verbazen hoe snel vaak de omwenteling komt en in wat voor tempo mensen progressie weten te maken op hun leerdoelen. Bovendien komt een leerdoel nooit alleen en kun je het leerdoelen niet afbakenen:

  • timemanagement heeft met communicatie te maken in veel gevallen maar ook met assertiviteit
  • persoonlijke effectiviteit is communicatie en ook assertiviteit maar een verbintenis naar veranderingen en omgaan met veranderingen is duidelijke aanwezig
  • leiderschap heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling van de leidinggevende en daaraan verbonden: persoonlijke ontwikkeling van de leidinggevende in zijn leidinggevende functie

Daarom verbinden wij die trajecten tot 1 maatwerk traject:

Ja maar een individuele training is toch veel duurder?

Nog een misverstand: soms denkt men dat individuele training erg duur is. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Zeker niet als uzelf bereid bent om te investeren in reistijd.

Wie is De Steven?

Lees meer over De Steven!

Wie is De Steven?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

Nieuw ebook: HSP, label of labiel?

Ontdek de kracht van hoogsensitiviteit!

HSP ebook

Meer informatie

Jouw leerdoelen staat centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 25 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld. Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jouw is afgestemd. Moeten we je helpen bij het formuleren van leerdoelen? Bel dan met onze trainingsadviseur.

 

Nieuw: ebook willen is minder moeten

Bestel ons nieuwste ebook via de webshop!

Ebook willen moeten

Wanneer je jezelf ontmoet, wil je meer en moet je minder!

Meer informatie