Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Afgedankt en aan de kant gezet?

Je aan de kant gezet voelen of je afgedankt voelen, is een immense en intense ervaring die verschrikkelijk veel pijn kan doen. Dit artikel gaat over je aan de kant gezet, gedumpt of je buitengesloten voelen.

Definitie en betekenis

Ik geef graag een uitleg voor ‘je aan de kant gezet voelen’. Ik gebruik er wat criteria of kenmerken bij die duiden waar het over gaat. Wanneer jij je afgedankt voelt heb je het gevoel:

 • dat je er niet (meer) toe doet
 • dat je wordt buitengesloten
 • dat je wordt gedumpt of weggegooid
 • dat er geen waardering meer voor je is
 • dat er geen respect meer voor jou is
 • dat er negatief over jou wordt gedacht of gesproken
 • dat je niet meer leuk bent
 • dat je niet aantrekkelijk of interessant bent voor een ander
 • dat je buiten de boot valt
 • dat je weinig toe te voegen hebt

Voel je je afgedankt?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Afgewezen

De gevoelens die je hebt rubriceer ik onder het gevoel van afwijzing. Afwijzing om wie je bent, om wat je hebt gedaan of om wat je hebt nagelaten. Afwijzing om wat je gelooft of wat je niet meer gelooft. Afwijzing om niets, zonder reden of oorzaak.

Waardering en erkenning

Negatieve gevoelens houden altijd verband met verstoorde behoeften. Gevoelens van afwijzing hebben een relatie met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Daar ligt ook de les of het leerdoel. Richt je op jouw behoeften en niet op negatieve gevoelens. Meer weten over jouw behoeften? Bel ons!

Wanneer gebeurt het?

Ik noem wat voorbeelden van situaties waarbij je je afgedankt kunt voelen.

 • Liefdesverdriet

  Bij het beëindigen van de relatie kun je je afgedankt voelen. Zeker wanneer er een ander in het spel is. Dat roept wellicht tal van gevoelens bij je op. Het maakt je boos, woest zelfs. Je hebt het gevoel dat jouw onrecht is aangedaan. Het doet je pijn en verdriet. Je voelt je zelfs vernederd. Je bent immers niet meer de nummer 1 in het leven van jouw partner. Ook kan het gevoelens van machteloosheid geven.

 • Ontslag

  Jaren stond je klaar voor jouw werkgever. Met plezier ging je naar je werk. Nooit klaagde je wanneer je een stap harder moest lopen. En toen kwam die ene dag. Je moest op gesprek komen bij de leidinggevende. Je kreeg de boodschap dat de arbeidsrelatie beëindigd is. Waarom? Ze vinden dat je niet meer functioneert. Je voldoet niet meer aan de verwachtingen. De reden is in ieder geval niet dat je boventallig bent of dat er een reorganisatie gaande is. Dan zou het nog gaan. Maar nu? Jij die altijd klaarstond voor de werkgever, jij krijgt nu ontslag. Je voelt je als oud vuil aan de weg gezet. Afgedankt. Je meende dat je iets betekende voor jouw werkgever. Maar je weet nu wel beter.

 • Vrienden

  Jarenlang was je bevriend met elkaar. je ging samen op vakantie, je kwam bij elkaar op visite. En zo op een dag merkte je dat je beste vrienden niet meer zo enthousiast zijn. Als je ze uitnodigt, houden ze de boot af. Wanneer je een bericht stuurt, duurt het dagen voordat je een antwoord krijgt. Zo was het vroeger niet! je komt erachter dat ze opeens met andere mensen omgaan. Blijkbaar vinden ze die leuker of belangrijker. Wanneer je er naar vraagt dan wordt het ontkend. ‘nee hoor, er is niets’. Maar je weet wel beter. je voelt je afgedankt. Anderen waren leuker dan jij.

 • Ziek

  Opeens ben je thuis. Je bent ziek. Als een slag bij heldere hemel ontstond het. Uit het niets dus! Je schrok toen de doctoren zo ernstig keken. Ze maakten zich zorgen over jou. Dag in dag uit lig je op bed. Een bed in de kamer. Je voelt je alleen en je bent alleen. Eerst ging de telefoon nog wel eens. Of je kreeg een kaartje. Maar nu wordt het steeds stiller. De familie haakt af, jouw vrienden laten je alleen. Je snapt het niet! Jij was toch diegene die altijd voor iedereen klaar stond? Je wordt er verdrietig van maar ook boos. Je voelt je teleurgesteld en aan de kant gezet.

Ik noem wat voorbeelden uit het dagelijkse leven maar ze zijn oneindig natuurlijk.

Wat is er aan te doen?

Goeie vraag: is er wat aan te doen als je je zo voelt? Meestal is de situatie niet meer te veranderen. Maar het is wel van belang dat je er niet mee rond blijft lopen. Zoek steun of begrip. Schakel een externe in die je verder kan helpen. Je mag ons ook bellen.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.