Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uitzichtloos is een gevoel

Uitzichtloos is een gevoel wat direct verband houdt met het niet meer zien zitten. In dit artikel ga ik in op uitzichtloosheid en wat dit gevoel jou vertelt.

Wat is uitzichtloos?

Als ik een definitie moet vinden voor uitzichtloos dan merk ik dat ik zoekend ben. Je kunt in je leven in een situatie terecht komen die uitzichtloos is. Uitzichtloos is: gebrek aan uitzicht. Dan duid ik op:

  • Een hopeloze of kansloze situatie
  • Een situatie waar jij je beroerd en ellendig bij voelt
  • Een nare vervelende situatie die onhoudbaar is
  • Een verschrikkelijke situatie zonder zicht op de toekomst

Gebrek aan uitzicht is letterlijk geen zicht hebben op wat komen gaat. Alsof je in dikke mist gehuld bent en geen hand voor ogen kunt zien. En dan niet weten hoe je daar ooit weer uit moet komen.

Uitzichtloos

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wanneer gebeurt het?

Je kunt in je leven van alles meemaken waardoor er een uitzichtloze situatie ontstaat. Ik denk aan Pieter die bij me kwam en vertelde dat hij nog 3 maanden te leven had. Er was kanker geconstateerd met heftige uitzaaiingen. Of aan die ondernemer die het faillissement al lang zag aankomen en er geen draai meer aan wist te geven. Het kan je zomaar gebeuren. Uitzichtloosheid gaat samen met gevoelens van innerlijke tweestrijd, vertwijfeling, radeloosheid maar ook met gevoelens als ‘waarom moet mij dit overkomen?’. Je voelt je ook slachtoffer van de situatie.

Je ziet het niet meer zitten

In taal zeggen we dan: ‘hij/zij ziet het niet meer zitten’. Wie dat gevoel van uitzichtloosheid heeft, ziet het niet meer zitten. Hij/zij voelt zich troosteloos, wellicht somber of depressief. Hij/zij ziet de toekomst met gemengde gevoelens tegemoet of hij/zij vraagt zich af of er nog toekomst is.

Andere situatie: zonder inzicht geen uitzicht

Nu heb ik net een aantal situaties benoemd die uitzichtloos blijken te zijn. Maar uitzichtloosheid kan ook een gevoel zijn, wat niet altijd op feiten gebaseerd is. Ik kan het ook anders uitdrukken. Gebrek aan uitzicht, duidt ook op gebrek aan zicht, gebrek aan de juiste kijk op de zaak, geen oog meer voor kansen en mogelijkheden. Misschien is de juiste weg aan jouw gezichtsveld ontnomen (uit zicht), maar dat betekent niet dat er geen weg is. Wellicht zit je gevangen in jouw eigen vicieuze cirkel en moet je samen met anderen eens naar jouw situatie kijken.

Wat vertelt het ons?

Wanneer je je uitzichtloos voelt, vertelt het dat je de controle mag loslaten. Het leven loopt anders dan je dacht. De weg is anders dan je had gehoopt en verwacht. Je mag nu de regie loslaten in diepe zin en betekenis. De les is dat het levenspad anders is dan jij had bedacht. Loslaten betekent dus: verwachtingen loslaten en bijstellen.

Dat is niet gemakkelijk!

Iemand zei: ‘dat kun je nu wel zo mooi vertellen, maar zo gemakkelijk gaat dat niet’. Dat klopt! Rationeel kan ik dit snel opschrijven maar het doorleven en ervaren, gaat een paar slagen dieper. Dat doe je niet in een halve dag. En zonder pijn gaat het niet!

Wat kun je nog meer doen?

Ik kan je adviseren om vooral niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ga praten, zoek vrienden en bekenden op. Schakel hulp in! Gedeelde zorgen, verlichten enigszins!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.