Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfzorg: zorg jij goed voor jezelf?

Zorg jij goed voor jezelf? Of vergeet je dat soms te doen? Weet je dat zelfzorg belangrijk is? Wat mij betreft heeft het te maken met autonomie en persoonlijk leiderschap. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, voel je je beter, voel je je fit en vitaal, ben je beter bestand tegen moeilijke omstandigheden en kun je beter incasseren.

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg is de mate waarin je voor jezelf zorgt. Die was niet moeilijk hè? Nee, dat vond ik ook. Ligt zo voor de hand. Maar als ik nu eens mag duiden wat zelfzorg is dan wordt het vast wat duidelijker. Het is een zeer omvangrijk onderwerp wat mij betreft. Het varieert van: zorgen dat je voldoende rust krijgt tot ervoor zorgen dat je tanden gepoetst zijn. Ik noem fysieke zelfzorg, mentale zelfzorg en spirituele zelfzorg.

Zelfzorg is belangrijk

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bel voor meer informatie!

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem meteen contact met ons op voor advies of een offerte!

Contact

Fysieke zelfzorg

Onder fysieke zelfzorg versta ik jouw lichamelijke verzorging. De uiterlijke verzorging van je haar, gebit en nagels maar wat mij betreft vooral ook: voeding, beweging, rust. Denk eens aan jouw fysieke behoeften. Klinkt allemaal logisch maar wanneer iedereen de fysieke zelfzorg op orde had, was de gewichtsconsulent werkeloos. Overgewicht zou amper bestaan. Gezonde voeding, een gezonde leefstijl. Het hoort bij fysieke zelfzorg en het getuigt van een gezonde eigenliefde en zelfliefde.

Mentale zelfzorg

Onder mentale zelfzorg versta ik dat je mentaal de zaken goed op orde hebt. Je voelt je krachtig en fit. Je bent uitgerust en vol energie. Je hebt jouw talenten goed in de picture en die zet je ook in. Je kent de werking van jouw energiebalans en ook mentaal zoek je die inspanning die bij jou past. En daarna zoek je de ontspanning die je nodig hebt. Wanneer je jouw mentale zelfzorg goed voor elkaar hebt, dan voelt een ander dat aan.

Spirituele zelfzorg

Ik noem ook even apart: spirituele zelfzorg. Is dat wat anders dan mentale zelfzorg? Ik denk niet dat het heel wat anders is. Maar ik wil de spirituele zelfzorg graag benoemen. Ik kom per maand 100 mensen tegen die van betekenis willen zijn voor de ander. Maar als ik de vraag stel: wie inspireert jou, dan zijn er niet veel die daar een antwoord op hebben. Hoe kun je nu uitdelen zonder zelf gevoed te worden? Geestelijke voeding of spirituele voeding hebben wij nodig. Daar zit kracht, levenslust, levenswijsheid en spirit. Wie inspireert jou? Wie zet jou in beweging?

Tekenend is de mail die ik onlangs van iemand kreeg na een coachingssessie. Ze zei: ‘Na ons gesprek was ik in een hele dubbele stemming.  Enerzijds heel blij en ik voelde me rijk met het gesprek zelf, de inhoud en de diepte. Anderzijds was ik verdrietig en voelde ik nadrukkelijk hoe weinig je zo’n diep contact ervaart met de ander’.

Gebrek aan zelfzorg

Wanneer je te weinig voor jezelf zorgt ligt zelfverwaarlozing op de loer. Je kunt jezelf volledig kwijtraken. Dat betekent dat je:

Zelfkennis en zelfinzicht

Dit artikel schreef ik in de serie over zelfkennis en zelfinzicht.

Zelfkennis en zelfinzicht

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.