Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Te laat: ben je een laatkomer?

Sommige mensen komen altijd te laat of ze zijn altijd te laat. Hoor jij daar ook bij? Of ben je altijd op tijd? In dit artikel ga ik in op de definitie van ‘te laat’. Het betekent dat je niet op tijd bent.

Laatkomers

Laatkomers stappen als laatste het perron op en halen net de trein of missen net de trein. Ze komen op het laatste moment de vergadering binnen en zijn net op tijd of net te laat. Ze konden de notulen van het vorige overleg nog net printen of zijn er niet aan toe gekomen.

Laatkomers houden van het nippertje. Ze zijn net niet op tijd. Te laat begonnen met de voorbereiding. Te laat weggegaan. Te laat tot het besef gekomen dat. Niet tijdig dus en niet op tijd.

Te laat komen of zijn

Training timemanagement

Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!

Training timemanagement

Doe de test!

Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!

Doe de online test!

E-book: hoe ga je met jouw tijd om?

Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.

E-book: hoe ga je met je tijd om?

Wat is er mis mee?

Wat is er mis mee? Er is sowieso iets mis mee, wanneer je een afspraak hebt met iemand. Stel je hebt een bespreking gepland en jij komt te laat. Dan is er iemand die moet wachten op jou. Die moet zich blijkbaar maar schikken in jouw gedrag. Hij/zij heeft weinig keuze.  Laatkomers realiseren zich niet altijd dat ze afspraken niet altijd serieus nemen en dat ze de persoon waarmee ze de afspraak maakten niet serieus nemen. Ze onderschatten het belang van op tijd komen of voelen zich te weinig verantwoordelijk voor de afspraak die gemaakt is.
Natuurlijk kan het zo zijn dat je geen afspraak hebt, en je komt te laat voor de voetbalwedstrijd, de galavoorstelling of de theatervoorstelling. Natuurlijk is het dan minder erg. Je hebt jezelf er soms mee. Misschien moet je op een minder aangename plek zitten. Of je mist een stuk van de voorstelling. Ik zei al: dat is minder erg. Hoewel…………. Als je een afspraak hebt met jezelf: in hoeverre neem je jezelf serieus wanneer je een afspraak met jezelf niet nakomt?

Te laat zijn

Te laat zijn is nog wat anders dan te laat komen. Er zijn mensen die altijd te laat zijn met het indienen van de urendeclaratie, de reiskostenvergoeding die maandelijks bij de administratie moet worden ingeleverd. Of ze zijn te laat bij het realiseren van de deadline. Ze halen de deadline net niet, ze beginnen te laat aan de taak, ze stellen de taak uit tot het laatste moment en dus is er overschrijding van tijd.
Je kunt ook te laat zijn in het signaleren van bepaalde knelpunten of om actie uit te zetten om bepaalde knelpunten op te lossen.

Lastig wanneer tijdigheid belangrijk is

Te laat zijn is lastig wanneer tijdigheid van belang is. Bijvoorbeeld het tijdig uitvoeren van een taak of handeling, het tijdig aanleveren van bepaalde informatie of het tijdig signaleren van knelpunten. Het is ook ongemakkelijk wanneer er een termijn is afgesproken waarbinnen iets zou gebeuren.

Oorzaken

Ik noem wat oorzaken van ‘te laat komen’ of ‘te laat zijn’:

  • Het belang onderschatten van gemaakte afspraken of het te weinig serieus nemen van afspraken die gemaakt zijn (houding)
  • Gemakzucht
  • Laksheid
  • Overschatten van eigen mogelijkheden of onderschatten van wat er gebeuren moet
  • Een passieve houding
  • Te weinig verantwoordelijkheidsgevoel
  • Een te rooskleurige blik op de planning
  • Een vervelende gewoonte waar niemand op zit te wachten
  • weerstand (je saboteert zonder je uit te spreken, wellicht onbewust)
  • onzekerheid of angst (uitstelgedrag)

En nu?

Iedereen kan natuurlijk wel eens te laat komen of te laat zijn. Soms gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt. Overmacht noemen we dat. Het overkomt je, daar kun je weinig aan doen, behalve de betrokkenen informeren dat je te laat komt of de deadline niet gaat halen. Maar als mensen structureel te laat komen of te laat zijn, dan is er iets anders aan de hand. Dan is er sprake van een patroon, van voorspelbaarheid. Herken je dat? Ben jij zo iemand? Of heb je zo iemand in je directe (werk)omgeving? Vind je het lastig en wil je er iets aan doen? Wij helpen je graag om meer inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaken en om keuzes te maken die het patroon doorbreken.

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.