Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Self fulfilling prophecy: je krijgt wat je denkt en verwacht

Self fullfilling prophecy

Self fulfilling prophecy zit tussen jouw oren. Je hebt een bepaald beeld bij een situatie en jouw verwachting is dat het opnieuw zal gebeuren zoals jij  het in jouw hoofd had. En je zult zien dat je gelijk krijgt.

Positief en negatief

Overigens kan self fulfilling prophecy in jouw voordeel maar ook in jouw nadeel werken. Positieve gedachten kunnen jouw gedrag versterken en negatieve gedachten kunnen jouw gedrag afremmen of belemmeren.

  • Positief: jouw huis moet geschilderd worden en je hebt het beeld dat je dat gemakkelijk afgaat. Dus je zegt:  ‘dat doe ik wel even’ en ziedaar de klus is snel geklaard.
  • Negatief: uw huis moet geschilderd worden en je hebt het beeld van jezelf dat dit aan jou niet besteed is. Dus je zegt ‘dat ga ik niet doen, daar komt niets van terecht’.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is ontwikkeling van wat je kunt, wat je zou willen en wie je bent.

Bekijk de mogelijkheden voor een persoonlijk ontwikkeltraject.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wat je verwacht, gebeurt ook

De uitspraak ‘wat je verwacht, gebeurt ook’ is enigszins overtrokken. Wanneer je verwacht dat je in één dag miljonair wordt, zal dat waarschijnlijk niet gebeuren.  Dus: blijf nuchter en realistisch en houdt de beide benen op de grond. Wensen moeten realistisch zijn immers. Echter: ‘wie altijd de beide benen op de grond heeft, leert niet dansen en zal nimmer een gat in de lucht springen van blijdschap’.

Het tegengestelde is wel waar: wanneer je denkt dat het niks gaat worden met dat ene project zal het ook zo zijn. Je kunt deze beelden doorbreken door anders tegen jezelf te praten en anders om te gaan met feedback uit jouw omgeving.

Negatieve gedachten omvormen tot positieve gedachten

Je kunt negatieve gedachten omvormen tot positieve gedachten. Onderstaand tref je een aantal voorbeelden:

  • 'Ik ben niet zo’n prater in de groep' (negatief) versus 'Hoewel ik niet meteen het initiatief zal nemen om het woord te voeren, kan ik me toch goed uitdrukken' (positief)
  • 'Wij zijn maar gewone mensen' (niks mis mee maar vaak wordt bedoeld; de appel valt niet ver van de boom, negatief dus) versus 'ik ben opgevoed bij heel eenvoudige en gewone mensen; desondanks heb ik me goed ontwikkeld'
  • 'Met die mensen valt niet te praten' versus 'Hoewel het moeilijk zal zijn om deze mensen te overtuigen ga ik toch eerlijk mijn mening onder woorden brengen'
  • 'Je kunt wel zaken met hem doen maar betalen…… ho maar'  versus 'Hoewel het algemeen bekend is dat hij niet de beste betaler is, stel ik leveringsvoorwaarden samen die waterdicht zijn'
  • 'Dat hoef je binnen onze organisatie niet voor te stellen want dat komt er toch niet door' versus 'Al zou dit voorstel het niet halen binnen onze organisatie: ik vind het toch belangrijk om me uit te spreken'
  • 'Je kunt wel bij die mensen op visite willen gaan maar ze zijn altijd aan het werk' versus 'Ik ga deze mensen vragen of ze een keer tijd voor me hebben'

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wie ben je?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens