Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Altijd haast: gejaagd en gehaast

Altijd haast, altijd gejaagd en gehaast is één van de grootste vijanden van ontspanning en rust. En dat past goed in onze tijd. De maatschappij is gejaagd, het leven is gehaast en jachtig. In dit artikel gaan wij in op gevoelens van haast en gejaagd.

Gehaast of gejaagd

Definitie en betekenis

Aan de hand van kenmerken komen we graag tot een definitie voor haast en gejaagd. We noemen er een aantal:

 • Haast duidt op snelheid: er moet iets gebeuren en het moet vlug gebeuren
 • Er is weinig tijd om de klus te klaren of er is weinig bedenktijd om er over na te denken (er is namelijk haast geboden)
 • Haast duidt op onrust, ongedurigheid of op hectiek
 • Er is een sfeer van gehol, gedraag, vliegen, jachtigheid en gejakker
 • Snelheid staat voorop en heeft een hogere prioriteit dan kwaliteit of het goed willen doen

Een gejaagde maatschappij

Tegenwoordig eten wij uit de muur. We vliegen in de auto van hot naar her. We varen,  we vliegen, we reizen, we doen de TV aan en laten onze gedachten de hele avond bepalen door NIKS. We volgen het nieuws. Als het vroeger nog nieuws was dat Jantje van de huishoudtrap gevallen was, tegenwoordig volgen we de bom- en terreuraanslagen alsof we naar Tarzan kijken. We starten facebook nog even op en ja kijk eens: Anqelique is met haar vriend een weekendje naar Texel, Caroline is naar de film geweest en zo zijn we weer bij.

Ping Ping

O er komt een whatsapp  binnen: was het voor jou? Nee, ik had een bericht via messenger. We checken de email nog even voor we naar bed gaan.

Informatieprikkels

Zo jakkeren wij voort van ’t ene informatiebal naar de andere. Op de receptie moeten we even ons gezicht laten zien want ja je moet wel van je laten horen. En zo zie je dan allemaal gezichten en verder ook niets. We praten over de nieuwe winkelwagens bij de supermarkt, we jakkeren voort van ’t ene bericht naar het andere bericht. In ’t weekend plannen we onze agenda ook nog vol met verplichte nummers: verjaardagen, bijeenkomsten etc.

Overprikkeld

Zo kunnen we overprikkeld raken. Ontspannen is er niet meer bij. Rust vinden we moeilijk. We vervreemden van onszelf, we hebben geen contact meer met wie we werkelijk zijn. We verliezen onszelf, we worden doof en blind voor onszelf, we zijn bang voor de stilte en rust, we zijn niet meer in staat om onze eigenheid te herkennen, we kunnen de ander niet meer ontmoeten in zijn bijzonderheid en we hangen naar steeds wat nieuws, wat bijzonders.

Haastige spoed? Zelden goed!

De volksmond zei het al vroeger: haastige spoed is zelden goed. Natuurlijk zijn er situaties waarbij u haast moet maken. Soms moet u even doorpakken en opschieten anders haalt u die ene klant niet binnen of is het huis wat u zo graag zou willen kopen al verkocht aan iemand anders. Er is niet altijd tijd om te talmen of  te blijven wikken en wegen.

Maar altijd haast is niet goed. De gevolgen kunnen immens zijn wanneer u zich altijd bevangen voelt door gevoelens van haast of wanneer u zich altijd gejakkerd voelt. Dan wordt het tijd om in te grijpen en uw levenspatronen drastisch te wijzigen.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.