Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Doe toch niet zo druk!

‘Jij bent altijd zo druk’, een gezegde dat Marianne al 34 jaar moest horen. Toen ze afscheid nam van de basisschool zei de meester grappend: ‘Dat is onze spring-in-het-veld’. Dit artikel gaat over ‘te druk zijn’, wat net als ‘te stil of te rustig zijn’ niet voldoet aan de maatschappelijke norm.

Wanneer ben je te druk?

Ik probeer uit te leggen wat het is wanneer je zo druk overkomt. Dat is natuurlijk erg subjectief. Maar het lukt mij om er woorden aan te geven omdat ik met Marianne in gesprek was. Marianne is een flamboyante vrouw en in haar uitingen en expressie is zij aanwezig wanneer ze bij mij is. Iemand die stil, rustig en bedaard is, is ook aanwezig maar Marianne is nadrukkelijker aanwezig. Hoe dat kan? Het zit in een paar aspecten:

 • Wanneer ze spreekt, vertelt ze veel in korte tijd. Ze praat snel en soms zonder onderbreking. Het kan anderen soms moeilijk vallen om er tussen te komen.
 • Haar fysieke expressie omvat veel gebaren en expressieve gezichtsuitdrukkingen.
 • Er is sprake van een zekere emotionele intensiteit. Marianne is niet van een gelijkmatige middelmatige zes. Ze is heftig en intens in haar emotionele beleving.

Doe toch niet zo druk!

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Labelen

Mensen labelen het gedrag van Marianne. De één zegt dat ze hyperactief is of extravagant. Een ander roept haar tot bedaren en zegt: ‘Doe toch niet zo uitbundig’. Weer een ander vindt haar dominant of ze wordt getypeerd als iemand die continu de aandacht trekt. En zo heeft de labelwriter weer wat overuren gemaakt.
In het gesprek heeft Marianne verteld hoeveel pijn al die labels hebben gedaan. Gevolg is dat ze zich ging aanpassen.

Copingstrategie

Marianne heeft een copingstrategie ontwikkeld die ik de naam ‘van mij heeft niemand last’ heb gegeven. Ze houdt zich vaak in. Ze zwijgt. Ze komt rustig en bedaard over. Maar ik zeg er meteen bij: zo is ze niet. Ze heeft geleerd om zo de labelwriter te overleven.

Kwaliteiten

Weet je welke kernkwaliteiten Marianne heeft? Ze is enthousiast, bevlogen en bezield. Marianne is flamboyant en temperamentvol. Ze is levendig in haar uitingen en ook haar emotionele leven is heftig en intens. Het woord ‘grijze muis’ komt in haar woordenboek niet voor. En jazeker, ze valt wel op als ze binnenstapt. Ik wou zeggen: ’t is me er wel eentje en dan in de goeie zin. Heerlijk mens. Ik geniet ervan. Ze is vurig en fel, passioneel, hartstochtelijk, vrolijk en blijmoedig.

Valkuil

Natuurlijk horen daar valkuilen bij. Je kunt overenthousiast zijn, te uitbundig, je kunt te veel ruimte innemen, excentriek zijn of theatraal overkomen.

Leerdoel

Wat is het leerdoel van Marianne? Nou, dat heeft ze me verteld. Ze is door haar manager aangemeld voor de volgende trainingen:

 • Hoe hou je je gezicht in de plooi?
 • Zelfbeheersing: hou jezelf in ten koste van alles en iedereen
 • Wees rustig en bedaard
 • Loop in het gareel

Ik doe niet mee aan deze leerdoelen. Stop ermee! Leerdoel 1 is: zelfaanvaarding. Jouw emotionele leven en jouw gevoelswereld zitten zo in elkaar. En leerdoel 2: begrijp een beetje hoe het werkt. Dus geef een ander ruimte, stel vragen etc.

Herken jij je in dit verhaal?

Herken jij je in dit verhaal? Wees dan trots op wie je bent. Maar heeft het nadelig voor jou gewerkt? Bel ons! Ik help je graag.

Introvert of extravert?

Dit artikel heb ik geschreven in de serie over introvert of extravert.

Introvert of extravert?

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.