Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zinloos, doelloos en nutteloos

Voel je je zinloos, doelloos of nutteloos? Ontgaat jou de zin van het leven? Heb je geen doel in je leven? Voel je je nutteloos? Dan wordt het tijd om dit signaal niet te negeren, weg te moffelen en te verstoppen. Onderneem meteen actie.

Gevoel zinloos, doelloos en nutteloos of overbodig

Definitie en betekenis

Wat is de betekenis van zinloos, doelloos en nutteloos? We duiden het in kenmerken:

  • U ervaart het leven of het bestaan als nutteloos
  • U vindt dat uw werk of leven weinig betekenis of toegevoegde waarde heeft
  • U hebt geen doel of bestemming geformuleerd en u hebt geen idee waar u naar toe gaat of waar u naar toe wilt
  • U ervaart het leven als doelloos, vergeefs of waardeloos
  • U ervaart de bedoeling en zin van het leven onvoldoende
  • U ervaart het nut niet van dit leven

Waarom en hoe?

Je kunt het leven als zinloos ervaren, je kunt werk hebben wat er weinig toe doet, je kunt een studie volgen en je afvragen wat de betekenis daarvan is. Je kunt een relatie hebben die je als zinloos ervaart. Je kunt jezelf zinloos vinden, zonder betekenis, je kunt ernstig twijfelen wat voor zin jouw leven heeft op deze aarde. Zinloos is gebrek aan ZIN en doelloos is gebrek aan een DOEL in je leven.

Gevoelens geven richting aan

Jouw gevoel geeft namelijk richting aan in jouw leven. Het vertelt je iets over behoeften die je hebt maar die niet vervuld zijn. Je hebt behoefte aan zingeving maar voor jou is dat een onvervulde behoefte. Onderneem meteen aktie en onderschat de kracht van dit nare gevoel niet. Jij hebt hulp nodig!

Behoefte aan zingeving

Het gaat diep

Zinloosheid en doelloosheid zijn diepgaande gevoelens. Ze neigen naar het depressieve en ze voelen als somber. Pas zei iemand: ‘het hele leven hoeft van mij niet meer’. Soms gaat het zo ver dat mensen er wel een eind aan willen maken. Vreugde en blijdschap voel je niet meer. Iedere dag is voor jou zwaar. Iemand schreef: "Ik voel me vandaag finaal terneergeslagen. Alsof er een gapend gat in mijn hart zit. Ik heb het gevoel dat mijn haar dood aan mijn lijf hangt en dat mijn benen bewegen als een machine. Vandaag voel ik me lam, platgeslagen. Vandaag heb ik het gevoel dat alles me wordt ontnomen, de spanning giert door mijn keel. Vandaag denk ik dat ik alleen verder moet. Vandaag word ik verteerd door angst. Vandaag roept mijn binnenste om troost, om hulp. En juist nu, vandaag: is die hulp er niet.

Vandaag, heb ik het gevoel dat ik de afgrond indonder. Een gapend gat komt op me af. Vandaag kijk ik naar de duisternis."

Zin geven

Wat voor zin heeft dit bestaan? Waarom ben ik hier eigenlijk? Wat heeft mijn leven nu voor zin? Hoe kan ik doel geven aan mijn leven? Hoe vind ik de vreugde terug die ik vroeger wel had? Hoe kan ik leren genieten?

Trek aan de bel!

Wanneer je dit soort gevoelens herkent wordt het tijd om aan de bel te trekken. Zeker wanneer de gevoelens van zinloosheid structureel terugkomen en jij je er niet tegen opgewassen voelt. Blijf niet op de stoel zitten. Zoek hulp! Bezoek de huisarts.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.