Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ongezonde werkrelaties binnen teams: te close met elkaar omgaan

Ongezonde werkrelaties binnen teams ontstaan wanneer teamleden te close met elkaar omgaan. Ze kennen elkaar privé, de partners gaan samen naar de voetbalwedstrijd, ze verzorgen onderling de kinderoppas en ze gaan op visite bij elkaar.

Wat is daar nu verkeerd aan?

Misschien lees je mijn artikel een beetje fronsend en vraag je je af: wat is daar nu verkeerd aan? Wanneer je als collega’s goed met elkaar kunt opschieten is dat toch perfect? Dat maakt het werken toch veel plezieriger en gemakkelijker?

Mocht je dat denken dan verschillen wij van mening. Ik ben de afgelopen jaren heel wat teamconflicten tegengekomen die ontstaan zijn door een te grote vermenging van: werk en privézaken.  

Vaak zijn de gevolgen daarna niet meer te overzien. Er ontstaat een kluwen van emoties en gevoelens die moeilijk te ontwarren is wanneer er spanningen komen en wanneer er tegenstrijdige behoeften en belangen ontstaan. Conflicten zijn dan vaak veel heftiger.

Close met elkaar omgaan

Teamcoaching

Een teamcoach kan het team helpen om spanningen bespreekbaar te maken onderling. Dat begint met een individueel gesprek vooraf. Daarna een analyse van wat er aan de hand is precies. En dan pas een plan van aanpak.

Teamcoaching

Voorbeelden

 • Een medewerker vertelde: ‘jarenlang paste de vrouw van mijn leidinggevende op onze kinderen. Dat ging prima. De kinderen waren ook aan haar gehecht. Echter: op enige dag kreeg ik een negatieve beoordeling van mijn leidinggevende. Ik vond het toen erg moeilijk om voor mezelf op te komen omdat zijn vrouw ook privé bij ons over de vloer kwam. De vermenging en emotionele verstrengeling maakten het voor mij moeilijker i.p.v. gemakkelijker’.
 • Een medewerker vertelde: ‘overdag was hij directeur en ik was medewerker. In de avonduren was ik voorzitter van de voetbalvereniging en mijn directeur was bestuurslid van de club. Er ontstond een conflict binnen de voetbalvereniging en onze standpunten liepen uiteen. Ik kwam erachter dat dit conflict een rol ging spelen in mijn werkrelatie met de directeur. Het lukte ons niet meer om privé en zakelijk gescheiden te houden’.
 • Een medewerkster vertelde: ‘omdat ik volgens mijn leidinggevende onvoldoende functioneerde nam hij de rol van coach op zich. In vertrouwen heb ik hem toen heel veel verteld uit mijn jeugd met als gevolg dat de grens tussen hem en mij minimaal werd. Later werd ik daar naar mijn gevoel altijd op beoordeeld. Hij ging anders naar mij kijken en had niet meer de objectiviteit om mij alleen te beoordelen op de uitvoer van mijn taken en verantwoordelijkheden’.

Seksuele en intieme relaties op de werkvloer

Als ik dan toch bezig ben, ga ik graag nog even verder. Seksuele en intieme relaties  op de werkvloer kunnen leiden tot teamconflicten. Soms zit er achter een teamconflict een relatie tussen twee collega’s die geheim gehouden wordt terwijl iedereen het wel weet. Lees ook: Liefdesrelaties op de werkvloer: is dat wel verstandig?

Rolvermenging of meervoudige rollen

Te close met elkaar omgaan kan in sommige situaties leiden tot rolvermenging of meervoudige rollen. Bevriend zijn met elkaar is wat anders dan samen een professionele werkrelatie opbouwen. Het kan ook verwarring brengen en rolstress.

Ziek worden van je werk

Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.

Ziekmakende organisaties en teams

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.