Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ga je door een moeilijke tijd heen?

Vind je dat jouw leven zich in een moeilijke fase bevindt? Ga je door een moeilijke tijd heen? Ervaar je tegenslagen in jouw leven? Wat is er dan gebeurd waardoor het voor jou zo moeilijk is? Is het omgaan met tegenslagen moeilijk in jouw leven?

Wat maakt het moeilijk?

Wat het moeilijk maakt kan van alles zijn natuurlijk! Ik ken jou niet. En ieder heeft zijn verhaal. Ik noem daarom maar wat voorbeelden.

Toen ik 7 was overleed mijn broer

Agnes vertelde: ‘Toen ik 7 jaar was overleed mijn broer. Hij verongelukte bij ons voor de woning. Ik herinner me het gevoel wat ik toen had nog goed’. Er werd niet weer over gepraat. Het leven ging verder. Agnes was al 33 toen ik haar leerde kennen. Ze zei: ‘Toen mijn oudste geboren is, knapte er iets in mij. Al die beelden van mijn broertje kwamen boven toen ik mijn kind in de arm nam’. Agnes kwam in een depressie terecht.

Moeilijke tijd in jouw leven?

Financiële zorgen

Henk vertelde dat hij een bedrijf gestart was. Hij had voor € 30.000,- geïnvesteerd maar hij kreeg het niet van de grond. De schulden stapelden zich op. Het privékapitaal was hij kwijt. En vaak zag hij er geen gat in. Hoe moest hij dit ooit oplossen?

Een ongelukkig huwelijk

Aafke vertelt: ‘Ik was nog maar zes weken getrouwd toen alles instortte. In die zes weken waren er zoveel bizarre dingen gebeurd tussen hem en mij dat ik verbijsterd was en in de war. Ik begreep er niks van. Alle grond was onder mijn voeten verdwenen. Alle zekerheden waren weg. In alle verwarring wist ik nog maar één ding zeker: er moet zo snel mogelijk een eind komen aan dit huwelijk, koste wat kost. Er volgde een moeizame weg vol obstakels, voetangels en klemmen. Ik werd bestookt en belasterd. In mijn eigen kring was er ongeloof en tegenwerking. Ik moest m'n hoofd erbij houden en alert blijven, ik had geen tijd voor m'n gevoel. Het voelde alsof ik in een op hol geslagen trein zat, het denderde onstuitbaar door en uitstappen was geen optie. Er werd niet gevraagd of ik het wel aankon, ik moest maar overeind zien te blijven. De praktische zaken gaven houvast, de financiën, de rechtszaak, al die dingen die geregeld moeten worden. Het was een mallemolen, en de toekomst was een dikke grijze mist. Mijn binnenste kreeg een teflonlaagje; ik liet alles van me afglijden, het raakte me nauwelijks. Ik kon niet huilen, was niet boos. De pijn en de angst waren veel te groot om toe te laten, en wat er verder nog in de buitenwereld gebeurde kon ik er niet bij hebben. Verdwaasd was ik. Er vielen gaten in mijn geheugen, dingen drongen niet meer tot me door, ik was er wel maar ik was er niet. Ik heb in die tijd een opleiding afgerond maar ik herinner me het examen en de diplomauitreiking niet. Er zijn heel veel dingen die ik me niet herinner uit die tijd. Ik was verdoofd, ingekapseld en gevoelloos, zodat ik kon verdragen wat eigenlijk onverdraaglijk was. Die toestand heeft meer dan een jaar geduurd. Pas toen alles geregeld was en mijn ex me niet meer lastigviel, kon ik me weer veilig voelen en langzamerhand ontwaken’.

Heb jij een moeilijke tijd?

Wat is er aan de hand?

 • Voel jij je depressief?
 • Zit je in je relatie niet goed?
 • Loopt jouw bedrijf niet?
 • Heb je het niet naar jouw zin op het werk?
 • Is er een conflict?

Maak jij het rijtje af?

Hoe ga je ermee om?

De vraag is nu: hoe ga je met de omstandigheden om die er zijn in jouw leven? Je kunt op tal van manieren reageren. En soms is de schok, de pijn of de angst simpelweg te groot en te overweldigend om te kunnen behappen. Dan bescherm je jezelf door te doseren wat je toelaat.

 • Vermijden en wegkijken

  Je kunt wegkijken en net doen alsof het er niet is. Ogenschijnlijk ben je vrolijk en je praat er met niemand over. Je vlucht als het ware weg voor de pijn. Je wil het niet weten.

 • Apathie en bevriezing

  Je kunt bevriezen en verkillen. Jouw stem is kil, koud en cynisch. Jouw hart is ook koud en kil. Ook dat is een manier om te vermijden.

 • Vechten

  Je kunt ook het gevecht aangaan. Als een rebel ga jij tekeer. En jouw hart is woest en bonkt in je lijf. Maar o wee! Van binnen voel je je zo klein.

 • Onder ogen zien

  Je kunt ook onder ogen zien wat er is. Niet vermijden, niet omzeilen, niet rebelleren, niet vechten: nee, gewoon onder ogen zien wat er is. Soms is het leren aanvaarden de weg om te gaan. Ook al doet het pijn.

Toekomst

Ik keek voor me
maar kon niets zien
mijn toekomst
was voor mij verborgen.

Ik keek opzij
maar zag geen mensen
geen vrienden of bekenden
die naast me stonden.

Toen keek ik achter me
en blikte vol verdriet
op een leven
wat geweest is.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.