Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Copingstrategie: positief of negatief

In een ander artikel schrijf ik over coping. Wat is coping en wat betekent dat? Ik heb het uitgelegd als de wijze waarop je weerbaar bent tegen stress of tegen onaangename veranderingen. In dit artikel ga ik verder in op copingstrategieën.

Wat is een copingstrategie?

Een copingstrategie is wat mij betreft de strategie die je kiest om met een verandering om te gaan. Begrijp me goed dat ik doel op negatieve veranderingen. Dat kan een verandering zijn zoals een echtscheiding, (dreigend) ontslag, een faillissement wat je meemaakt maar ook tegenslagen als ziekte en zorgen.

Copingstrategie

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Soorten strategieën: positief en negatief

Ik noem een aantal copingstrategieën die alle copingstijlen omvatten.

Positieve coping

De meest positieve stijl is de probleemgerichte coping. Je bent oplossingsgericht en je wilt het probleem meteen oplossen. Je ziet onder ogen wat er aan de hand is. Je analyseert en je probeert de situatie te redden naar de mogelijkheden die er zijn. Actieve coping zit ook in die richting. Je hebt een actieve houding, je onderzoekt de mogelijkheden en je maakt keuzes. Eventueel zoek je steun of vraag je advies.
Positieve coping noem ik ook dat je leert incasseren en relativeren. Dat zal je kalmeren, zonder dat je jezelf voor de gek houdt.

Negatieve coping

Onder negatieve coping versta ik wat ik in een ander artikel overlevingsstrategieën noem. Maar het is wel een reactie die op stress of bij negatieve veranderingen kan ontstaan. Voorbeelden zijn:

  • Je zoekt verdoving: je pakt een sigaret, een borrel of je gaat als een workaholic aan het werk zonder je grens te kennen.
  • Emotiegerichte coping: je beschuldigt anderen, je moppert en je klaagt. Je uit je boosheid en de omgeving merkt dat jij een kort lontje hebt.
  • Passieve coping: je laat het maar over je heen komen, je bent passief, je onderneemt niets, je voelt je verlamd en aangeslagen.

Strategie: klopt dat wel?

Het woord strategie duidt op een zeer rationele benadering van de situatie die jou stress geeft. Ik denk dat het vooral een primaire reactie is op stress, zoals dat ook bij een overlevingsmechanisme gebeurt.

Coping

Dit artikel schreef ik in de serie over coping.

Coping

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.