Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Liefdesrelaties op het werk

Liefdesrelaties op het werk: kan dat? Is een liefdesrelatie op het werk reden tot ontslag? Mooie vraag die ik vaker krijg. Het antwoord is: NEE. Wat is er mis mee? Op zich is er niets mis mee. Liefde is nog steeds geen misdaad. Een affectieve relatie is zelfs een privézaak en wordt derhalve ook nog beschermd door de wet op de privacy. Toch zijn er veel nadelige gevolgen wanneer er liefdesrelaties op de werkvloer ontstaan. Uiteindelijk leiden ze vaak tot problemen of zelfs een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen de werkgever en werknemer. 

Afstand en nabijheid

Een liefdesrelatie kan ertoe leiden dat professionele afstand niet meer mogelijk is tussen medewerkers onderling die het betreft maar er kunnen ook andere zaken een rol gaan spelen zoals:

 • medewerkers durven zich niet goed uit te spreken want ze zijn bang dat de informatie links of rechts tegen hen wordt gebruikt
 • medewerkers hebben het gevoel dat een ander wordt bevoordeeld (daarmee bedoelen ze dat zij worden benadeeld)
 • medewerkers hebben het gevoel dat de persoon die het betreft meer informatie heeft en meer weet over bepaalde zaken (ze voelen dat aan: terecht of onterecht)
 • er kan een vorm van belangenverstrengeling ontstaan

Soms gaat het nog veel verder. Zo maakte ik mee dat een medewerker in een managementfunctie een relatie kreeg met een medewerker van de concurrent waardoor de geheimhoudingsplicht in gevaar kwam (of betwijfeld werd).

Liefdesrelaties op de werkvloer

Lees ook: afstand en nabijheid

Praktijkvoorbeelden

Ik noem wat praktijkvoorbeelden van liefdesrelaties op de werkvloer met een negatief effect:

 • Een medewerkster vertelde: 'na het functioneringsgesprek belandde ik in bed met mijn leidinggevende. We hadden een vertrouwelijke relatie en uiteindelijk kwam er dit uit voort. Het gevolg was dat mijn leidinggevende de volgende dag deed alsof er niets gebeurd was maar we keken elkaar amper aan en hebben er niet meer over gesproken. Hij was getrouwd en ik was bang dat ik de situatie in gevaar zou brengen'. Gevolg: de medewerkster is gaan solliciteren.
 • Een financieel directeur die een vertrouwenspersoon van de directeur/aandeelhouder was kreeg een relatie met een medewerkster. Niks op tegen, zei men in eerste instantie. Gefeliciteerd, zei men in tweede instantie. Maar uiteindelijk bleek dat de financieel directeur ook het privévermogen beheerde en ontstond er een vertrouwensbreuk tussen de eigenaar en de financieel directeur.
 • Een organisatie benaderde ons: 'we hebben een probleem binnen ons team, de communicatie is niet open, er is wantrouwen, we willen een traject doen gericht op teamontwikkeling'. Het team onderging het traject gelaten en twee maand later bleek dat de leidinggevende een relatie had met één van de teamleden. Iedereen wist het, niemand zei het. Vandaar........
 • Een directielid bij een gemeente had een relatie met een medewerker van de HRM-afdeling. Iemand kwam erachter aan de hand van de telefoonspecificatie. De hilariteit was groot, niemand zei iets, iedereen zweeg maar 's avonds en 's nachts werd door medewerkers gecontroleerd of het inderdaad allemaal klopte.
 • Een leidinggevende vertelde: 'sinds ik weet dat mijn directeur een relatie heeft met één van de mensen die ik aanstuur, ben ik niet meer open in mijn communicatie'.

Iedere situatie kan anders beoordeeld worden

Er is geen format te ontwikkelen voor liefdesrelaties op het werk. Uiteraard zijn er ook verhalen van productiemedewerkers: de één werkt op afdeling A en de ander werkt op afdeling B. Ach, wat is er tegen? Anders wordt het in leidinggevende en managementfuncties. Belangrijk is dat de organisatie een keuze maakt: vinden wij dat dit kan op de werkvloer? En deze keuze vindt men vaak lastig omdat het een teer onderwerp is.

Wat kun je eraan doen?

Het beste wat je kunt doen is: jouw verstand gebruiken en de zaak bespreekbaar maken. Dat geldt in meerdere opzichten:

 • voor de medewerker die het betreft is het verstandig om de zaak niet onbespreekbaar voort te laten slepen maar open op tafel te leggen (denk niet dat men er niet achter komt want je vergist je)
 • voor de medewerkers die het aangaat is het beter om zelf keuzes te maken en consequenties te verbinden aan deze keuze
 • voor de organisatie geldt: geef de medewerker tijd om zijn leven te (her)structureren, maak samen keuzes, help één van beide medewerkers om een andere baan te vinden maar laat het niet te lang sudderen

Toch is het van belang dat je als organisatie proactief bent. Niet wachten tot zich zoiets voordoet! Maar alvast een standpunt innemen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld door een artikel op te nemen in het personeelshandboek over relaties op het werk waarbij je omschrijft dat je als organisatie van mening bent dat liefdesrelaties op de werkvloer leiden tot gebrek aan professionele afstand en zelfs tot belangenverstrengeling.

Liefdesrelaties: shownieuws en smeuïg nieuws op de werkvloer

In een familiebedrijf kreeg de directiesecretaresse (rechterhand en vertrouwenspersoon van de directeur) een relatie met de vader van de directeur. De zaak was keurig onder de mat gehouden en op enige dag kreeg de familie een trouwkaart met het bericht (wij zijn gisteren getrouwd). De zoons en dochters (dus ook de directeur wisten van niks) en de verwarring was enorm. Wat gebeurde er:

Toen dit verhaal bekend werd stond het personeel in drommen bij elkaar. Er werd gegrapt, gegniffeld en gelachen maar met de betreffende personen werd er geen woord over gewisseld.

 • de ene dag zei de directeur: medewerker wil je even een mail sturen naar..................
 • de volgende dag moest hij zeggen: mamma wil jij die klant even mailen..........

Persoonlijke effectiviteit

Wil je een training Persoonlijke Effectiviteit volgen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training
 • 2- daagse teamtraining

Training Persoonlijke Effectiviteit

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.