Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Win-win situaties creëren

Win-win situaties creëren: wat is dat en hoe doe je dat? Beide partijen halen voordeel uit de situatie: dat is win-win. Hoe doe je dat? Is dat te leren? Een leerdoel voor veel mensen zowel bij de training onderhandelen als bij de training conflicthantering.

Wat is win-win?

Wanneer de uitkomst van een onderhandeling zo is dat beide partijen in  gelijke (geringe) mate water bij de wijn hebben hoeven doen, is de onderhandeling geslaagd. Dit heet win-win.

Het grote voordeel is dat de relatie op de lange termijn in stand blijft omdat voorzien is in de belangen van beide partijen.

Win win situaties creëren

Training onderhandelen

Wil je informatie over de training onderhandelen?

Onderhandelen

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen?

Training conflicthantering

Beide partijen hebben voordeel

Stephen Covey omschrijft in zijn boek 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap' WIN-WIN denken als de 4e eigenschap. De basis van dit WIN-WIN denken is een emotionele bankrekening waarbij het saldo omstreeks 0 moet blijven staan. Je mag er dus vanaf halen, maar je moet ook voldoende bijstorten. Het gaat vele malen verder dan effectief communiceren.

Een win-win oplossing brengt beide partijen tot tevredenheid. Het is niet jouw idee, het is ook niet het idee van de ander, het is een betere benadering omdat je jouw kennis en kunde deelt met de ander zijn kennis en kunde.

Andere opties zijn:

 • Winnen- verliezen
 • Verliezen- winnen
 • Verliezen – verliezen

 Wanneer de uitkomst van de onderhandeling is dat één van beide partijen verliest, zal dat de relatie kunnen schaden. Jammer voor de lange termijn.

 • Geen akkoord bereikt

  Een andere optie is dat je geen akkoord bereikt. Jij en de andere partij, zien in dat een akkoord beide partijen niet verder gaat brengen in het proces. Kiezen voor WIN-WIN, houdt in dat je van tevoren rekening houdt met deze optie. Het voordeel van deze optie is dat je onbevangen een onderhandeling in kunt gaan. Bovendien is manipulatie onwenselijk en kun je uitgaan van eigen vaardigheden en kennis.

  Wat voor vaardigheden heb je nodig?

  WIN-WIN onderhandelen vraag wat van jou. Om sterk te onderhandelen wordt er meer van je gevraagd dan assertiviteit. Het vraagt van jou:

  • Moed om jouw ideeën te presenteren
  • Inlevingsvermogen om de ander te begrijpen
  • Luistervaardigheid
  • De vaardigheid om door te kunnen vragen
  • De ambitie om de allerbeste keuze te onderzoeken
  • Inschikkelijkheid om jouw eigen ideeën nogmaals te beschouwen en indien nodig te veranderen

Onderhandelen en zelfinzicht

Even confronteren: Goed onderhandelen begint bij jezelf. Ken je jouw eigen directheid bij het stellen van vragen? Of ben je op de hoogte van het feit dat je nogal aarzelt bij het presenteren van jouw ideeën? Of vind je het toch heel moeilijk om zakelijk te blijven wanneer de ander een behoorlijk dominante persoonlijkheid heeft? Daarom is zelfinzicht zo belangrijk bij onderhandelen. Wat is jouw stijl van onderhandelen? Wil je het weten? Lees dan verder over onderhandelingsstijlen.

Onderhandelingsstijlen

Succesvolle overeenkomst

Een succesvolle overeenkomst voldoet aan een aantal voorwaarden. Hier samengevat in 5 vragen waarop het antwoord duidelijk moet zijn:

 • Welk resultaat moet er behaald worden?
 • Welke strategie zorgt ervoor dat dit resultaat gehaald wordt?
 • Welke hulpmiddelen zijn ervoor (financieel, menselijk, instrumentaria, etc)
 • Wie heeft waarvoor de verantwoordelijkheid?
 • Wat zijn de gevolgen? (Getoetst door een evaluatie)

Het gevolg

De traditionele, autoritaire manier van aansturen zorgt altijd voor een win-verlies situatie. Succesvol onderhandelen vraagt dus ook van jou, dat je los kunt laten op het moment dat het proces gaande is. Dit vergt weer van jou dat je vertrouwen hebt in de mensen die het proces begeleiden.

 • Voorbeeld:

  Je wilt op vakantie met jouw partner. Tevens neem je de kinderen mee. Jouw keuze is gevallen op Terschelling terwijl jouw partner liever naar Egypte gaat. Je besluit jouw partner de ruimte te geven om de voordelen van Egypte op een rijtje te zetten en geeft jouw eigen voorkeuren van Terschelling weer.  Na elkaar gehoord te hebben is de conclusie dat jullie een aantal overeenkomstige criteria hebben:

  • Echt vakantie (rust)
  • Iets kunnen ontdekken
  • Niet te ver weg (reistijd max 5 uur)
  • Kinderen moeten iets te doen hebben
  • Mooi weer.
  • Binnen het gestelde budget

  Je vraagt jouw beide kinderen op zoek te gaan naar een vakantie die aan deze eisen voldoet en nog geen 2 dagen later is de vakantie geboekt: Corsica. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat was er gebeurd als je jouw kinderen had gestuurd in het zoekproces?
  • Wat was er gebeurd met de criteria als jij of jouw partner eigen zin hadden doorgedrukt? Had je dan echt vakantie gehad?
  • Met welke emotie had je de vakantiefoto’s laten zien aan de buren?

Conclusie

De kans is het grootst dat jij en jouw gezin een prettige vakantie gaan hebben op Corsica. Dit eenvoudige voorbeeld kan vertaald worden naar heel veel situaties. Of je nou een directeur bent van een school die graag een nieuw systeem wilt integreren onder jouw leraren of dat je een verkoper bent van een product dat pas gemaakt moet worden voor jouw klant: onderhandel WIN-WIN.

Leerdoelen training onderhandelen

Wij verzorgen de training onderhandelen voor adviseurs, leidinggevenden, verkopers, vertegenwoordigers, ondernemers en voor iedereen die beter wil leren onderhandelen. Combineer leerdoelen tot een individuele training.

Onderhandelen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.