Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wil jij ook de beste zijn?

Wil jij ook de beste zijn? Of wordt jou aangepraat dat je de beste moet zijn? Dan zeg ik even mijn ding vandaag tegen jou. De wereld is verknipt door altijd de beste te willen zijn. Die onzin begint al op de basisschool waar wedstrijden worden georganiseerd om de nummer 1 te worden. Ik chargeer het allemaal maar dat maakt het wel duidelijk. Ik zie het om me heen. Kinderen van 7 jaar die naar de voetbalclub gaan. En ouders die het zo belangrijk vinden dat ze winnen. En dat geldt ook een beetje in de klas. Altijd gaat het over: verbeteren, beter worden, de betere zijn of de beste zijn.

Wedstrijd en motivatie

De beste zijn heeft een hoog wedstrijdelement. En blijkbaar vinden wij het leuk dat van veel dingen een wedstrijd wordt gemaakt. Het motiveert om het onderste uit jezelf te halen en tot het naadje te strijden voor de titel. En wie niet verliest, wordt gezien. Dan ben je iemand! Daar kun je je welbevinden aan ontlenen. Of je status.

Wil jij de beste zijn?

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

  • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
  • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
  • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Probleem: de meerderheid is niet de beste!

Het probleem is dat de meerderheid van de mensheid niet bij de besten hoort. Zelfs in de eredivisie is er maar één club die bovenaan staat. Ook in de schoolklas is er maar één leerling de allerbeste. Hoe gaat het nu met al die anderen die dat nooit bereiken?
Zie je hoe prestatiegericht we zijn? En hoe we onze identiteit ophangen aan de beste of de betere willen zijn? Zie je hoe ons zijn afhangt van wat we kunnen? En hoeveel er opgehangen wordt aan wat je allemaal kunt?

Vergelijken

Beter willen zijn dan de anderen, de beste willen zijn van de groep: je leert op die manier vooral om jezelf te vergelijken met anderen. En om daar een waardeoordeel op te plakken. Als je maar hoog genoeg uit de vergelijking komt, dan ben je wat waard en dan krijg je waardering. Maar wat is hoog genoeg? En met wie vergelijk je jezelf?
En stel, dan ben je de beste van de klas. Dan win je de wedstrijd en krijg je een trofee. En dan? Ben je dan klaar? Of word je dan angstig, bang dat een ander je voorbij zal streven en jou van de troon zal stoten? Zou je leven niet erg krampachtig worden op die manier?

Verwante informatie

Eenzijdig

Iemand vroeg: is dat dan allemaal verkeerd? Waar het mij nu om gaat is dat ik de eenzijdigheid laat zien van dit verhaal. Je bent namelijk zoveel meer waard dan wat je kunt. Je betekent niet alleen maar iets wanneer je overtreffende prestaties neerzet. Wie jij bent als mens, maakt het verschil. De liefde die jij voelt in jouw hart voor je ouders, broers, zussen, kinderen, ooms en tantes noem ik uniek. Is er ook een kampioen liefhebben?

Verlies

Vandaag sprak ik met een man van 55 jaar. Hij verloor zijn moeder toen hij 8 jaar was. Zijn mama werd ernstig ziek. Heel ziek. Daarna moest papa voor het gezin zorgen. Dat was een hele zorg. Maar ik hoorde zijn hart toen hij over zijn moeder sprak. Hij zei tegen zijn vrouw met wie hij al 25 jaar getrouwd is: ‘mijn moeder gaf me zoveel bagage mee in die 8 jaar, dat ik daar een heel leven mee verder kan’. Was zijn moeder nu de beste? Nee, dat is nergens voor nodig. Waar ’t liefdesvuur brandt, houden de wedstrijden op.

Jezelf overwinnen is het beste

Jezelf overwinnen vind ik de beste vorm van competitie. Als we dan toch strijd willen of competitie, zorg ervoor dat jij de goede strijd gaat strijden. Dat je gaat staan voor jouw waarden. Dat je patronen durft te doorbreken en op te ruimen waar jij last van hebt. Dat je jouw valkuilen inziet en zorgt dat je er niet in terecht komt.
Dat is groei. Je leert, je oefent, en je verlegt je eigen grenzen. Je vergelijkt je huidige zelf met je vroegere zelf. En je voelt dat je bent gegroeid. Jij weet zelf het beste wat dat waard is, daar heb je geen ander voor nodig.

De beste of de betere

Weet je wie de beste is? Of de betere? Ik zeg: wie van de kruin tot in de tenen bezieling heeft, wie door en door gepassioneerd is, wie oneindig veel innerlijke liefde ervaart! Is dat dan te meten? Gelukkig niet. En 't is ook geen wedstrijd. Het is bevlogenheid.

Wat wil je eigenlijk?

Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat zou je willen?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.