Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Ontroering of ontroerd zijn

Ontroering of ontroerd zijn is een gevoel of gemoedstand. Het is een emotionele uiting of een uiting van geëmotioneerd zijn. In dit artikel gaan we nader in op wat ontroering is en wanneer dit kan voorkomen.

Ontroering of ontroerd

Geraakt of aangedaan zijn

Aan de hand van enkele criteria zullen we de betekenis of definitie van ontroering proberen te beschrijven.

 • Ontroering is een gevoel of gemoedstoestand waarbij u geraakt werd of waarbij u aangedaan werd waardoor er een emotionele reactie ontstaat (blij, boos, bang of bedroefd)
 • U bent getroffen in uw binnenste (uw gemoed) waardoor er een soort beroering ontstaat die de emotie oproept
 • U voelt dat u even de controle kwijt bent of dat u even ruimte nodig hebt
 • U begint te stotteren, te zweten of te blozen (de volksmond zegt: het werd hem/haar even teveel)
 • U weet niet meer wat u zeggen moet en  u klapt dicht

Wat raakt u zo?

Er zijn een paar ontroerende zaken zoals:

 • Schoonheid of sereniteit: een muziekstuk wat u raakt, een schilderij wat u ziet of de sereniteit van een landschap en van de natuur.
 • Herkenning: ontroering kan ook ontstaan uit herkenning. De ander geeft woorden aan uw gevoel of gemoedstoestand en de herkenning daarvan raakt u.  Herkennen is dus een belangrijk item bij ontroering.  U kunt ontroerd worden tijdens een film of documentaire.
 • Begrijpen: Ontroering kan ontstaan door begrijpen. Een voorbeeld? Door het lezen van een boek begrijpt u uzelf opeens. Dat kan emotioneren.
 • Geconfronteerd worden: ook confrontaties kunnen ontroeren en dan ook in positieve zin. Lees ook ons artikel over confronteren.

Ontroering roept emoties op. Het kan zowel blijdschap, boosheid, angst (bang) of verdriet (bedroefd) oproepen. Iedere situatie is daarin verschillend.

 • De schoonheid of sereniteit van de natuur of van een muziekstuk kan gevoelens van blijdschap of geluk oproepen.
 • De herkenning die u treft in woorden van anderen kan blijdschap maar ook boosheid of verdriet oproepen. Emotie is herinnering!
 • Begrijpen en geconfronteerd worden kan angst oproepen maar ook boosheid, blijdschap of verdriet.

Gevoelsmensen

In principe zijn gevoelsmensen eerder of vaker ontroerd dan andere mensen. Een valkuil voor gevoelsmensen kan zijn om weg te zwemmen in ontroering. Dit wordt wel aangeduid als sentimenteel gedrag.

Dicht bij uzelf!

Ontroering zal alleen plaatsvinden wanneer u dicht bij uzelf blijft en niet wanneer u sociaal wenselijk gedrag of machogedrag vertoont. Eerder zult u dan uw gevoelens verbergen.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens