Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoe is jouw mindset?

Jouw mindset is in letterlijke zin de instelling van jouw geest. Mindset is iets anders dan humeur of stemming. Het is zoiets als het filter waardoor je waarneemt, de bril waardoor je kijkt, en de kleur die dat vervolgens geeft aan je waarneming. Hoe je het leven, gebeurtenissen en gevoelens ervaart hangt af van je mindset.

Wat je ziet, hangt af van hoe je kijkt!

Wat je ziet, wat je waarneemt, wat je hoort, hangt er vooral vanaf hoe je kijkt en waarneemt! En dat heeft grote invloed op hoe je de dingen ervaart en doorleeft.

Jouw mindset heeft ook te maken met overtuigingen die je hebt. Die bepalen ook hoe je naar dingen kijkt. En wellicht speelt aard en karakter ook nog een rol.

Mindset: zet die knop eens om!

Voorbeelden

Ik noem wat voorbeelden. Marije vertelde: ‘Als ik opzie tegen een feestje waar ik niemand ken en verwacht dat ik geen aansluiting zal vinden, dan is de kans groot dat ik me klein maak en me in een hoekje vreselijk ga zitten vervelen.
Als ik besluit om er een leuke avond van te maken ook al ken ik de mensen op het feestje niet, en ik breng een fles wijn en een glimlach mee, dan is de kans groot dat ik plezier zal hebben’.

Zie je hoe bepalend dat is? Het is dus een kwestie van mindset (hoe je naar de dingen kijkt), hoe je bepaalde zaken ervaart:

  • Zie je jouw werk als een noodzakelijk kwaad (omdat de schoorsteen moet roken) of zie je jouw werk als een kans om je te ontwikkelen?
  • Is het weekend voor jou de enige plek om te genieten of kun je ook genieten van jouw werk?

Het heeft invloed op jouw beleving

De mindset heeft invloed op hoe je de dingen doorleeft. Marije vertelde: ‘Vroeger, als ik ergens geen zin in had en ging zitten druilen, dan zei mijn moeder wel eens: 'Dan máák je maar zin'. Met andere woorden: je kunt in je weerstand blijven hangen en de boel voor jezelf en voor anderen verzieken, of je kunt er het beste van maken. Of nog beter: je kunt het van de positieve kant bekijken, en dan zul je zelfs genoegen beleven’.

Je mindset wordt als het ware een self-fulfilling prophecy. Wanneer je denkt dat je een vervelend weekend hebt omdat er regen is voorspeld, dan zul je het snel zo ervaren. Maar wanneer je meent dat het een geweldig weekend wordt omdat de zon hoog aan de hemel staat, dan zul je dat zo ervaren.

De knop omzetten: andere mindset

Tot op zekere hoogte heb je invloed op de mindset. Je kunt 'de knop omzetten' van binnen. Je kunt besluiten om zaken anders aan te pakken. Je kunt je overtuigingen veranderen en je kunt je zelf veranderen. Het heeft alles met WILLEN te maken. Maar het is soms ook hardnekkig. Je bent geen robot die te programmeren is. Dus het vraagt ook oefening en doorzettingsvermogen.

Let wel: als je je terneergeslagen voelt, dan voel je je niet opeens vrolijk alleen maar omdat je het wilt. Gevoelens veranderen niet zo simpel. Wel worden ze gekleurd door de mindset, en een verandering in de mindset zal effect hebben in de gevoelens.

  • Je kunt je teleurstelling om wat er niet is van je afzetten, en je verheugen om wat er wel is.
  • Je kunt de focus leggen op de positieve kanten van de zaak.
  • Je kunt besluiten vóór iets te vechten in plaats van tegen iets.
  • Je kunt besluiten om keuzes te maken die bijdragen aan groei.

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wie ben je?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.