Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Compromis sluiten: is er overeenstemming?

Een compromis sluiten wordt vaak gezien als de meest positieve vorm van de afloop van een conflict. Toch is het maar een van de vijf conflictstijlen die ik ken. In dit artikel ga ik in op het compromis als basis van overeenstemming. Wat is dat precies? Wanneer is dat goed en wanneer juist niet?

Betekenis en definitie

Wat is een compromis?  Ik gebruik er wat woorden voor. Een compromis is een:

  • Akkoord
  • Deal
  • Een overeenkomst op basis van onderlinge schikking
  • Een tussenweg of een tussenoplossing

Compromis

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Het woord schijnt uit het Frans te komen. En in de oorspronkelijke betekenis krijg ik de duiding van ‘samen’ en ‘akkoord’. Je komt dus samen tot een akkoord bij een compromis.

Weet je wat het niet is?

Ik duid ook graag wat een compromis niet is:

  • Er wordt jou een akkoord door de strot gedrukt door de ander
  • Je stemt ergens in toe, maar je hebt er geen goed gevoel over
  • Je bent lid van de partij: ‘lieve vrede bewaren’ en je wil geen gezeur en dus stemde je maar toe
  • Je stemt in iets toe waar je later spijt van krijgt
  • Je hebt de ander overruled en een keuze afgedwongen

Oplossing voor het conflict

Een compromis kan een goede oplossing zijn voor uiteenlopend standpunten. Je geeft beiden iets toe, je levert allebei iets in en je kunt samen verder. Dit werkt meestal ook het beste wanneer beide partijen kunnen winnen. Je wilt een gevechtssituatie vermijden en de relatie in stand houden.

Het compromis kan kleurloos zijn

Een compromis wordt dus vaak gezien als het summum bij het oplossen van een conflict. Maar dat klopt niet. Een compromis heeft alleen kleur en zin wanneer beide partijen zich kunnen committeren op basis van overeenstemming. Als dat niet het geval is dan krijg je smakeloze wijn.
Iemand zei pas: ‘in de politiek doen ze allemaal water bij de wijn’ en de persoon in kwestie sprak daar nogal afkeurend over. Ik reageerde door te zeggen: ‘heel vaak schenken ze geen klare wijn en is het op voorhand al smakeloos’. En daar ligt de kern van mijn betoog voor het compromis. Je kunt nooit een compromis sluiten op wie je bent, ook niet op jouw overtuigingen. Je kunt geen concessie doen aan jouw zijn-stuk.

Onderhandelen is dus ineffectief wanneer je deze stijl gebruikt bij een conflict waarover niet te onderhandelen valt zoals: principekwesties of normen en waarden. Bovendien is er kans dat beide partijen niet echt tevreden zijn over het resultaat. In een cultuur waar veel onderhandeld wordt, ontstaat snel een soort van wantrouwen omdat er altijd wel iets te schipperen en te regelen valt. Men laat te weinig zien waar men écht voor staat.  Bovendien verliest men veel tijd aan onderlinge gesprekken.

Een compromis kan dus ook zijn dat je samen overeenkomt dat een onafhankelijk persoon (bijvoorbeeld de rechter) maar uitspraak moet doen over het verschil van inzicht.

Een compromis kan ook zijn dat je vaststelt dat er verschil van inzicht is en dat je dat ook laat bestaan terwijl je toch een manier vindt om samen te regeren.

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.