Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Innerlijke onvrede over jezelf

Voel jij onvrede van binnen? Knaagt het ergens? Vervelend, hè? Zo sprak ik deze week met een ondernemer. Nou, ik mag wel zeggen: een topondernemer. Ik noem hem vandaag even Sjouke. Sjouke heeft talrijke zakelijke successen behaald. Hij heeft vermogen vergaard. Naar de menselijke maat heeft hij alles waar half Nederland naar verlangt. En weet je wat Sjouke zei? "Ik voel zoveel onvrede over mezelf. Het is een gevoel van onbehagen, onvoldaanheid, misnoegen over mezelf."

Wat voor onvrede is het?

Hij zei: "Ik ben mezelf soms kwijt. Ik heb alles wat mijn hartje begeert. Ik ben gehuwd, heb een gezin, kleinkinderen. Er is harmonie. We hebben een prachtig huis. Ik heb financiële middelen. En toch: het leven is voor mij vaak zo doelloos. Ik voel stagnatie, verloren tijd, niet meer nodig zijn, overbodigheid. Vaak weet ik niet wat ik met mijn tijd moet doen."

Waarom heet het onvrede?

Ik vind onvrede wat anders dan ontevredenheid! Onvrede duidt op strijd. Waar onvrede is, is onrust, disharmonie, twist en strijd. En blijkbaar ervaar jij een innerlijke strijd met jezelf. Het conflicteert van binnen. Er is ongenoegen en misnoegen.

Innerlijke onvrede

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Jij hebt alles wat je hartje begeert

Sjouke sprak verder. Zijn vrouw zei: "Jij hebt alles wat je hartje begeert. Eigenlijk ben je superondankbaar." Ik zei: "Dit klopt niet." "Hoezo klopt dat niet?" vroeg hij. Ik zei: "Jij hebt niet alles wat je hart begeert. Jouw hart begeert vrede, rust en kalmte en die ervaar je niet."

Ik zag dat zijn lippen wat trilden. Het gesprek ging verder. Ik zei: "Weet je dat innerlijke vrede niks te maken heeft met de saldi van jouw spaarrekening? Weet je dat je geen innerlijke rust krijgt van jouw bezit en van wat je hebt verworven?

Sterker nog: weet je dat de eigenwaarde die je haalt uit wat je hebt verworven en wat je hebt bereikt, een minimale eigenwaarde is? Weet je dat je eigenwaarde moet putten uit betekenis, uit wie je bent en uit wat jij te delen hebt met anderen?"

Van onvrede naar innerlijke vrede

Intense vraag: hoe krijgt Sjouke nu vrede met zichzelf? Ik kon de sleutel maar niet vinden. Totdat hij zei: "Ik ben soms bang." Bang? "Ja, ik ben bang voor oorlog, voor crisis. En met het bezit dat ik heb, wil ik mijn gezin beschermen. Het geeft mij een escape." Zie je, daar lag zijn diepgewortelde angst en zorg. Zie je dat Sjouke een lieve vader en opa is? Een man die staat voor zijn gezin en die waakt over zijn gezin. Alleen dit is het punt: je kunt jouw gezin niet tegen elk gevaar beschermen. En bezit of geld helpt wellicht wel iets maar geeft geen garantie.

Gaan we een traject doen?

Sjouke vroeg: "Hoe verloopt zo’n traject bij jou?" Ik zei: "Beste Sjouke, als je meent dat ik jouw vraagstuk kan oplossen, moet je niet starten. Maar ik voel zo’n klik met jou en je vraagstuk: ik durf wel met jou onderweg te gaan. En dat is: heuvel op en heuvel af. Samen de diepte in, samen de hoogte in. Waar we precies uitkomen weet ik niet. Maar ik begrijp jouw vraag tot op de bodem van mijn ziel." Hij was geëmotioneerd. "Ik durf wel bij jou in te stappen: rij jij maar tijdens de sessies."

Sjouke vertrok. Toen huilde ik omdat ik geroerd was tot op het bot. Ik dacht: ‘Het is net een mens’.

Onvrede of ontevredenheid

Dit artikel schreef ik in de serie over onvrede c.q. ontevredenheid!

Onvrede of ontevredenheid

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.