Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Verwarring: voelt u zich verward?

Voelt u zich verward? Hebt u het gevoel dat u even de weg kwijt bent of dat u niet meer weet wat u moet doen? Voelt u zich onzeker, onthutst en twijfelt u over de toekomst?

Verwarring en verward

Definitie en betekenis

Verward duiden wij graag aan middels een aantal kenmerken. Wie verward is:

  • Ervaart een wirwar aan tegenstrijdige gevoelens of gedachten
  • Heeft een sterke twijfel over hoe het nu allemaal verder moet
  • Staat in sterke tweestrijd bij eventueel te maken keuzes
  • Voelt zich onzeker over de ene keuze maar kan zich net zo onzeker voelen bij de andere keuze
  • Is verbaasd of onthutst bij bepaalde gebeurtenissen
  • Voelt zich onthutst of ontzet over bepaalde gebeurtenissen
  • Is uit het veld geslagen

Oorzaak

Waardoor ontstaat verwarring? Vaak door gebeurtenissen die behoorlijk impact hebben. Bedreiging van behoeften inbreuk op uw behoeften patroon kan een reactie van verwarring oproepen. Verwarring betekent een wirwar van vaak tegenstrijdige gevoelens.

  • Wordt er bijvoorbeeld aan  uw behoefte van zekerheid getornd? Brengt dat zoveel twijfels bij u te berde dat u werkelijk niet meer weet wat u moet?  
  • Wordt er aan uw behoefte van waardering en erkenning getornd? Voelt u zich zo gepasseerd dat u  zich werkelijk niet kunt voorstellen dat het zo gebeurd is?

Wat te doen?

Allereerst: wat moet u niet doen? Dat is vechten en strijden tegen verwarring. Dat is een strategie die de verwarring nog verergert. Een tweede strategie die ook niet werkt is: ontkennen. Ontkennen is net doen alsof het er niet is.

Wat dan wel? Vertel hoe u zich voelt. Bespreekbaar maken van uw gevoelens is essentieel wanneer u zich verward voelt. Blijf er niet mee rondlopen. Het brengt u niet verder! Of het brengt u alsmaar verder van huis.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens