Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Moe, vermoeid en oververmoeid

Moe, vermoeid en oververmoeid: gevoelens die je kunt hebben en waar je wellicht iets mee moet doen. Tenminste als je regelmatig of heel vaak moe bent. Weet je hoe dat komt? Wat de oorzaken zijn?

Definitie en betekenis

Wat is de definitie van moe en vermoeid? Ik noem een aantal criteria:

  • Moe en vermoeid is een normaal gevoel wat aangeeft dat je behoefte hebt aan rust of slaap. Ieder mens wordt moe en daarom is nachtrust onontbeerlijk.
  • Moe kan ervaren worden in verschillende gradaties. Je kunt ook afgemat of afgetobd zijn.
  • Oververmoeidheid duidt op uitputting. Je voelt je dan futloos en energieloos. Totale uitputting wijst op burn-out verschijnselen.  

Moe en vermoeid of oververmoeid

Kortom: ieder mens is af en toe moe. Een dagje werken kost energie. Je was al vroeg uit bed, wellicht moet je reizen voor jouw werk. Het is niet vreemd dat je moe bent na een dagje werken.  Maar ook al zijn we vrij: een dagje hobbyen in de tuin kan ook reden zijn om moe te worden. Zelfs tijdens onze vakanties worden we moe en voelen we ons vermoeid.

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wat vertelt het ons?

Gevoelens van moeheid vertellen ons dat we rust nodig hebben. Rust kan slaap zijn, een goed bioritme, structuur in ons werk en leven. We passeren een grens dus en onze gevoelens duiden de richting aan. In feite zegt ons lichaam: je moet naar bed. Je moet slapen gaan. Lees ook: behoefte aan rust

Overschrijden we de grenzen?

Soms vinden mensen het moeilijk om eigen grenzen serieus te nemen. Ze voelen zich moe maar gaan toch nog even door. Het werk moet wel klaar natuurlijk? Of ze voelen wel aan dat ze slaap nodig hebben maar ze willen die ene film toch nog even afkijken. Of ze willen het late NOS journaal toch nog even zien. Is dat erg? Voor een keer niet. Maar wel als het structureel wordt.

Lusteloos, futloos en energieloos

Voel je je lusteloos, futloos of energieloos? Dat is wat anders dan je vermoeid voelen. Er is een gevaar dat jouw energiebalans niet meer op orde is. Oppassen geblazen dus. Misschien heb je meer ontspanning nodig of moet je meer leren genieten. Of wellicht loop je leeg op jouw werk en heb je het niet meer naar de zin. Lusteloosheid en futloosheid wijzen op de gevarenzone.

Lees ook mijn artikel over lusteloosheid.

Lusteloos, futloos en energieloos

Ontspanning

Oververmoeidheid

Wie structureel over eigen grenzen gaat, voelt zich op enige dag oververmoeid. Daar kan een aanleiding voor zijn. Iemand vertelde onlangs: ‘ik moest 2 weken waken bij mijn vader omdat zijn gezondheid zienderogen afnam. Daarna is hij overleden en toen kwam de begrafenis en rouwplechtigheid. Toen alles voorbij was kwam de man met de hamer en besefte ik pas hoe moe ik was’.  Een aanleiding kan ook zijn:

  • langdurig overwerken
  • structureel onder stress staan
  • vervelende conflicten die al jouw energie opsouperen
  • jouw relatie die niet loopt zoals je zou willen
  • jouw baan waar je finaal op uitgekeken bent: geen voldoening meer uit jouw werk halen

In ieder geval is het dan tijd om de noodbel te luiden. De burn-out dreigt als je zo doorgaat.

Ben je moe van alles?

Het gevoel dat je moe bent van alles wijst op iets anders. Dan is er een overload aan prikkels, spanningen en zit je er misschien zelfs doorheen! Je voelt je down, je kunt het niet meer goed aan.

Voorzichtig met conclusies

Toch is het goed om voorzichtig te zijn met conclusies wanneer het over vermoeidheid gaat. Je kunt ook fysieke klachten hebben zoals bloedarmoede. Wellicht is het verstandig jouw huisarts te raadplegen wanneer je structureel vermoeidheidsklachten hebt.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.