Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel je je vernederd?

Voel jij je vernederd? Is er iemand die jou vernederd heeft? In dit artikel ga ik in op het thema vernedering.

Wat betekent het?

Wanneer je je vernederd voelt:

  • Ben je gekwetst en geraakt
  • Voel je je gekrenkt
  • Voel je je te schande gemaakt
  • Ben je gesmaad of belasterd
  • Hebben ze jou geweld aangedaan
  • Voel je je verstoten en verworpen
  • Ben je onderuit gehaald en gekleineerd
  • Voel je je geminacht of minderwaardig
  • Voel je dat je afgaat (afgang)

Vernedering

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Ernstige situaties

Ik weet dat er tal van ernstige situaties voor te stellen zijn wanneer ik over dit thema schrijf. Hoeveel jonge mensen worden er op de wereld vernederd? Hoeveel vrouwen zijn er verkracht? Hoeveel mannen en vrouwen zijn er mishandeld? Hoeveel mensen zijn er gepest? Je kunt dus fysiek en mentaal vernederd worden. Ook als je bespottelijk of belachelijk wordt gemaakt voelt dat als vernederend.

Diepe vernedering

Wanneer er sprake is van diepe vernedering dan formuleer ik dat als: je eergevoel wordt je ontnomen. Ik denk even aan Rika (inmiddels 46 jaar). Ze vertelde dat ze op haar 16e van de fiets werd getrokken door drie jongens en ze werd verkracht. Intimiderende vernedering noem ik dat. En het stelen van eergevoel of het ontnemen van waardeer-gevoel.

Gevolgen

Jij voelt je klein, minderwaardig, onbeduidend, onwaardig, niet bemind of geliefd. Jij voelt je afgewezen, aan de kant gezet, tekort gedaan. Jouw ZIJN is afgewezen en gekleineerd. Je bent gekwetst en geraakt in wie je bent.
Word je ook verdrietig? Ga je huilen omdat dit jou is overkomen? Weet je dat dit nuttig is?

Word je ook boos als je eraan terugdenkt en terugvoelt? Voel je ook dat je ziel gromt en aanslaat en dat je getergd bent, gefrustreerd, pissed off, opgefokt, strijdlustig, geagiteerd, kwaad, woedend en geërgerd?

Als je dat voelt dan word ik blij. Jouw ziel spreekt en de emotie (to motion = beweging) zorgt ervoor dat jij bezig bent met zelfherstel. Herstel van de kwetsuur om het maar zo te noemen.

Wat vertelt het jou?

Ik ben mild omdat ik begrijp dat je tal van situaties mee kunt maken die onthutsend, verbazingwekkend en confronterend zijn. Maar vernedering is ook een aanraking op een thema waar jij misschien al een kwetsuur had.

Het legt een thema bloot wat van buitenaf is aangeraakt, waar jij iets mee mag doen. Het zou ook zo kunnen zijn dat er een thema is aangeraakt waarop jij jezelf niet voldoende waardeert. Het zou kunnen dat je een ervaring hebt opgedaan, die ervoor gezorgd heeft dat er een wond is. En nu jij je vernederd voelt, zou het zo kunnen zijn dat de vernedering jou spiegelt dat je met dit thema aan de slag moet. Hoewel: je moet niets. Het mag. Je wordt er sterker van als je het wel doet. Persoonlijke ontwikkeling noem ik dat jij ook met kwetsuur durft te leven en die onder ogen durft te zien.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.