Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kun je ook ziek worden van thuiswerken?

Ziek worden door thuiswerken

Ziek worden van thuiswerken? Dat kan! Want let op: thuiswerken is lang voor iedereen geen feest. Dat weet ik uit mijn dagelijkse coaching praktijk. Medewerkers vinden het bovendien lastig om uit te spreken dat ze problemen hebben met thuiswerken. Er is een soort van schaamtegevoel.

Overheidsmaatregelen hebben grote psychische gevolgen

Bedrijven doen de deuren zomaar dicht ten gevolge van de overheidsmaatregelen. En dat begrijp ik wel. Hoewel het in mijn ogen soms ook wel erg drastisch is gegaan. Abrupt en drastisch! Maar ik ben ook bezorgd! Ik vrees dat de problemen die we aan de ene kant wensen te bezweren, aan de andere kant keihard onze kant opkomen. En ook dat managementteams en directies daar te weinig oor en oog voor hebben. Ik heb de zorg dat de gevolgen onderschat worden in veel organisaties.

We moeten voorkomen dat we aan de ene kant dweilen en aan de andere kant de kraan openzetten waardoor andere problemen ontstaan. Vertel de medewerker meer dan alleen maar dat hij/zij niet op kantoor mag werken. Biedt een pakket steunmaatregelen voor thuiswerkers.

Coaching en training

De Steven biedt begeleiding voor  thuiswerkers. Maar we bieden ook coaching voor leidinggevenden op de vraag: hoe stuur je thuiswerkers aan? Hoe geef je leiding op afstand? Hoe zorg je voor nabijheid nu de ongeplande communicatiemomenten verdwenen zijn?

Meer informatie? Neem dan contact op met Monique van Nuil! Of bekijk de mogelijkheden om opmaat een webinar te ontwikkelen voor jouw organisatie.

Webinar op maat voor jouw organisatie?

Wat is er aan de hand?

Verzuim door crisis

Nogmaals, sommige medewerkers kunnen prima thuiswerken. Zeker de autonome, eigenstandige en zelfstandige medewerker vindt het wellicht zelfs een verademing. Maar ik hoor zoveel andere geluiden. Welke?

  • Sommige medewerkers presteren weinig, er komt weinig uit hun vingers. Iemand zei onlangs: soms kijk ik een dag naar mijn laptop, maar ik kom moeilijk tot doen.
  • De dynamiek, gezelligheid en verbondenheid onderling met collega’s wordt gemist
  • Thuiswerken is voor sommigen een eenzame opgave
  • Medewerkers halen geen voldoening uit hun werk, ze vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren
  • Men ervaart gebrek aan steun van de leiding: te weinig contact momenten
  • De ongeplande communicatie is verdwenen: feeling hebben bij elkaar, bij de voortgang, terloops even iets mee krijgen

Grauwe bedoening

Iemand zei pas: ‘het is een grauwe bedoening nu. De contacten op mijn werk zijn verdwenen. De amateursport is veel minder leuk op dit moment en mijn hobby - voetbal kijken - is ook weinig adembenemend. Uitgaan kan niet meer. Wat er nu aan de hand is, heeft grote invloed op mijn stemmingen. Zeker nu het langer duurt, en het einde niet in zicht is’.

Ergens naar toeleven

Vroeger leefden we ergens naar toe. Een optreden van een artiest of een voorstelling, sportwedstrijd of concert. Nu dat wegvalt lijkt de tijd langer te duren. En dat heeft gevolgen in onze psyche. 

Angst

Op de achtergrond speelt angst. Hoe ziet de toekomst eruit? Waar zijn mijn zekerheden? In wat voor crisis komen we terecht? Hoe zit het met mijn werkgelegenheid?

Let op: coronacrisis kan leiden tot extra verzuim

Natuurlijk is het waar: jouw medewerker kan besmet worden door het coronavirus. Maar dat is één aspect. Wat we ook zien gebeuren nu zijn zaken die ook veroorzaakt worden door de crisis:

  • Medewerkers krijgen problemen met thuiswerken en belanden in psychische dip, depressie, burn-out of stress
  • Er ontstaan conflicten die voor de corona-crisis ondenkbaar waren
  • Er ontstaat verzuim doordat medewerkers uitvallen door thuiswerken

Lees ook: thuiswerken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Lees je onze nieuwsbrief al?

Wist je dat onze website meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar trekt? En dat MBO-, HBO-scholen maar ook universiteiten de website als ondersteuning gebruiken? Wist je dat sommige webinars verplicht gesteld zijn in bepaalde opleidingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (verschijnt om de 14 dagen).

Wil je onze nieuwsbrief aanbevelen bij collega’s of vrienden? Dat vinden we heerlijk! Gedeelde kennis is dubbele vreugde immers!

Inschrijven nieuwsbrief

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.