Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jezelf verwaarlozen

Zelfverwaarlozing noem ik een groot kwaad. Het is jezelf veronachtzamen, voorbijgaan aan jezelf. Het is jezelf niet zien en niet horen. Doof en blind voor de signalen die geest en lichaam afgeven hol je maar door. En wellicht zoek je nog wat vertier en ren je van de ene visite naar het andere evenement. En toch, diep van binnen voel je je kloten en ongelukkig.

Zelfverwaarlozing: wat is dat?

Wat is zelfverwaarlozing? Ik duid het als volgt:

  • Je zorgt slecht voor jezelf: je hebt de zelfzorg niet op orde
  • Je eet slecht of je drinkt slecht
  • Je krijgt onvoldoende nachtrust
  • Je bent verslaafd
  • Je hebt klachten maar je gaat eraan voorbij
  • Je luistert slecht naar jouw behoeften
  • Je gaat voorbij aan jouw gevoelens
  • Je hebt te weinig zelfliefde of eigenliefde

Jezelf verwaarlozen: pas ermee op!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bel voor meer informatie!

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem meteen contact met ons op voor advies of een offerte!

Contact

Fysieke verwaarlozing

Je kunt jezelf fysiek verwaarlozen. Hoe? Door bijvoorbeeld nooit naar de tandarts te gaan of je gebit te weinig aandacht te geven. Door de kapper te vermijden waardoor je er slecht uitziet. Maar het kan in tal van aspecten zitten. Te veel op de stoel zitten, te weinig bewegen. Wellicht krijg je rugklachten maar je negeert ze. Je meent dat het aan jouw bureaustoel ligt maar in feite beweeg je te weinig. Door te veel alcohol te drinken, waardoor je uitdroogt en uitgeput raakt. Door te weinig te slapen. Door verslaafd te zijn aan de TV, internet, gokken, alcohol etc.

Mentale verwaarlozing

Mentale verwaarlozing betekent dat je uitgeput bent of futloos. Je hebt een baan die niet bij je past en dat zorgt voor uitputting. Je hebt een relatie die je tegen beter weten in niet beëindigt maar het kost je heel veel energie. Je voelt je moe, lusteloos. Je hangt op de bank en je zappt van A naar B. Maar er komt weinig jouw vingers.

Spirituele verwaarlozing

Spirituele verwaarlozing bestaat ook. In de kern: je geeft wel maar je ontvangt niet. Mijn auto trekt dat niet. Als ik wil rijden moet ik tanken. En als jij wil geven en delen moet je af en toe even langs een spiritueel tankstation. Dat kan een goed boek zijn, een diepgaand gesprek met een vriend of vriendin, een workshop, een lezing, een muziekstuk. Zeg het maar!

Waardeloos

Verwaarlozing duidt op waardeloos. Je hecht geen waarde aan jouw zelf. Zelfverwaarlozing kan leiden tot: jezelf waardeloos voelen, jezelf overbodig voelen, jezelf minderwaardig voelen. Je kunt er depressief van worden. Je kunt je neerslachtig gaan voelen.

Wat ga jij eraan doen?

Als je dit herkent, wat ga jij er dan aan doen?

Zelfkennis en zelfinzicht

Dit artikel schreef ik in de serie over zelfkennis en zelfinzicht.

Zelfkennis en zelfinzicht

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.