Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Tweestrijd en innerlijke strijd

Sta je soms in tweestrijd? Voer je regelmatig een innerlijke strijd in de zin van: ja of nee! Oftewel: gaan of niet gaan, voor of tegen, goedkeuren of afkeuren? Ik duid hier niet op een strijd die gaat over de aanschaf van blauwe of zwarte potloden. Ook niet over situaties waarbij je enigszins twijfelt of waarbij je je besluiteloos voelt. Wie innerlijke strijd voert, voert een tweestrijd over een gewichtige zaak.

Definitie en betekenis

Om een definitie van innerlijke strijd te geven is vrij moeilijk omdat de definitie van twijfel en besluiteloosheid er soms op lijkt. Twijfel is een onderdeel wat bij innerlijke strijd hoort en besluiteloosheid evenzeer.

Het kenmerk van de innerlijke tweestrijd is dat je een innerlijk gevecht voert maar:

  • een tweespalt ervaart in jouw gedachten of gevoel
  • een strijd voert waar jouw geweten bij betrokken is en waar keuzes voorgelegd worden die wellicht strijdig zijn met jouw geweten
  • waar je geen goede keuzes meer kunt maken (er zijn geen ideale situaties meer of er zijn weinig opties over)
  • waar je ook daadwerkelijk in conflict leeft met jezelf en tegengestelde innerlijke belangen ervaart
  • waar je innerlijk disharmonie ervaart

Innerlijke tweestrijd

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gewetensstrijd of gewetensconflict

Innerlijke tweestrijd kan gewetensstrijd betekenen. Jouw geweten is in feite jouw innerlijke rechter die beslist over ´goed´ en ´kwaad´ of over ´goed´ en ´fout´. Het is de plaats waar jouw normen (en deels ook jouw waarden) worden beheerd. Je kunt in gewetensstrijd komen wanneer je voor keuzes komt te staan die strijdig zijn. Zal ik een voorbeeld noemen?

Al jaren weet je dat het niet loopt binnen jouw relatie. Regelmatig is er spanning tussen jou en jouw partner en wanneer je heel erg eerlijk bent, weet je dat dit niet goed afloopt. Je hebt wel eens aan scheiden gedacht of anders gezegd: je hebt er nooit aan willen denken. Wie het ook overkomt: jou niet! Naarmate jouw innerlijke strijd doorsuddert weet je ook wel: doorgaan is geen optie. Wat doe je jouw kinderen aan als je doorgaat?  Anderzijds: wat doe je de kinderen aan wanneer de scheiding zich voltrekt?

Zie je de rode lijn in dit voorbeeld? Er is in feite geen ideale situatie meer en optimale keuzes zijn niet meer mogelijk. Het is maar een voorbeeld. Er zijn honderden voorbeelden te noemen. Maar het gaat om jouw voorbeeld en om jouw situatie.

Gevoel en gedachten zijn strijdig

Innerlijke tweestrijd kan ook ontstaan wanneer gevoelens en gedachten om voorrang strijden. Jouw verstand zegt: ‘het is beter om te stoppen bij deze werkgever want het werken wordt me onmogelijk gemaakt’ maar jouw gevoel zegt: ‘dacht je dat ik me zomaar aan de kant laat zetten door hen?’.

Wat kun je doen?

Ervaar je tweestrijd? Wat kun je doen? Allereerst adviseer ik om het gesprek eens aan te gaan met jouw beste vriend of vriendin. In ieder geval met iemand die goed luisteren kan, die de moeite wil doen jou te begrijpen maar die vooral de keuzes en de verantwoordelijkheid daarvoor bij jou laat liggen. Het gaat niet om hun oordeel over de situatie, het gaat erom dat zij je willen helpen om zelf tot een oordeel (keuze) te komen.
Wat ik altijd belangrijk vind om te bedenken als ik in tweestrijd verkeer: neem de tijd! Laat je niet verleiden om een knoop door te hakken, alleen maar omdat tweestrijd zo'n vervelend gevoel is. Onderzoek beide kanten van de medaille, en luister daarbij heel goed naar je gevoel. Vertrouwen is het toverwoord – het zal zich openbaren.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.