Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Buiten de boot vallen: is dat wat je vaak voelt?

Buiten de boot vallen

Val je vaak buiten de boot? Of heb je het gevoel dat je uit de boot valt? In dit artikel ga ik in op wat dat betekent. Impact heeft het zeker wanneer je uit de boot valt of meent uit de boot te vallen. Emotionele impact in de zin van: het gevoel hebben van niet kunnen meedoen, niet kunnen voldoen of ergens niet voor in aanmerking komen

Wat betekent het?

Wanneer val je buiten de boot?

  • als je ergens van buitengesloten wordt
  • als je ergens niet aan mee kunt doen
  • als je er niet bij kunt horen
  • als je ergens voor afgewezen wordt of als je afgewezen wordt
  • als je niet in aanmerking komt voor iets

Breed begrip maar nu de praktijk

Ik neem je graag mee naar de praktijk waar mensen mij vertellen dat ze buiten de boot vallen. Ik denk aan Jacco. Hij omschreef het als volgt: ‘op de basisschool had ik al met niemand contact, heb me altijd alleen gevoeld, was een soort van einzelgänger of zo werd ik gezien. Ik werd buitengesloten van de vriendengroep in de klas’.

Nergens bij passen of er nooit bij horen

Het gevoel dat je nergens bij past of er nooit bij hoort is een pijnlijk gevoel. Angela vertelt: ‘ik voelde me vaak anders, een buitenbeentje, ik hield  me afzijdig, mengde me niet meer in de groep’.

Het kan zo ver gaan dat je diep aan jezelf gaat twijfelen. Misschien voel je je zelfs overbodig of meen je dat jij geen plek hebt op deze aarde.

Wat ga je doen?

Ach, de één kruipt weg. Diep naar binnen in de cocon van de eenzaamheid.

De ander probeer aan te passen. Angela: ‘om er bij te horen ging ik me aanpassen want ik  wilde leuk zijn, ik wilde grappig zijn, ik wilde er ook bij horen’.

Zie je wat er gebeurt? Of je gaat vermijden of je gaat toneelspelen zodat men jou ook gaat accepteren.

Jezelf zijn

Vriendschappen waar je voortdurend op je tenen moet lopen om er bij te horen zijn niet zoveel waard. Dus al dat aanpassen is ook eigenlijk niets waard. Vriendschap is ook dat je jezelf mag zijn. Gewoon zoals jij bent.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens