Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben jij opgewassen tegen het leven?

Wanneer je opgewassen bent tegen het leven dan ben je bestand tegen de uitdagingen die het leven brengt. Je zou ook kunnen zeggen dat je het leven aankunt, dat je genoeg kracht in je hebt om het leven te leven en je zou zelfs kunnen zeggen dat je volwassen bent. Het woord op-gewassen duidt op gewas. In figuurlijke zin wordt het hier gebruikt om te verwijzen naar iemand of iets dat groeit, zich ontwikkelt, of wordt beoordeeld in termen van capaciteit of geschiktheid.

Wanneer ben je ergens tegen opgewassen?

Wanneer je opgewassen bent tegen het leven dan ben je voldoende weerbaar. Je hebt mentale veerkracht, je kunt incasseren en je kunt omgaan met tegenslagen. Sterker nog: door tegenslagen groei je nog meer in jouw volwassenheid, zoals een boom steviger wortelt met elke windvlaag die hij doorstaat. Je wortelt dieper naarmate er meer wind komt.

Opgewassen tegen het leven

Weerbaar: in staat om te dragen

Wanneer je weerbaar bent, heb je de kracht in je om te dragen maar ook om te verdragen. Je bent veerkrachtig: je verzet je niet tegen de wind of de storm. Nee, je buigt een beetje mee met de tegenslag of de tegenwind. Jij weet heel diep in je hart dat jij het gevecht tegen de wind niet wint. Ondertussen ben je sterk, volhardend, onverzettelijk en robuust. Je weet precies wanneer je mee moet veren en je weet precies dat je niet te ver moet gaan. Als je te ver of te lang meeveert met de wind, breken er takken af.

Is weerbaar hetzelfde als strijdvaardig?

Wanneer je weerbaar bent, ben je strijdvaardig. Maar dat is wat anders dan een oorlog ontketenen. Wanneer je strijdvaardig bent, ben je bekwaam of bereid om te strijden. Als je bekwaam bent om te strijden dan weet je ook waartegen je wel of niet moet strijden. Strijden tegen de storm heeft geen zin. Strijden tegen aardbevingen, aardverschuivingen, onweer etc. heeft net zoveel zin als vechten tegen de regen. Strijden betekent soms aanpassen, je plek kennen.
Weerbaar zijn betekent dat je bekwaam bent om in te schatten wanneer de strijd om confrontatie vraagt en wanneer om aanpassing.

Lees ook: niet opgewassen zijn tegen je ouders!

Weerbaar betekent soms aanvaarding

Soms is weerbaar zijn ook meebuigen. Nee, geen heulen met de vijand. Nee, niet heulen met gedachten die niet bij jou passen. Maar de wijsheid hebben dat vechten tegen de bierkaai hetzelfde is als met een paraplu proberen een windhoos tegen te houden. Dat lukt je nooit!

Waar ligt jouw invloed?

Maar nu verder: wanneer je invloed hebt en je begrijpt waar je die invloed hebt, dan laat je het niet na om je invloed aan te wenden. Dat helpt bij: opgewassen zijn tegen het leven. Je laat geen kansen liggen door conflictvermijding, confrontatievermijding of ontkenning, maar je bederft je kansen ook niet door te confronterend te zijn, te sturend, te directief.

Ben je al weerbaar?

Ik zeg het maar zo: wie is er nu altijd volledig opgewassen tegen het leven? Soms gebeurt er iets, overkomt je iets en je bent zo klein. In het hele spectrum van de kosmos zijn de volkeren een druppel op een emmer of een stofje aan een weegschaal. Dus ja, dat relativeert onze belangrijkheid, toch?

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.