Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Altijd willen winnen

Sommige mensen willen altijd winnen. Niet alleen in de sport tijdens een wedstrijd maar bijvoorbeeld ook tijdens een discussie. Ze hebben het gevoel dat ze altijd vooraan moeten staan, de beste moeten zijn, de meeste omzet moeten halen of het hoogste cijfer.

Herken je dat?

Heb jij dat ook? Altijd willen winnen? Altijd de eerste willen zijn of altijd de betere moeten zijn? Merk je wel eens dat je heel veel van jezelf vraagt? En dat je de lat heel hoog legt voor jezelf?

Altijd willen winnen

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

  • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
  • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
  • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Waarom doe je dat?

Vooropgesteld: er zit een kwaliteit achter. Een kernkwaliteit. Welke? Je bent wellicht:

De valkuil daarvan is o.a. altijd willen winnen. Dan sla je door. Dan is het niet meer positief.

Een andere oorzaak kan zijn: behoefte en waardering, erkenning en respect. Je haalt dan waardering uit aanzien of status. Er zit iets in van: ‘kijk mij eens’. Eigenlijk heb je dan continu de knipoog van de ander nodig om het gevoel van eigenwaarde in stand te houden. Het is een soort van bewijsdrang.

Maar grenzen verleggen is toch goed?

Grenzen verleggen is prima. Gedrevenheid is een mooie kwaliteit evenals resultaatgerichtheid of prestatiegericht. Het gaat er alleen om wat de drijfveer is. Haal je jouw waardering uit jezelf of uit de prestaties die je neerzet? Een te grote bewijsdrang is niet gezond. Je vraagt dan oneigenlijke dingen van jezelf.

Het wordt ongezond omdat er ook een keerzijde is namelijk: slecht tegen verlies kunnen. Moeite hebben om tegenslagen te incasseren hoort daar ook bij. Want wie ‘altijd wil winnen’ om zich te bewijzen, voelt zich snel afgewezen wanneer het even niet lukt.

Onuitstaanbaar

‘Altijd willen winnen’  kan ook bij andere mensen iets oproepen van: hij/zij is onuitstaanbaar. Of ze hebben het gevoel dat ze maar een straatje om moeten als de winnaar weer in de buurt is. Ze kunnen jou gaan vermijden.

Woordenstrijd

Ook in discussies willen sommige mensen altijd winnen. Als het kan willen ze altijd gelijk hebben, de ander overtuigen van hun gelijk of wat ze nog liever doen: de ander overtuigen van zijn ongelijk.

Leerdoel

Het leerdoel wat hierbij hoort is:

Wat wil je eigenlijk?

Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat zou je willen?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.